Hibridno študijsko leto

Oddaja

V današnji oddaji Kaj pa univerza? bomo prisluhnili informacijam o poteku prihajajočega študijskega leta v luči ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ker se razmere spreminjajo, niso enake - zato so se pristojne institucije pripravile kar na vse. O množici možnih načrtov smo se pogovarjali s predstavnico Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, v nadaljevanju MIZŠ, ter s predstavniki univerz.

Duša Marjetič, vodja Sektorja za visoko šolstvo na MIZŠ, pove, da se ministrstvo pripravlja tako na običajen potek študija kot tudi na možnost takojšnje premestitve dejavnosti na splet. 

IZJAVA

O spremenljivosti razmer in uvedbi koncepta scenarija Marjetič.

IZJAVA

Marjetič dodaja še, da je priprava oziroma prilagoditev učnih načrtov v primeru alternativne izvedbe študijskega procesa obveznost visokošolskih zavodov.

IZJAVA

Univerza na Primorskem je edina že sprejela načrt dela v študijskem letu 2020/2021. Študij bo na vseh fakultetah potekal kombinirano: v predavalnicah in na daljavo s pomočjo spletnih učilnic ter orodja Zoom. V prostorih fakultet se bodo odvijale aktivnosti, kot so laboratorijske vaje ter dejavnosti v specializiranih učilnicah. Urniki bodo prilagojeni tako, da bodo študentje na fakulteti preživeli čim manj časa. Na Fakulteti za management in na posameznih študijskih programih Fakultete za vede o zdravju bodo urnike na primer prilagodili tako, da bodo študentje v fakultetnih prostorih le en dan na teden, študijski program Management v angleškem jeziku pa se bo v celoti odvijal na daljavo, tako da prisotnost študentov v Kopru ne bo potrebna.

Z Univerze v Ljubljani so nam sporočili, da bodo študijski proces naslednje leto izvajali skladno z navodili vlade in upoštevali vse varnostne ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Ker to vključuje tudi vzdrževanje ustrezne fizične razdalje, bodo kupili dodatne licence in ustrezno posodobili tehnološko opremo predavalnic. Tako bo v primeru hibridnega sistema direktno spremljanje predavanj na daljavo omogočeno tudi tistim študentom, ki ne bodo fizično prisotni v predavalnici. Konkretnejšo odločitev o poteku študija naj bi sprejeli proti koncu tega meseca.

Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani je ena izmed tistih fakultet, ki v okviru študijskega programa zahtevajo tudi opravljanje praktičnega usposabljanja. Študentje, ki bi morali prakso opravljati med februarjem in julijem in zaradi razglasitve epidemije te obveznosti niso mogli izpolniti, naj bi po pojasnilih Nejca Horvata, koordinatorja praktičnega usposabljanja študentov farmacije, to opravili poleti in jo zaključili v tekočem študijskem letu. Za prihodnje leto načrtuje fakulteta normalno izvedbo prakse z upoštevanjem varnostnih ukrepov, septembra pa bo organiziran še posvet z mentorji praktičnega usposabljanja glede načina njegovega izvajanja v primeru poslabšanja epidemioloških razmer.

Izmenjave Erasmus+ bodo potekale, vendar bo študijski proces tudi v tem primeru odvisen od takratne epidemiološke slike v Sloveniji in tujini. Veliko tujih univerz je Univerzo v Ljubljani obvestilo, da bo v zimskem semestru študij potekal izključno na daljavo. Univerza v Ljubljani bo tujim študentom omogočala študij v enaki obliki kot domačim študentom.

Kako naj bi potekal študijski proces na Univerzi v Mariboru, pove prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost Zoran Ren.

IZJAVA

Ren opiše prilagoditve študijskega procesa, ki so jih letos že izvedli ter jih bodo v primeru hibridnega modela študijskega procesa še nadgradili.

IZJAVA

Kljub slabostim, ki jih prinaša izobraževanje na daljavo za študente, pa Ren v tem vidi tudi priložnost za doživljenjsko izobraževanje.

IZJAVA

Pomanjkljive informacije o načinu študija na večini univerz predstavljajo dodaten problem zaradi negotovosti v zvezi z iskanjem namestitve v prihodnjem študijskem letu. Poleg odprtega vprašanja, ali in v kolikšni meri bo potrebna fizična prisotnost študentov v kraju študija, tudi informacije glede bivanja v študentskih domovih niso kaj dosti celovitejše.

Po tem, ko je bil maja preklican odlok, ki je začasno prepovedal zbiranje ljudi v študentskih domovih, je NIJZ ponovno odprtje domov pospremil z uradnimi priporočili za preprečevanje okužbe ob ponovni vselitvi študentov. Med njimi je med drugim predlog, da bi v sobo namestili zgolj po enega študenta. Iz Študentskega doma Ljubljana, krajše ŠDL, so nam pisno sporočili, da so omenjena priporočila v času polnjenja sob »izvajali v največji možni meri« in da so s tem v zvezi še predvideni sestanki s pristojnim ministrstvom, NIJZ ter univerzo. Prenapolnjenost študentskih domov sicer že dlje časa predstavlja težavo, tudi če so na voljo vse postelje. Tako je bilo na primer letošnje vseljevanje študentov, ki izpolnjujejo pogoje za subvencionirano bivanje v ŠDL, zaključeno šele julija.

Oddajo zaključujemo z odgovorom MIZŠ na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi bilo bivanje v študentskih domovih ob morebitni zaostritvi epidemioloških razmer ponovno prepovedano. »Kako bo novi koronavirus vplival na študentsko bivanje v študijskem letu 2020/2021, je še preuranjeno govoriti, saj se študijsko leto še ni začelo, prav tako še vedno poteka javni razpis za oddajo prošnje za bivanje.« Prošnje lahko oddate še do ponedeljka, o dogajanju po tem pa, kot kaže, več potem.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.