Finančno-poslovodne proračunske vragolije

Oddaja
22. 12. 2015 - 14.00

FINANČNO-POSLOVODNE PRORAČUNSKE VRAGOLIJE

8 dni je mimo in študentski funkcionarji so vnovič zasedli odločevalske položaje. Po ekspresno hitro zastavljenem planu sprejemanja finančnega načrta ŠOU v Ljubljani za leto 2016 so se poslanci vnovič zbrali in dokončno potrdili proračun organizacije za prihajajoče leto.

Po hitrem osemdnevnem razmaku med sprejemanjem obeh predlogov finančnega načrta ŠOU v Ljubljani za leto 2016 so se poslanci vnovič zbrali in dokončno potrdili proračun organizacije za prihajajoče leto. Pričakovano je bil finančni načrt sprejet z veliko večino, a vsi načrti Vlade študentske enotnosti se vendarle niso izšli. Poslanec opozicijske študentske skupine Iskra Jure Novak je namreč vodstvo soočil z več ugotovitvami, ki kažejo na malomarnosti in nepravilnosti politično-poslovodnega vrha ljubljanske študentske organizacije.

Novak je najprej opozoril na težave ŠOU pri načrtovanju likvidnosti. Zaradi investicije v celoten projekt Študentski Kampus se bo organizacija v prvih mesecih letošnjega leta soočala s precejšnjim problemom denarnega dotoka. V prvih mesecih vodstvo načrtuje, da bo ŠOU vsakomesečno imela več odhodkov kot prihodkov. Prvo polletje leta 2016 bo po načrtih organizacija imela mesečno  celo preko 400.000 evrov minusa.

Novak je opozoril, da nihče iz vodstva pravzaprav ni pojasnil, na kakšen način bodo v ŠOU reševali nastalo zadrego. Po informacijah, ki jih je poslancu dalo računovodstvo, naj bi za ohranjanje stabilnega toka denarja prišlo tudi do zamika pri izplačevanju obveznosti do zavodov ŠOU. Direktor ŠOU Andrej Klasinc je poslančeve navedbe kategorično zanikal:

izjava

Novak je Klasinca nato pozval k nekoliko natančnejšemu pojasnilu samega finančnega načrta. Ob tem je izpostavil, da ni jasno prikazano, kako bo ŠOU pokril mesečne minuse denarnega toka. Organizacija ob takšnem bremenu namreč ne more poslovati. A Klasinc mu ni ostal dolžan:

izjava

Direktor je nato vendarle priznal, da bo ŠOU v primeru morebitnih likvidnostnih težav najela dodatna posojila, saj imajo v ŠOU možnost izkoristiti še dodatnih 300.000 evrov kreditnih sredstev.

 

Sledila je obravnava proračuna, v kateri se je razpravljajo o vloženih amandmajih. Edini predlagatelj slednjih je bil poslanec opozicijske Študentske Iskre Jure Novak. Pri pripravi prvega amandmaja je Novak opozoril, da z amandmajem odpravlja kršitve notranjih aktov o poslovanju ŠOU, ki jih sicer pri sestavi proračuna mora upoštevati predsedstvo:

izjava

Zaradi tega je predsednik Rok Liković pri sestavi proračuna v obvezno proračunsko rezervo, ki določa sredstva za izredne okoliščine, namenil 40.000 evrov premalo denarja. Predlog amandmaja je protipravno stanje odpravljal in proračun uskladil tako s Pravilnikom o finančnem načrtu ŠOU kot pravilnikom o finančnem poslovanju ŠOU. Predsedstvo nad amandmajem ni bilo navdušeno in ga je zavrnilo. Predsednik Rok Liković je legalnost letošnjega proračuna utemeljil s sledečimi besedami:

izjava

Letošnja proračunska farsa se je s temi besedami zaključila. Poslanci so navkljub opozorilom opozicijskega poslanca Študentske Iskre Jureta Novaka proračun večinsko podprli. To, da je sam proračun najverjetneje pripravljen v neskladju z notranjimi pravnimi akti ŠOU, da vodstvo poslancem in zainteresirani javnosti ni uspelo v celoti pojasniti načina premostitve likvidnostnih težav ŠOU ter smotrnosti investicije v takozvani Kampus, ostaja seveda postranskega pomena.

Vse bolj jasno je, da se ŠOU in vodilni študentski funkcionarji soočajo s precejšnjimi sistemskimi in strukturnimi problemi. Jasno je tudi, da tako politično kot poslovodno vodstvo nima niti vizije niti domišljije, da bi jih poskusili reševati. Kaj šele, da bi jih uspešno razrešili.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness