Pismo študentov stanovalcev Akademskega kolegija

Pismo študentov stanovalcev Akademskega kolegija

Oddaja
4. 2. 2019 - 16.00

V uredništvo Univerze smo prejeli pismo študentov, ki stanujejo v Študentskem domu Akademski kolegiji, pri katerem izpostavljajo problematiko neinformiranosti glede možne izselitve in širšo stanovanjsko problematiko študentov.

Na vas se glede usode našega doma obračamo študentje, stanovalci Akademskega kolegija. Smo na robu tega, da ostanemo brez doma sredi stanovanjske krize. To je pretresljiva novica, ki je do nas slučajno priromala prek Facebooka. “Dom je prodan” je le grob povzetek objave. Naš dom je bil namreč sodno dodeljen Mestni občini Ljubljana, župan pa z njim želi okronati svoj mandat na račun 200 študentov. Po neuradnih informacijah naj bi okolica Gospodarskega razstavišča skupaj z Akademskim kolegijem doživela prenovo, zaradi katere nas občina želi izseliti še pred koncem junija.

Stanovalci Akademskega kolegija iskreno sploh nismo več presenečeni nad hitrostjo sprememb in neprofesionalnostjo pristojnih organov. Formalnega pretoka informacij glede spremembe lastništva in usode naše nastanitve nismo bili deležni, kaj šele, da bi bili vključeni v samo diskusijo. Podobna situacija se je leta 2017 zgodila dvakrat. Maja so študente množično preseljevali zaradi obnove drugih študentskih domov, o čemer so bili obveščeni manj kot mesec prej. Slab mesec kasneje je sledil še en preselitveni udarec znotraj Akademskega kolegija, saj so se sredi izpitnega obdobja odločili, da bodo dvoposteljne sobe prenovili v enoposteljne. ‘Prenova’ je tu za lase privlečen izraz – študente so izselili zato, da so lahko skozi okno pometali odvečne postelje.

Zaradi stanovanjske stiske, s katero se sooča mesto, si stanovalci težko najdemo nastanitev zunaj ŠDL. Za nastalo situacijo odgovarjajo prav občinski in državni organi, tudi nevidna roka trga se očitno ne meni za naše potrebe. Gentrifikacija je poskrbela, da se ljubljanska stanovanja oddajajo preko Airbnb, gradijo se samo še hoteli in luksuzna stanovanja. Novogradnja je zastala, pridobitev starih stanovanj pa je zaradi naštetega izjemno otežena vsem, še posebej ranljivi smo ravno študentje. Nenazadnje moramo omeniti tudi, da okoli 700 študentov še vedno čaka na vselitev v nastanitvene prostore ŠDL.

Zato pričakujemo, da se nas vsaj do razrešitve prostorske stiske znotraj ŠDL iz tega doma nikamor ne premešča. Ker občina doslej še ni sprejela nobenega uradnega načrta za prenovo objekta, je izselitev študentov iz študentskega doma nepotrebna. Zahtevamo, da se študente vzame v obzir in zadevo reši v največjo korist vseh. Nadalje od uprave ŠDL zahtevamo, da postanemo enakovredni sogovorniki v zadevi in da se nas sproti obvešča o vsem, saj se nas kot stanovalce zadeva še najbolj dotika.

Draga mestna občina Ljubljana: rešitev razpadajočega Akademskega kolegija – spomenika državnega pomena – ni prenova v turistični kompleks. Žalosti nas, da nam pogled na zelene površine zakrivajo novozgrajeni hoteli, večji od našega Nebotičnika. Žalosti nas, da se za turiste pripravlja nova ležišča, medtem ko nam študentom grozi cesta.

Pismo so nam v uredništvo Univerze poslali študentje, stanovalci Akademskega kolegija.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness