Študentski obvestilnik

Oddaja
23. 1. 2023 - 16.00

Študentke in študentje, pozdravljeni v novem tednu, ki ga univerzitetna redakcija začenja s študentskim obvestilnikom. 

Odprt je razpis Fundacije Študentski tolar, namenjen študentkam in študentom v finančni stiski, ki jih bo najbolj prizadelo povišanje vrednosti doplačila za študentsko prehrano. Namen poziva je delno povračilo cene doplačila za študentsko prehrano. Vsem študentom, ki se bodo odzvali na poziv in izpolnjevali pogoje za povračilo deleža doplačila, bo Fundacija Študentski tolar za vsak unovčeni bon v obdobju od 1. januarja do 23. marca tega leta povrnila delež doplačila, ki so ga študentje plačali za svojo prehrano. Pomoč je namenjena osebam, ki so v socialni stiski in imajo status študenta v letošnjem študijskem letu na višješolskem ali visokošolskem zavodu, članu Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Vse informacije o razpisu, merilih dodelitve pomoči in izbirnem postopku najdete na spletni strani fundacije Študentski tolar.

V torek, 23. januarja, bo ob sedmi večerni na Filozofski fakulteti v Ljubljani potopisno predavanje Iraški Kurdistan: Pozabljeni narod, ki ga organizira Ljubljansko geografsko društvo. Predavatelj Benjamin Zupančič bo predstavil svojo izkušnjo enomesečnega potovanja po Iraškem Kurdistanu in uvide o kulturnih in družbeno-političnih razmerah v regiji, nastalih na podlagi integracije v lokalno skupnost. Predavanja se bo mogoče udeležiti tudi prek platforme Zoom, povezavo do videokonference pa najdete na Facebook strani dogodka.  

V sredo, 25. januarja, se ob 14. uri obeta protestni shod zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki ga organizira Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše SVIZ. Protestni shod pomočnikov in pomočnic vzgojiteljic in vzgojiteljev predšolskih otrok je bil sicer napovedan že za 14. januar, a ga je SVIZ zaradi sklenitve dogovora z vlado preklical. Zaradi pomanjkanja opredelitve vlade glede drugih stavkovnih zahtev, ki zadevajo razlike v javnem plačnem sistemu, je SVIZ določil nov datum protestnega shoda. Tokrat ta zadeva vse zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja, saj se njihove plače, glede na primerljiva delovna mesta v javnem sektorju, ne višajo, ampak za njimi zaostajajo. 

V četrtek, 26. januarja, bo med deseto uro in tretjo popoldne pred Fakulteto za družbene vede potekala druga javna samoorganizirana menza. Gre za nadaljevanje protestne akcije v organizaciji Poslanskega kluba GLAS in Študentske fronte, s katero želijo opozoriti na nujnost reforme sistema subvencionirane študentske prehrane.

Prav tako v četrtek bo ob šestih popoldne v prostorih Knjižnice Otona Župančiča potekala okrogla miza Kako pravo ustvarja bogastvo in neenakost. Dogodek bo potekal ob izidu slovenskega prevoda knjige Zakodirani kapital. Gostje okrogle mize bodo profesor z Ekonomske fakultete v Ljubljani Vlado Dimovski, pravnik Janko Arah in profesor s Filozofske fakultete v Mariboru Tibor Rutar. 

V četrtek, 26. januarja, in petek, 27. januarja, bo potekala Prva doktorska konferenca študijskega programa Humanistika in družboslovje, na kateri bodo predstavili raziskave, ki se izvajajo v sklopu doktorskega programa. Prvi dan konference bo potekal na Fakulteti za družbene vede, drugi dan pa na Filozofski fakulteti. Več informacij o programu konference in povezavo do povzetkov predavanj najdete na Facebook strani dogodka

Osrednja humanistična knjižnica Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je pridobila trajni dostop do 65 učbenikov zbirke Oxford Handbooks Online. Zbirka vsebuje poglobljene članke znanstvenic in strokovnjakinj na različnih področjih, od družboslovnih in humanističnih do naravoslovnih. Dostop do učbenikov je omogočen z lokacij Univerze v Ljubljani, Centralne tehniške knjižnice, Nacionalnega inštituta za biologijo in Narodne in univerzitetne knjižnice. Oddaljeni dostop pa je omogočen za študentke in osebje ter članice knjižnic prej navedenih institucij. Povezavo za oddaljeni dostop in seznam pridobljenih učbenikov najdete na spletni strani Osrednje humanistične knjižnice

Poleg branja lahko tudi kaj napišete. Besedoholik, revija študentk in študentov Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, poziva ljubiteljice in ljubitelje pisanja k oddaji prispevkov za letošnjo številko revije. Zbirajo poezijo, prozo, dramatiko in strokovne članke o jeziku in literarni vedi, literarne in gledališke kritike, eseje ter prevode. Rok za oddajo prispevkov je 15. marec. Navodila za pisanje prispevkov in elektronski naslov, na katerega lahko pošljete prispevek, so na spletni strani revije Besedoholik

 

Vir slike: Fundacija študentski tolar.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness