Afera Dragica

Oddaja
11. 11. 2019 - 16.00

Današnji komentar je prispevala skupina študentov z Univerze na Primorskem, združenih pod imenom Študentska lupa. Gre za skupino, ki je pred skoraj tremi tedni organizirala protest pred sedežem Študentske organizacije Univerze na Primorskem, nadalje ŠOUP. Prejšnjo sredo so potekale volitve v študentski svet na Fakulteti za humanistične študije. Isti dan, torej prejšnjo sredo, je na svoji strani na Facebooku Študentska lupa v objavi opisala nepravilnosti, katerim so nekateri študenti bili priča na omenjeni fakulteti. Objavo je Facebookov algoritem nato zbrisal, zato so prejšnji četrtek objavili sledeč zapis: 

 

Drage bralke dragi bralci. Danes zjutraj je Facebook algoritem odstranil našo objavo o »Aferi Dragica«, ker je nanjo prišlo veliko prijav, verjetno iz strani ŠOUP pajdašev. Žal algoritem ni človeško bitje, ki bi znalo presoditi, kaj je v javnem interesu in kaj ne, zato sta se mu zdeli objavljeni fotografiji sporni in nam je odstranil celotno objavo. Spodaj zato ponovno prilagamo besedilo o včerajšnjem dogodku na volitvah za Študentski svet Fakultete za humanistične študije.

Novo izvoljeno študentsko funkcionarko pa opozarjamo, da je z izvolitvijo postala javna osebnost in da bo žal morala sprejemati tudi kritike na račun svojih napak.

V jesenskem času vsako leto potekajo volitve v Študentske svete posameznih fakultet. Današnje volitve, ki so potekale na Fakulteti za humanistične študije, pa žal niso minile brez incidenta. Dragica Arsenijević, je ena od novih poslank v Študentskem zboru ŠOUP-a in je s svojim mandatom pričela nemudoma po spornih volitvah, ki so črno obarvale študentsko dogajanje na Obali. Dragica Arsenijević je tudi kandidatka za sedež v Študentskem svetu svoje fakultete, torej Fakultete za humanistične študije.

S strani bralcev smo bili opozorjeni, da je Dragica danes, med potekom volitev, pred sedežem fakultete izvajala volilno agitacijo, ki je po 14. členu Pravilnika o volitvah za Študentski svet fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem strogo prepovedana. Dragica Arsenijević je mimoidoče študente nagovarjala, da naj na volitvah glasujejo zanjo, narekovala pa jim je celo to, koga ne smejo voliti - gre za edine študente na letošnji listi kandidatov, ki nasprotujejo grabežljivim politikam ŠOUP-a, in so od ŠOUP-a neodvisni. 

Vse to bi izpadlo kot zlohotna govorica, če kandidatka svoje ambicioznosti ne bi prenesla tudi na splet. Na žalost kandidatka ni seznanjena niti s Pravilnikom o volitvah niti dovolj spretna, da bi sledi svoje spletne agitacije prikrila. Objavi prilagamo dokaze*, v katerih se lahko o naših trditvah prepričate sami.

Pozor! Problem ni le v tem, da je kandidatka podporo, ki ji je očitno manjkala, iskala nezakonito. Problem je v ostalih informacijah, ki jih lahko dobimo iz njenega pisanja.

Dragica se namreč zavzema za izvolitev točno določenih kandidatov, in za izključitev točno določenih drugih kandidatov. Zakaj je temu tako? Ali je možno, da se je v prvem mesecu študija tako spoprijateljila z naključnimi študenti prvih letnikov, da jim želi sedež v študentskem svetu? Ali gre za kandidate, ki so bili izbrani, morda celo podkupljeni s strani ŠOUP-a, da v Študentskem svetu zagovarjajo interese svojih velikih vodij? To najbrž ve samo Dragica.

Nesporno dejstvo pa je, da je njen pristop bizaren in ne nakazuje na nič drugega, kot na organiziran poskus prevzema Študentskega sveta FHŠ s strani ŠOUP-a.  Naj vas opomnimo, da študentje že ENO LETO nimamo funkcionalnega Študentskega sveta Univerze - ukradlo nam ga je šest lutk ŠOUP-a z Gregorjem Guličem na čelu, ki predstavljajo točno polovico Študentskega sveta Univerze na Primorskem in imajo zaradi tega moč popolnega zaviranja vsakršnega delovanja ŠS UP. Očitno so si letos zaželeli tudi nadvlade nad ŠS Fakultete za humanistične študije.

Najboljše pa šele prihaja - če kdo še dvomi, za koga dela Dragica - na seji Volilne komisije za Študentski svet FHŠ, ki je zaradi transparentnosti odprte narave, se je članicam volilne komisije pridružila sama smetana ŠOUP-a. O pravičnem demokratičnem procesu so se na lastne oči ironično želeli prepričati kar Gregor Gulič, Adimir Preradović in Filip Popović, ki je njihov novi pajdaš in tudi kandidat na listi za Študentski svet.

Famozni ŠOUPki so postopek štetja glasovnic celo snemali in tako v polni meri izkoristili odprto naravo seje - naj vas spomnimo, da je bila seja mistične volilne komisije ŠOUP-a po volitvah za javnost zaprta, ker so se nas ljudje, ki so znani po fizičnem znašanju na politične nasprotnike, bojda bali. Črnilo očitno prestraši bolj kot videoposnetki predvolilnih pretepov, s katerimi smo obkroženi študenti UP vsakič, ko kdo prekriža pot načrtom ŠOUP-a.

Zato si v uredništvu Študentske lupe postavljamo naslednja vprašanja. Prvič, zakaj bi dva naključna študenta Fakultete za management, Gulič in Preradović, popoldne preživela ob štetju glasovnic na Fakulteti za humanistične študije? Kaj je njuna motivacija in kdo jima je naložil to nalogo?

Drugič, zakaj bi dva naključna študenta Fakultete za management postopek štetja glasovnic snemala z mobilnimi telefoni? Se mogoče bojita, da bi kdo našel luknjo v ŠOUP-ovi manipulaciji in bi lahko s posnetki dokazala, da so bili njihovi pehotniki RES pravično izglasovani? Ali gre zgolj za ustrahovanje in izvajanje pritiska nad člani volilne komisije; naj se vsi zavedajo, da je tukaj šef Gregor Gulič? Ali je res možno, da fant že eno leto preboleva poraz na volitvah za predsednika ŠS UP? Na ta vprašanja odgovora žal nimamo.

O nepravilnostih in kršitvah Pravilnika o volitvah so bili obveščeni vsi - od dekanje do rektorja, do disciplinske komisije in vsakega vaškega časopisa. Če si morate od vsega prebranega zapomniti eno stvar, naj bo to naslednje dejstvo: današnji dogodek nakazuje na to, da želi ŠOUP svoje lovke aktivno in organizirano razširiti v organe Univerze na Primorskem, medtem ko se sam sklicuje na “popolno avtonomijo” in ločitev ŠOUP-a od Univerze na Primorskem.

Vse akterje, ki imajo moč, da nastalo situacijo popravijo, pozivamo k razveljavitvi volitev in takojšnjemu disciplinskemu postopku proti Dragici Arsenijević. Agitacija in ščuvanje proti kandidatom, ki so svojo usposobljenost že dokazali v prejšnjem mandatu, je ogabno in obsojanja vredno dejanje. 

 

Z volitev na Fakulteti za humanistične študije so poročali študenti pod imenom Študentska lupa. V ozadju ste lahko slišali skladbo Ne može nam niko ništa v izvedbi bosanskega pevca Mitra Mirića, s katero je Dragica Arsénijević svojo izvolitev proslavljala na družabnih omrežjih.

*V objavi na strani Študentske lupe na Facebooku so bili priloženi posnetki zaslona, na katerih je bil razviden pogovor med Dragico Arsenijević in primorsko študentko, katero je na dan volitev pozivala k temu, da voli zanjo in za nekatere druge kandidate, ki jih je označila na volilnem listu.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

JAČI SMO OD SUDBINE

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness