Sebične celice in gripa

Sebične celice in gripa

Aktualno-politična novica

Ameriški znanstveniki v reviji PLOS Pathogens poročajo o računalniško zasnovani beljakovini, ki varuje miši pred virusom gripe.

Virus gripe je obdan z beljakovinskim plaščem. Ker so beljakovine v plašču dovzetne za spremembe, obstaja več različnih tipov virusa gripe. Prav razlike v plaščnih beljakovinah so vzrok, da se mora naš imunski sistem braniti proti posameznemu tipu virusa gripe in ne more narediti enotnih obrambnih molekul proti vsem tipom virusa.

Ker je zgradba virusov gripe poznana, so znanstveniki s pomočjo računalnika zasnovali umetno beljakovino, ki se veže na najbolj ohranjen del plašča različnih tipov virusa. Umetno beljakovino so vnesli v miši skozi smrček in dokazali, da ta beljakovina zmanjša okužbo z virusom gripe v zdravih oziroma razmnoževanje virusa v že okuženih miših. Ta umetna beljakovina je zato obetavna za razvoj novega tipa protivrusnih zdravil proti gripi.

Raziskovalna skupina z Univerze v Oxfordu je uspela locirati celice z mutacijami, ki se nahajajo v testisih zdravih moških, vodijo pa v genetske bolezni pri potomcih. Odkritje bo prispevalo k splošnemu razumevanju nastanka genetskih bolezni pri otrocih zdravih staršev, ki niso nosilci teh bolezni.

Spontane mutacije, ki vodijo v bolezen pri potomcih, se dogajajo pri dozorevanju spermijev vseh moških in so zaradi kompleksnega procesa podvajanja DNK neizogibne. Vendar pa bi obolelih otrok glede na pogostost teh mutacij in glede na to, da iz vsakega spermatogonija nastane po en spermij, moralo biti približno 1000-krat manj.

V raziskavi so se zato osredotočili na takoimenovane sebične mutacije. Tudi to so spontane mutacije določenih genov, ki pa imajo dodatno lastnost, zaradi katere se jih je prijelo to ime. Sebične mutacije svojim celicam omogočijo boljšo rast in razmnoževanje, kot jo imajo normalne celice, podobno kot če bi šlo za zgodnjo fazo razvoja raka.

Po mutaciji ene take celice se njeni kloni v seminifernih tubulih testisov začnejo množiti. S časom je otočkov mutiranih celic vedno več, to pa je tudi en od razlogov, zakaj je s starostjo pri moških delež tistih spermijev, ki prenašajo bolezni, večji.

V omenjeni raziskavi so prvič zaznali rast mutiranih celic na njihovem mestu v seminifernih tubulih. Z uporabo mikrodisekcije tubulov, podvojevanja celotnega genoma in določanja zaporedja DNK so razvili prvo in situ tehniko za zaznavanje nenormalnih regij in njihovo natančno genetsko analizo. Uporabili so 14 vzorcev testisov sicer zdravih moških, ki so bili odstranjeni in donirani v raziskovalne namene.

Proti sebičnim mutacijam virusa gripe sta se borili vajenka Angelika in Maja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness