Prežvekovanje časa

Aktualno-politična novica

Mednarodni raziskovalni skupini je nedavno uspelo eksperimentalno preveriti napovedi drugega zakona termodinamike tudi na kvantnem nivoju. Drugi zakon termodinamike v praksi razloži, zakaj ne vidimo razbitih kozarcev, ki bi se sestavljali sami od sebe. Ta ireverzibilnost pa je tesno povezana s potekom časa. Šele neobrnljivi pojavi nam namreč razkrijejo, v katero smer kaže puščica časa: natančneje, v smer razbitih kozarcev.

Če se krute enosmernosti časa v makroskopskem svetu še kako dobro zavedamo, pa v mikroskopskem svetu poznamo dovolj čudaških pojavov, da tudi teh ne bi smeli imeti za samoumevne. Zato so znanstveniki preverili, kaj se zgodi na kvantnem nivoju, tako da so merili spin jedra ogljika C-13. Po hitri manipulaciji z jedrsko magnetno resonanco se tak kvantni bit ali kubit ni več vrnil v začetno stanje. V jeziku termodinamike bi rekli, da se je njegova entropija povečevala. Ireverzibilnost se torej pojavi že na kvantnem nivoju.

Znanstveniki so s pomočjo fosilov iz Španije ugotovili, da so nenavadni trirogi prežvekovalci, poimenovani palaeomericidi, bližnji sorodniki žiraf.

Palaeomericidi so pred nekaj deset milijoni leti hodili naokoli po Evropi in Aziji. Raziskovalci so domnevali, da so bližnji sorodniki severnoameriških jelenov. A z analizo njihovih fosilov iz Španije in drugih najdišč po svetu so ugotovili, da so te skrivnostne triroge živali bližnji sorodniki žiraf in okapijev. Kar ni nenavadno, saj so prednice današnjih žiraf v miocenu prebivale tako v Evropi kot tudi v Aziji.

Kot zanimivost naj še navedemo, da je bil eden izmed treh rogov palaeomiricidov oblikovan v črko T. Na podlagi takšnih odkritij bodo lahko tudi natančneje preučili nastanek in razvoj rogov pri prežvekovalcih.

Opisano odkritje priča o tem, da živimo v zanimivem času paleontoloških izkopavanj. Nedavno so namreč tudi na otoku Skye na Škotskem paleontologi čisto nepričakovano med iskanjem fosilov izumrlih plazilcev odkrili več kot 100 dinozavrskih stopinj. Pripadale naj bi zavropodom, ki sodijo med ene izmed največjih nekdaj živečih živali na svetu.

Le kaj vse se še skriva na in v tej Zemlji, se sprašujeta Zarja in vajenec Junoš.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness