15 Klasinčevih mandatov

Aktualno-politična novica
15. 2. 2021 - 16.00

Današnjih Akademskih 15 začenjamo z novico o izvolitvi novega starega direktorja in prokurista Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. V petek, 12. februarja, je potekala 5. redna seja študentskega zbora ŠOU, na kateri so poslanci in poslanke kljub opozorilom na številne kršitve osnovnih aktov organizacije in zakonodaje na mesto direktorja izvolili Andreja Klasinca, na mesto prokurista pa Andreja Boleta. 

Opozicijske poslanke so med drugim opozorile na to, da je bilo v postopku prijave na mesto direktorja kršenih več členov aktov, pravilnikov ter statuta ŠOU. Komisija je neustrezno zavrnila dve od treh prispelih kandidatur za direktorsko mesto. Ob tem predsedstvo pri konstituciji komisije ni upoštevalo pravilnika, saj v njej ni bilo opozicijskega poslanca. Sarah Tkalec, članica poslanske skupine Zagon, je dodala še, da bi morala komisija ne glede na nepopolnost prijave študentskemu zboru predstaviti mnenje o vseh kandidatih. 

Nepravilnosti pa se niso končale le pri izvolitvi Andreja Klasinca. Poslanci in poslanke so v istem sklepu odločali tudi o izvolitvi prokurista. Kljub številnim opozorilom, da pred glasovanjem poslanci in poslanke niso bili deležni predstavitve nove funkcije, pogodbe in samega kandidata, so na mesto izvolili Andreja Boleta, ki ga na seji sploh ni bilo. O vlogi, ki jo bo Bole opravljal, smo od Klasinca izvedeli le nekaj splošnih informacij. 

IZJAVA

Klasinc obljublja, da bo v mandatu dobro opravljal svojo funkcijo in sodeloval z vsemi organi ŠOU.

IZJAVA

Novo predsedniško mesto se odpira v Študentski organizaciji Slovenije, v nadaljevanju ŠOS. Predsedstvi Študentske organizacije Univerze v Ljubljani in v Mariboru sta podali podporo h kandidaturi Andreja Pirjevca, študenta Univerze na Primorskem in trenutnega predsednika Odbora za obštudijske in interesne dejavnosti ŠOS. Imenovanje predsednika ŠOS je uvrščeno na dnevni red skupščine ŠOS, ki bo potekala 18. februarja ob 19. uri prek aplikacije Zoom.

V sredo, 10. februarja, je potekala 1. seja Sveta Vlade Republike Slovenije za študentska vprašanja. V prvem delu seje so predstavniki Študentske organizacije Slovenije in predstavniki stanovalcev študentskih domov opozorili na težave, ki so se pojavile pri prepovedi bivanja študentov v domovih, in na problem pomanjkanja študentskih postelj. Opozorili so na presplošno sprejemanje ukrepov, ki omejujejo bivanje v študentskih domovih. Več o konkretnih problemih in predlogih pove Robi Logar, predstavnik stanovalcev Študentskih domov na Primorskem. 

IZJAVA

V drugem delu seje je bil predstavljen predlog Zakona za urejanje položaja študentov, ki ga je pripravila Študentska organizacija Slovenije. Predlog Zakona bodo podrobneje obravnavali na naslednji seji, ki bo potekala v prvi polovici  marca.

Na svoj položaj so opozorili tudi dijaki in dijakinje. V torek, 9. februarja, so na pobudo iniciative Zahtevamo šolo ves dan bojkotirali pouk na daljavo. Iniciativa je nastala konec januarja, ko so ministrici za izobraževanje znanost in šport Simoni Kustec  poslali javno pismo, v katerem so poudarili, da učenje na daljavo ni primerna rešitev za trenutno stanje. Udeleženci in udeleženke bojkota zahtevajo predvsem čimprejšnje vračanje v šolo, prekinitev ocenjevanja na daljavo in možnost hitrejšega vračanja dijakov poklicnih in umetniških gimnazij ter fizično izvedbo laboratorijskih vaj in prakse. Ob tem se zavzemajo tudi za prilagoditev izvedbe mature v obliki vsebinskega krčenja snovi. 

V Inštitutu 8. marec so izvedli raziskavo o stanju v gospodinjstvih v času šolanja na daljavo. Izsledke raziskave predstavi član Inštituta 8. marec Mark J. Užmah.

IZJAVA

Prejšnji teden sta Levica in Študentska organizacija Slovenije Ministrstvo za delo opozorili, da je pozabilo na zakonsko določitev najnižjega zneska urne postavke za dijaško in študentsko delo, ki bi se z novim letom morala zvišati skupaj z minimalno plačo. Kljub tvitu ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, v katerem je zapisal, da bodo to storili še prejšnji teden, se urna postavka do zaključka redakcije še ni spremenila. Tako torej študentje in dijaki še naprej opravljajo delo, za katero so plačani manj od zakonsko določenega minimuma. 

V luči šolanja na daljavo poglejmo še v tujino. Načrt singapurske vlade, ki učencem in učenkam ponuja subvencije za nakup računalnikov, je sprožil pomisleke glede zasebnosti. Načrt namreč predvideva, da si mora šolajoči na računalnik namestiti programsko opremo, ki učiteljem omogoča oddaljeni ogled in nadzor zaslonov. Ministrstvo za izobraževanje se je na kritike odzvalo z obrazložitvijo, da bo programska oprema zajemala podatke, kot je zgodovina iskanja študentov, ne bo pa sledila osebnim podatkom, kot so lokacija ali gesla.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Feministična oddaja Sektor Ž na Radiu Študent ob 20-letnici oddajanja išče nove sodelavke in sodelavce. Prijave s kratko predstavitvijo kandidatov in pripisom o feminističnih področjih zanimanja sprejemajo do 28. februarja na facebook strani Sektor Ž ali na elektronskem naslovu: sektor@radiostudent.si

Društvo Mesto žensk vabi mlade med 18. in 30. letom starosti na delavnico MOČ: Raziskovanje spola in (družbene) moči z umetnostjo!, ki bo potekala 10. in 11. aprila v Športni dvorani Tabor v Ljubljani. Na delavnici bo z raziskovanjem vizualnih umetniških del v ospredju razmišljanje o spolih in razmerjih moči med njimi ter naslavljanje neenakosti. Prijave zbirajo do 28. februarja prek elektronskega obrazca na spletni strani Mesta žensk

Društvo Mlada akademija v sklopu mednarodnega dneva duševnega zdravja na univerzah med 3. in 5. marcem organizira dogodek, ki bo naslovil tematiko duševnega zdravja doktorskih študentov in raziskovalcev na začetku kariere. Program in informacije o prijavi najdete na spletni strani društva Mlada akademija

Trubarjeva hiša literature, Mestna knjižnica Ljubljana in Slovensko sociološko društvo bodo v spomladanskih mesecih organizirali niz pogovorov, na katerih bodo razpravljali o spolnem nadlegovanju in nasilju. Prvi dogodek Spolno nadlegovanje v akademskem polju se bo pretočno predvajal v sredo, 17. februarja, ob 18. uri na facebooku

 

Objavljamo:

-vabilo na 39. skupščino ŠOS  Vabilo-39.-Skupščina-ŠOS.pdf,

-finančni načrt ŠOS za leto 2021  Finančni-načrt-ŠOS-2021.pdf

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.