ŠOU reže tudi ŠOLT

Oddaja
13. 1. 2021 - 18.00

Iz letošnjega finančnega načrta ŠOU v Ljubljani je poleg Radia Študent iz družine ŠOU izpadel tudi Zavod ŠOLT. Zaradi zavračanja komunikacije in dogovora s strani ŠOU se direktor ŠOLT-a, Jože Hrastnik, obrača na javnost s pismom.

O finančnem stanju ŠOU v Ljubljani
 / 10. 12. 2020

Zavod ŠOLT je študentska neprofitna organizacija, ki izvaja svoje poslanstvo že 61. leto. Pod našo streho je svoje mesto za kakršnokoli neformalno izobraževanje ali dejavnost v tem času našlo preko 200 tisoč uporabnikov, 10 odstotkov slovenskega prebivalstva danes v starosti od 20 do 80 let, od tega večina študentov Univerze v Ljubljani. Lokacijsko smo blizu študentom tako v študentskem naselju v Rožni dolini kot na Vojkovi 63, pri Kardeljevi ploščadi, v neposredni bližini fakultet.

 

S pričetkom letošnjega leta pa smo doživeli hladen tuš ob spoznanju, da nas je naša krovna organizacija – ŠOU v Ljubljani – prepoznala kot nepotrebne sofinanciranja vseh naših programov in se želi odreči izvajanju programov interesnih dejavnosti študentov na področju izobraževanja in tehnične kulture.

 

Že leta 2020 smo prejeli močno okleščen proračun, s katerim več nismo mogli sofinancirati vseh svojih jezikovnih obštudijskih projektov. Znotraj svojega proračuna je ŠOU v Ljubljani že preteklo leto nakazal, da mu je za področje neformalnega izobraževanja najmanj mar, če primerjamo financiranje ŠOU v Ljubljani vseh svojih zavodov. Za delovanje naših programov je bilo namreč namenjenih 2,7 odstotka vseh sredstev, ki jih je ŠOU v Ljubljani v letu 2020 namenil svojim zavodom, in 0,8 odstotka letnega finančnega načrta.

 

Kljub velikim oviram zaradi covida-19 smo se reorganizirali in študentom ponudili možnost izobraževanja v naših programih na daljavo. Izpeljali smo vse termine v omejenem obsegu.

O pripravi in sprejemanju proračuna ŠOU v Ljubljani za leto 2021 nismo bili obveščeni. Od ŠOU v Ljubljani nismo prejeli nikakršnih, sicer običajnih, zahtevkov o ŠOLT-ovih programih v letu 2021. Četudi že med drugim akti ŠOU v Ljubljani določajo vključitev ŠOLT-a v proračun ŠOU v Ljubljani, se je očitno ŠOU v Ljubljani odločil, da bo zaradi politične odločitve kršil svoje lastne akte in ignoriral potrebe svojih študentov po kvalitetnem obštudijskem izobraževanju.

 

Če se bo ignorantski odnos našega soustanovitelja ŠOU v Ljubljani nadaljeval, se bomo morali kljub 12-letni zamrznitvi naših cenikov tokrat odločiti za povišanje cene programov za študente, ker pač od denarja, ki ga študentje zaslužijo s študentskim delom na koncu poti, zmanjka denar za sofinanciranje obštudijskih programov. Na ŠOLT-u so to predvsem jezikovni tečaji - 28 jezikov z več kot 100 stopnjami, razna strokovna izobraževanja, kot so retorika, računalniški tečaji, kreativno pisanje v angleškem jeziku, delavnice različnih ročnih spretnosti in še mnogo drugih.

Od ŠOU v Ljubljani pričakujemo, da bo spoznal nepravilnosti pri svojih odločitvah in bo v najkrajšem času popravil napake, predvsem v dobro slovenske študentske populacije, ki sodi pod okrilje ŠOU v Ljubljani, in jim omogočil kakovostno in študentskemu žepu dostopno obštudijsko izobraževanje. To je vendarle tudi eno od poslanstev ŠOU v Ljubljani, ki je določeno tako v Statutu ŠOU v Ljubljani kot tudi v samem Zakonu o skupnosti študentov, da študentske organizacije organizirajo in izvajajo programe interesnih dejavnosti študentov na področju izobraževanja in tehnične kulture.

Izjavo je spisal Jože Hrastnik, direktor Zavoda ŠOLT.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.