Virusi in možganski šum

Aktualno-politična novica

Raziskovalcem s Harvarda je uspelo v sekundi posneti na tisoče meritev gibanja virusa s premerom 26 nanometrov. Izdelali so optično vlakno velikosti nekaj nanometrov, po katerem so dovedli svetlobo, z mikroskopom nad vlaknom pa so opazovali, kako virusni delci sipajo svetlobo.

Če združimo molekulo virusnega dednega materiala s peščico virusnih proteinov, se v delčku sekunde samosestavi nov virus, ki je zmožen okužbe novih celic. Zaradi majhnosti virusov in izredne hitrosti procesa njihovega samosestavljanja je ta pojav težko preučevati.

Zato je novi način za opazovanje majhnih delcev pomemben korak k sledenju posameznim proteinom in molekulam virusne dednine, ki sipajo od sto- do tisočkrat manj svetlobe kot celi virusi. Če bi razumeli, kako se virusi samosestavljajo, bi namreč lahko načrtovali zdravila, ki bi ta proces preprečila.

Psihotični učinki THC-ja so povezani s povečanim kortikalnim šumom pri zdravih ljudeh. Tako je skupina ameriških raziskovalcev naslovila članek o raziskavi učinkov Δ9-THC-ja.

V preteklih študijah, v katerih so z EEG-jem merili električno aktivnost v možganih, so pri osebah s shizofrenijo opazili spremenjeno možgansko aktivnost. Za shizofrenijo je namreč značilna slaba povezanost med možganskimi področji in več šuma oziroma naključne aktivnosti, ki ne nosi informacije. Poleg tega je znano, da lahko THC pri zdravih posameznikih sproži nekatere prehodne simptome, ki so sicer značilni za psihoze.

Ugotovili so, da akutna intoksikacija s THC-jem zviša nevralni šum v EEG-ju, ta šum pa je povezan s psihotičnimi simptomi, kot so sumničavost in blodnje. Večji šum pomeni, da signal lahko prenaša zgolj manjši delež informacij brez distorzije. Zvišanje nevralnega šuma lahko prispeva k učinkom THC-ja, ki so podobni simptomom psihoz.

Pred negativnimi učinki THC-ja sta hašišarje že navsezgodaj zjutraj strašila vajenka Angelika in Andraž.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness