Stavka učiteljev in učiteljic na Hrvaškem

Oddaja
25. 11. 2019 - 16.00

V današnji oddaji Pod katedrom bomo poslušali izjavo podpore stavki učiteljev in učiteljic hrvaških osnovnih in srednjih šol iz prejšnjega tedna ter spremljali aktualna pogajanja s hrvaško vlado. Zahteve Neodvisnega sindikata zaposlenih v srednjih šolah in Sindikata hrvaških učiteljev so usmerjene v zvišanje plač in ugleda za ta poklic.

Stavke učiteljev in učiteljic so se v organizaciji sindikatov dobra dva tedna izvajale krožno, torej izmenično po različnih županijah na Hrvaškem. V tem času so se jim solidarnostno v stavki pridružili tudi zaposleni v visokem šolstvu. Med njimi je stavkalo med petdeset in 95 odstotkov zaposlenih na posameznih zavodih. Neodvisni sindikat znanosti in visokega izobraževanja je zahteval zvišanje plač za predavatelje, ki še nimajo statusa asistentov, ter umetniške sodelavce univerze.

19. novembra so v sindikatih srednjih in osnovnih šol glasovali o nadaljevanju in razširitvi stavke iz krožne v splošno in pri tem dosegli 96-odstotno podporo. Sledi izjava z naslovom Podpora stavki učiteljev in učiteljic do izpolnitve zahtev, ki so jo hrvaški učitelji objavili na dan glasovanja, torej prejšnji torek.

»Zakaj vlada Republike Hrvaške ne da denarja za izobraževanje?!

Učiteljice in učitelji so med najslabše plačanimi visoko izobraženimi delavci v Republiki Hrvaški, saj njihov količnik ni rasel vzporedno s količniki preostalih javnih uslužbencev. Zaradi nepripravljenosti vlade, da skupaj s sindikati v izobraževanju najde rešitev za povišanje koeficienta za 6,11 odstotka, kar bi učitelje privedlo do želenega količnika zahtevnosti dela v višini 1,4 odstotka, je boj za višji količnik prerasel v boj za dostojanstvo delavcev v izobraževanju.

Za temi majhnimi številkami stojita velika odgovornost in, dolgoročno gledano, izpolnitev pravice otrok do kvalitetnega izobraževanja, ki je temelj družbenega razvoja. Zato smatramo, da je v najboljšem interesu otrok prav boj za dostojanstvo in boljši družbeni status tistih, ki jih poučujejo v šoli in za življenje. In v šoli za življenje.

Dobrega izobraževalnega sistema ni možno ohranjati - še posebej pa ne kvalitetno reformirati - brez materialnih vlaganj, med katera spada tudi zvišanje plač, kot sindikati v izobraževanju opozarjajo od leta 2017.

Izobraževalne delavke in delavci so nositelji sprememb in od njih je odvisna kvaliteta izobraževanja, a se vanje ne vlaga dovolj niti finančno - v smislu dostojne plače - niti v smislu kvalitete njihovega izobraževanja in strokovnega izpopolnjevanja ter dobrih delovnih pogojev.

Naše izobraževanje in sistem sta prepuščena sama sebi ter se, tako kot “reforma”, izvajata na plečih učiteljev. Ravno zato je treba podpreti stavko!

19. novembra, 40 dni po začetku stavke, vlada ni pristala na zahteve sindikata. Zaradi tega se je na sindikalnem referendumu 96 odstotkov izmed 55.000 sodelujočih učiteljev odločilo, da nadaljujejo s stavko do izpolnitve zahtev.

Podpora staršev in izkazana solidarnost državljanov prek družbenih omrežij sta presegli vsa pričakovanja in povečali odgovornost sindikata za nadaljevanje boja za dostojanstvo in družbeni status.

Podpiramo zahteve sindikata v stavki, pozivamo državljane in državljanke, da podprejo stavko in nadaljnje akcije sindikata!«

Prejšnji petek je predsednik sindikata srednjih šol Branimir Mihalinec komentiral sestanek s predstavniki vlade, ki je potekal isti dan. Nakazal je, da je mogoče videti luč na koncu tunela in da se dogovori končno premikajo v za sindikate sprejemljivo smer. Toda že prej napovedani ponedeljkov, torej današnji protest učiteljev kljub temu ni bil odpovedan. V Zagrebu se je danes zbralo več deset tisoč učiteljev in učiteljic iz cele Hrvaške.

Prevod izjave je priskrbela ekipa Malog graničnog prijelaza. Solidarne pozdrave pošilja Hana R.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.