Plačljivih petnajst

Plačljivih petnajst

Oddaja
17. 5. 2017 - 14:00

Današnje novice začenjamo v Sloveniji, z vestjo, ki je pretekli konec tedna nemalo razburila študente. Univerza v Ljubljani je 20. 2. 2017 v Pravilniku o prispevkih in vrednotenju stroškov spremenila 20. člen, po katerem je zagovor magisterija dve leti po poteku statusa neplačljiv. Stari dvajseti člen je določal le, da je zagovor doktorske disertacije neplačljiv za študente, ki temo oddajo do konca veljavnosti teme doktorske disertacije. Novi dvajseti člen je daljši, besedilo pa po novem določa plačljivost zagovora tako doktorskih kot – po novem – magistrskih nalog, ki so oddane v roku 24-ih mesecev po zaključku zadnjega vpisanega letnika oziroma dodatnega letnika. Še večjo nejevoljo upravičeno vzbuja informacija, da pravilnik že letos velja za študente, ki jim drugo leto po preteku statusa že teče. Za oddajo smo problematiko raziskovali, vendar pa zaposleni na rektoratu za zdaj še niso hoteli komentirati dogajanja. Na komentarje in odgovore bomo morali počakati do naslednjega tedna.

Na današnji dan je bil na mesto novega rektorja Univerze v Ljubljani izvoljen Igor Papič, ki je bil kot edini kandidat izvoljen z veliko večino 91,6 odstotka glasov. Volitev rektorja se je tokrat udeležilo 2.719 oziroma 6,1 odstotka volilnih upravičencev. Novi rektor Papič bo funkcijo 44. rektorja ljubljanske univerze prevzel 1. oktobra letos, mandat pa se mu izteče 30. septembra 2021. Letošnje volitve so bile zanimive tudi zato, ker so bile prvič omogočene vsem zaposlenim in vsem študentom. V volilni imenik je bilo vpisanih 44.693 volilnih upravičencev, vendar je, kot že povedano, dolžnost opravila le peščica.

Papič bo na mestu rektorja nasledil Ivana Svetlika, čigar rektorstvo je zaznamovala afera z dodatki za stalno pripravljenost. Sodna preigravanja te afere so pretekli petek, 12. maja, pripeljala do nove točke neuspeha. Poskus, da bi država dobila povrnjenih 781.000 evrov nepravilno izplačanih dodatkov za stalno pripravljenost, v petek ni uspel, novi poskusi poravnave pa se bodo nadaljevali poleti. Zadeva se vleče že od leta 2015, ko je Inšpektorat za javni sektor ugotovil, da Univerza v Ljubljani vodilnim izplačuje dodatek za stalno pripravljenost že od leta 2012. Zdaj, po sodnih razpravah, naj bi bila univerza pripravljena na poravnavo na tak način, da bi vrnila tista sredstva, ki so jih fakultete uspele dobiti od prejemnikov dodatka. Odvetnik univerze Dino Bauk je po poročanjih dejal, da je univerza prepričana, da ji sredstev ni treba vrniti, saj naj bi bila izplačana iz njenih tržnih dejavnosti, ne iz proračunskih sredstev.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije število študentov upada. Na visokošolske in univerzitetne programe za pridobitev prve visokošolske diplome je vpisanih 48.900 študentov, kar je približno 1.200 študentov manj kot lani in skoraj polovica manj kot leta 2007, ko je bilo v te programe vpisanih 91.400 študentov.

In še nekaj novic iz sveta. Zaključuje se prvih 100 dni dela Betsy DeVos, ki jih zaznamujejo predvsem protesti, blokade in nasprotovanje delu ministrice. Vse od prvega obiska šole Jefferson Middle school ministrico izžvižgavajo študentje, učenci in starši, saj ne popušča pri svoji politiki, ki teži k pomikanju šolstva v zasebni sektor.

Na Univerzi v Leedsu prihaja do zanimivih in vznemirljivih sprememb. Univerza raziskuje možnosti za vpeljavo novega izobraževalnega modula, ki bi raziskoval črnsko zgodovino v Angliji. Odskočna deska sprememb je projekt ‘Why is my curriculum white?’, s katerim se trudijo ozaveščati o premajhnem številu vsebin, ki pozitivno obravnavajo temnopolte in jih priznavajo kot pomembne člane družbe. Poudarjajo dekolonizacijo kurikula, širše spreminjanje predstav o zmožnostih temnopoltih otrok ter omogočanje več sistemskih in institucionalnih priložnosti, ki so ponujene tej veliki zapostavljeni skupini.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Prihodnji teden bo glasbeno, kulturno in nasploh dogodkovno pester! V Vodnikovi domačiji se je včeraj začela in se danes nadaljuje 6. mednarodna konferenca Dan Afrike. O tem bo več povedala Aleksandra Gačič.

IZJAVA

Organizatorji dogodka še vabijo vse, da zavijejo v knjigarno Vodnikove domačije, kjer je v času konference mogoče kupiti knjige afriških avtorjev, prevedene v slovenski jezik. Po festivalskih cenah!

Danes zvečer ob 18. uri se bodo ‘Brez dlake na jeziku’ o jeziku v Pritličju na Mestnem trgu pogovarjali Vojko Gorjanc, Milica Antić Gaber in Marko Stabej. Govor bo tekel, kot že rečeno, o jeziku, njegovi uporabnosti, konceptih, kontekstih in kreaciji.

Prav tako danes zvečer bo v Jazz Klubu Gajo potekal literarni večer z Ognjenom Spahićem, ki bo predstavljal svojo duhovito zbirko ‘Polna glava radosti’ in svoj odličen smisel za humor.

Jutri, v četrtek, v Kinu Šiška koncert Disciplin A Kitschme s predskupino Igralom, z začetkom ob dvajsetih.

Prav tako v četrtek se bo z začetkom ob 19.00 v prostorih Živko Skvotec odvijalo predavanje ‘Nasilje, oblast in politika. Hannah Arendt in liberalna politika’. O misli bo predaval Luka Lisjak Gabrijelčič.

V petek, 19. maja, lahko že ob pol desetih zjutraj svoje morebitne otroke peljete v ljubljansko Dramo, v katero boste lahko po mili volji vstopali in iz nje iztopali zaradi dneva odprtih vrat. Ne bosta pa omogočena le vstopanje in izstopanje, temveč sta pripravljena tudi program in hrana.

Če vam po napornem dnevu, preživetem v hramu kulture, še ostane kaj moči, nikar ne zamudite Legit Shita, ki se bo z začetkom ob 20. uri odvijal v prostoru Študentskega kampusa na Pivovarniški 6 v Ljubljani. Legit shit je ne samo koncert, pač pa koncertni dogodek trap senzacij, na katerem bodo glasbo izvajali Matter, Mimi Mercedez, N’toko ter Smrt boga in otrokk.

V petek se bo ob 18. uri začel ‘Transnational social strike’, ki bo v Tovarni Rog potekal do nedelje popoldne. Na dogodku se bodo pogovarjali o pravici do gibanja, pravici do migrantskega dela in o ne-varnih oblikah zaposlitve ter boju proti kapitalizmu, patriarhatu in prekarnosti. Vabljeni!

Po sodiščih in fakultetah se je danes svaljkala Zala.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.