Petnajsti dan D za model C

Aktualno-politična novica
25. 1. 2021 - 16.00

Jutri pa zares, vsaj zdi se tako. Govor je se seveda o odpiranju šol za učence prve triade, ki naj bi ta torek, 26. januarja, prestopili šolski prag po približno štirih mesecih. Odprtje bo potekalo po modelu C. Ta predvideva vrnitev učencev od prvega do tretjega razreda, potencialno tudi tistih iz četrtega in petega, v kolikor bo to dopuščala regionalna epidemiološka slika. Pouk bo sicer kljub razglasitvi jutrišnjega odprtja še naprej potekal na daljavo za vse učence jugovzhodne, posavske in goriške regije, kjer ostajajo večinsko zaprti tudi vrtci. Število aktivno okuženih oseb je v omenjenih regijah še previsoko.

O tem, zakaj je vrnitev v vrtce in šole nujna
 / 27. 12. 2020

Na stiske in novonastalo revščino zaradi epidemije se je preteklo sredo znova odzvala Zveza prijateljev mladine Slovenije. Ta je širšo javnost, tokrat že s tretjo pobudo, opozorila na nujnost odprtja vzgojno-izobraževalnih institucij. Predsednica zveze Darja Groznik pove: IZJAVA

Opažajo porast klicev otrok zaradi psihičnih težav, zlorab in samomorilnih misli. Opazno pa je tudi povečanje samopoškodovalnih vedenj. Darja Groznik pove še: IZJAVA

V petek, 22. januarja, so se s peticijo in javnim pismom, ki so ga naslovili na ministrico za izobraževanje, oglasili tudi osnovnošolci višjih razredov in dijaki, ki so se združili pod skupno iniciativo: Zahtevamo šolo. Kot pove član iniciative Dan Grabnar: IZJAVA

Ta naj bi predvidoma potekal 9. februarja.

Z novim vladnim odlokom, ki je bil sprejet preteklo sredo, bo od jutri dalje omogočeno izvajanje laboratorijskih vaj in individualnega pouka za študente visokošolskih in višješolskih zavodov. Ta ukrep sicer velja le za regije z boljšo epidemiološko sliko, z njo pa je povezano tudi odprtje študentskih domov. Predsednik sveta ljubljanskih študentskih domov, Patrik Čelik, odprtje podpira, saj so, kot je povedal, na podlagi izvedene ankete o izkušnjah stanovalcev v času epidemije koronavirusa zaradi zaprtja domov ugotovili velike stiske med študenti. Z odprtjem bodo morali ti upoštevati preventivne ukrepe. Konkretno bodo stanovalci Študentskih domov v Ljubljani dolžni predhodno izpolniti Izjavo stanovalca za zajezitev širjenja koronavirusa in predložiti dokazilo visokošolskega zavoda o opravljanju laboratorijskih vaj oziroma individualnega pouka. Patrik Čelik o preventivnih ukrepih študentskih domov pove še: IZJAVA

Pretekli petek smo lahko zasledili tudi vest o snovanju novega protikoronskega paketa PKP 8. Nanj se je med drugimi odzvala Študentska organizacija Slovenije, ki je vnovič opozorila na vladno zavračanje dialoga z mladimi in na neustrezno finančno podporo, ki so jo bili deležni dijaki in študenti v času epidemije. V luči tega je predlagala širše olajševalne ukrepe za finančno prikrajšano populacijo šolajočih in ob tem opozorila še na nekatere težave in nepravilnosti pri samem izvajanju študijskega procesa.

Preteklo soboto je bil v časopisu Delo objavljen nov razpis za delovno mesto direktorja ŠOU v Ljubljani. Mandatno obdobje traja štiri leta, aktualni direktor pa je Andrej Klasinc. Ta to mesto zaseda že dve mandatni obdobji, od leta 2013. Rok za prijavo na razpis je 1. februar.

 

Še kratek pogled v tujino. Univerze širom celotne Avstralije se s prihodom cepiva proti koronavirusu nadejajo vse večjega prenosa študijskega procesa iz kombiniranega modela nazaj v prostore fakultet in to že v samem začetku leta 2021. V ZDA pa je novopečeni ameriški predsednik Joe Biden že preklical nekatere Trumpove ukrepe, ki so omejevali vstop v državo za namene študija številnim osebam iz tujih, večinoma muslimanskih držav.

Širom celotnih Združenih držav Amerike učitelji v javnih šolah opažajo slabši učni uspeh učencev in opozarjajo, da so bili pretekle mesece v večini prepuščeni le lastni didaktični presoji, kar je rezultiralo v povečanju razlik v znanju učencev. Pretekli četrtek je novopečeni predsednik Biden zato že podpisal direktivo, ki odločevalcem s področja šolstva in zdravstva narekuje preučitev možnosti varnega vračanja predšolskih otrok in učencev v vzgojno-izobraževalne institucije.

 

Študentski obvestilnik

Izšel je Razpis za vpis novincev v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2021/22. Objavljen je na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Do prijave za vpis lahko dostopate na spletni strani eUprava ali na spletni strani ministrstva.

2. februarja ob 18. uri si lahko v okviru projekta Znanost na cesti ogledate spletno predavanje Boštjana Videmška z naslovom Plan B. Predavanje bo izhajalo iz  istoimenske knjižne uspešnice, v kateri piše o stopnjujoči se podnebni krizi, spopadanju različnih kultur s podnebno krizo in o možnih rešitvah zanjo.

Fakulteta za družbene vede ob svoji šestdesetletnici 1. februarja organizira dogodek z naslovom Covidiada: Družbene refleksije epidemije. Na dogodku se bodo odpirala vprašanja o ukrepih politike v času epidemije, poročanju novinarjev o tej tematiki in njenih stranskih učinkih. Ogled bo možen od 9. ure dalje na platformah YouTube in Zoom.

Naj še enkrat spomnimo vse študente, da lahko vlogo za enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov izpolnite do 31. januarja. V kolikor tega denarja ne potrebujete ali pa ne zadostuje vašim življenjskim stroškom, se lahko obrnete na društvo Petka za nasmeh, ki zbira sredstva za študente v socialni stiski. Več informacij najdete na njihovi spletni strani ali na njihovem Facebook profilu.

 

Aktualne novice je zbral Jaka ob pomoči mentorice Hane H.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness