Akademskih 15 stavkajočih učiteljev

Aktualno-politična novica
31. 8. 2016 - 14.00

V duhu prihajajočega 1. septembra si oglejmo nekaj podatkov in novosti, ki bodo zaznamovale šolsko leto 2016/2017. Z novim letom bo vrata prvič odprlo 5 zasebnih osnovnih šol in 6 zasebnih srednjih šol, medtem ko število javnih šol ostaja nespremenjeno. Lansko leto je zasebne šole obiskovalo približno 1040 osnovnošolcev in 2000 dijakov, javne pa 175.000 osnovnošolcev in 75.000 dijakov. Letošnja generacija prvošolcev bo največja v zadnjih devetnajstih letih, predmetniku drugošolcev pa bo dodan šolski predmet tuji jezik angleščina. Spremembe za učitelje pa prinaša ponovna uveljavitev plačilne lestvice, ki je veljala do sredine leta 2013. Plače učiteljev se bodo tako dvignile na takratno raven, največji dvig plač pa bo doletel tiste v višjih plačilnih razredih.

Pa si poglejmo, kako se je razpletla skrivnostna prodaja ustanoviteljskega deleža Zavoda ŠOUhostel, ki upravlja s hostlom Celica. Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je ustanoviteljski delež prodala podjetju TJs, ki ga zastopata direktor Mitja Jus ter lastnik Tomaž Juvan, prav tisti, ki je že doslej opravljal vlogo direktorja v ŠOUhostlu. Iz ŠOU-a so sporočili, da je bilo podjetje TJs izbrano, ker je njihova ponudba edina ustrezala vsem merilom razpisa, ustanoviteljske pravice ŠOUhostla pa so bile prodane za 290.000 evrov.

Leta 2013 je ŠOU želel zgradbo na Kersnikovi 4 spremeniti v hotel, vendar so študenti na referendumu odločili, da izvajanje tovrstnih dejavnosti ni v interesu študentov. Kmalu za tem pa so še v študentskem zboru sprejeli stališče, da hotelirstvo ni niti v interesu ŠOU-a. Dokončni sklep o odprodaji ustanoviteljskih deležev ŠOUhostla so sprejeli v letošnjem letu, 9. julija pa objavili razpis, na katerega sta se prijavila dva ponudnika, TJs in ponudnik, katerega ime ŠOU ne želi razkriti.

Po dogovoru z Mestno občino Ljubljana naj bi v kratkem 25 odstotkov nepremičnine hostla Celice ŠOU predal občini in tako bo MOL postala edina lastnica objekta, ŠOU pa bo v zameno dobil prostore na Kersnikovi 4 in svoj delež povečal s 50 na 75 odstotkov.

Po lanskoletni aferi na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, ko je takratni dekan Klavdij Logožar moral odstopiti zaradi zlorabe profesorskega položaja, se njegov habilitacijski postopek v izvolitev rednega profesorja bliža zanj ugodnemu zaključku. Pri izvolitvi morajo pristojni organi ugotoviti osebno, moralno in etično primernost kandidata, kar pa se zdi v primeru Logožarja problematično, saj je leta 2008 diplomsko delo svoje študentke prodal kot študijo DARS-u in s tem zaslužil 24.000 evrov. Javno predavanje ob prvi izvolitvi v naziv rednega profesorja je potekalo prejšnji torek, tako da je za uradno dodelitev naziva treba počakati samo še na potrditev senatorjev.

Večmesečni protesti mehiških učiteljev proti korporacijsko-privatizacijski reformi šolstva se po junijskih ubojih enajstih protestnikov samo še stopnjujejo. V zveznih državah Oaxaca, Guerrero, Chiapas, in Michoacán se učitelji z začetkom novega šolskega leta niso vrnili v šole in ne bodo nadaljevali s poučevanjem, vse dokler ne pride do sporazuma glede reforme in dokler ne bodo odgovorni za 11 mrtvih obsojeni.

Mehiška vlada nima namena začeti pogajanj s protestniki, vodje mehiških korporacij pa so od vlade zahtevali, da z uporabo sile zatrejo protest učiteljev in z 22. avgustom ponovno odprejo šole. Vlada trdi, da pouk poteka na 90 procentih šol, medtem ko sindikat zaposlenih v izobraževalnem sistemu pravi, da je v štirih zveznih državah zaprtih več kot polovica šol.

Tudi v Argentini potekajo vsedržavni protesti učiteljev proti neoliberalnim reformam šolstva predsednika Mauricia Macria. Protestniki protestirajo proti pospešeni privatizaciji javnih šol, kot jih predvideva reforma, in zahtevajo uskladitev plač z inflacijo. Tako kot v Mehiki tudi v Argentini vlada nima nikakršnega namena začeti pogajanj z učiteljskimi sindikati, zato je prejšnjo sredo pouk odpadel približno 9 milijonom učencem, saj so učitelji odkorakali iz učilnic in odšli na ulice. Ker pa tudi začasna prekinitev izobraževalnega procesa ni pripeljala do dialoga z vlado, sindikati načrtujejo ponoven shod ta petek.

V nedeljo so na dan odprtih vrat sydneyjske univerze študentje organizirali protest proti univerzitetni politiki in toleranci do spolnega nasilja. S transparenti so vkorakali v predavalnico, kjer so potekala predstavitvena predavanja za bodoče študente in njihove starše ter jim začeli pripovedovati lastne zgodbe o posilstvih. Vodstvo univerze jih je želelo hitro utišati, in to kar s prekinitvijo električnega toka in posledično pomanjkanjem razsvetljave v predavalnici. Poslali so tudi varnostnike, ki so starše pospremili iz predavalnice in preprečili branje zahtev, spisanih kot vodila za delovanje univerze v primerih spolnih napadov in nasilja. Protest so nadaljevali pred zgradbo, kjer so jim podporo izkazali predvsem starši bodočih študentov in kritično ovrednotili odziv univerze.

Potem ko so v soboto v indijskem mestu Hyderabadu starši protestirali proti visokim šolninam na srednjih šolah, so se upravni odbori šol odločili, da bodo za dejanja staršev kaznovani kar njihovi otroci. Povračilni ukrepi proti dijakom se izvajajo v obliki premeščanj in izključitev, kar pa je po mnenju staršev v nasprotji s šolskimi predpisi. Zato apelirajo na vlado, da bo posegla v 'maščevalno' politiko upravnih odborov in preprečila nadaljnje zlorabe moči ter ustrezno znižala šolnine.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Mestna občina Ljubljana razpisuje 90 štipendij za nadarjene dijake in študente s stalnim prebivališčem v Ljubljani za študijsko leto 2016/2017. Razpisanih je 16 štipendij za dijake, 40 za študente prve in 21 za študente druge stopnje ter 13 štipendij za študij v tujini. Rok prijave za dijake je 5. september, za študente pa 5. oktober.

1. in 2. septembra med 13. in 18. uro bo na Trgu francoske revolucije v Ljubljani potekal Sejem rabljenih učbenikov. Ako tudi sami želite prodajati svoje stare učbenike, pa si boste morali predhodno rezervirati prostor pod soncem na info točki Zveze Škis, ki se bo nahajala ob odru za nastopajoče.

V tovarni Rog bo v petek in soboto potekal prvi dvodnevni festival eksperimentalnega cirkusa - Padec. Če imate željo nastopati ali kako drugače pomagati, kontaktirajte organizatorje, seveda pa ste vabljeni tudi tisti, ki bi si želeli cirkuške padce samo ogledati. Več informacij o festivalu najdete na Facebook eventu.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness