VIVA PUNK! VIVA RŠ! | Radio Študent

VIVA PUNK! VIVA RŠ!

VIVA PUNK! VIVA RŠ!

VIVA PUNK! VIVA RŠ! - 24.11.2017 @AKC METELKOVO MESTO
Tradicionalni vsemetelkovski benefit

Letos bo RŠ-benefit tematski. Povod za izbiro teme je samoumeven: obeležujemo 40-letnico punka na Slovenskem, ki je obenem tudi 40-letnica punka na Radiu Študent. Vendar to ne pomeni, da želimo biti samo zazrti v preteklost. S pestrim in raznolikim programom skušamo pokazati na aktualnost in živost punka danes. Punk je v prvi vrsti živ v ozko glasbenem smislu: punk scena predstavlja pomemben del sodobnega lokalnega alternativnega dogajanja. Punk je tudi sam povzročil ogromno drugih glasbenih odvodov, četudi tem ne rečemo punk. Punk pa je obenem še kako živ tudi kot širša družbena gesta: vprašanje glede tega, kaj je danes pravi upor, je - ravno zato ker se zdi, da nima pravega in enostavnega odgovora - še kako aktualno.

Poglejmo podrobneje kako bodo potekale zadeve: že v zgodnjih večernih urah se na Metelkovi obeta otvoritev razstave v Galeriji Alkatraz, predavanje v Infoshopu, delavnica sitotiska in živa uprizoritev stripa v Menzi pri Koritu. Koncertni del dogodka bomo odprli z mladimi domačimi punk bendi v Jalla Jalli, počasi pa se bodo koncerti začeli tudi v ostalih metelkovskih klubih. V nadaljevanju večera bo sledil pester in raznolik program, s čimer bomo pokazali na aktualnost in živost punka danes. Tako bomo v Klubu Gromka in Menzi pri koritu imeli možnost poslušati raznovrstne izvajalce - od enkratnih kolaboracij ljubljanskih punk veteranov do sodobnih aktualnih bendov, ki v tem obdobju harajo po evropskem klubovju. Tam se bo program nadaljeval tudi v kasnejših urah, ko bomo imeli možnost silšati razgiban in bogat DJ program. Vrhuncev programa, ki je podrobneje razdelan spodaj, je kar nekaj: mladi upi z juga, legenda škotskega podtalja, francoski feministični pank, itd. A kot vedno, se bomo v tem široko zastavljenem dogajanju osredotočili predvsem na lokalne bende in ustvarjalce/ke, ki jih ob tej obletnici zagotovo vidimo kot ključen dejavnik naše neodvisne glasbene scene.

Malo kasneje pa se bomo začeli premikati tudi proti severnem delu Metelkove, kjer bo pokalo, valovalo in se iskrilo. V Channel Zero bodo surovo tolkala sintovska in industrial kladiva, tako v koncertnem delu kot tudi s poznejšim DJ programom. Gala Hala bo gostila domače DIY veterane in tuje maljše upe, ki bodo tamkajšnjo dogajanje povezali s po-polnočnim programom, kjer bo moč slišati vse od dark wave-a do synth pop-a in francoske avantgarde. V Monoklu pa se bodo pretakali nekoliko trši in mračnejši EBM, elektro in techno zvoki v osrednji režiji mlajše generacije ljubljanskih DJ-jk.

Ena vstopnina (10 eur) – cela Metelkova.

Presežek vstopnine bo namenjen prihodnjemu delovanju Radia Študent!

 

PROGRAM

JALLA JALLA
Grable (tupa tupa punk)
https://grable.bandcamp.com/
HakAttak (hardcore punk)
https://hakattak.bandcamp.com/
DJ:
Selektor Dinarid (post punk & new wave & pank)
https://www.youtube.com/user/TheDinarid
+
Abstract Truth (Miha Zadnikar)

MENZA PRI KORITU
Babačić / Zorman: Od postaje do postaje (zvočno besedni dogodek)
Underpodngrabn (garage/punk/stoner)
https://www.youtube.com/watch?v=vVHD5MtyGn8
Carina (punk)
https://www.youtube.com/watch?v=UF-qUGBXd-M
DJ:
Božo Rakočević

KLUB GROMKA
Iamdisease (hardcore)
https://iamdisease.bandcamp.com/
Sharpen Your Fringe (queer squatpunk, FR/UK)
https://sharpenyourfringe.bandcamp.com/
Mama Dolores (post punkrock)
https://www.mama-dolores.si/
DJ:
Jahač plošč BIGor

CHANNEL ZERO
Brgs (Jaka Berger) & Umdhlebi - Red Moon
https://zvocniprepihi.bandcamp.com/album/brgs-umdhlebi-red-moon
Warrego Valles (dark/electronica/ambient)
https://www.youtube.com/watch?v=E7VWLky340c
Apostille (one-man industrial/synth/noise, UK)
https://soundcloud.com/apostille
DJ:
Thon Kland (Davorin Klander) b2b Skeletonium (raw, industrial, dark, techno)
https://soundcloud.com/thon-kland
https://soundcloud.com/skeletonium

GALA HALA
OtomPotomRopotom (instrumental heart core, ex Polska Malca / Juž'na)
Lolita (jazz/impro)
https://zars.bandcamp.com/album/uantauantauantanara
ŠAJZERBITERLEMON (garage punk, SRB)
https://sajzerbiterlemon.bandcamp.com/
DJ:
Torul Torulsson (new wave, cold wave, disco punk, psycho disco, french avant-garde)
https://www.mixcloud.com/waveridersmixes/
Glitteris (punk house, po domače phunk)

KLUB MONOKEL
DJ:
Tajga&Tundra - ŽIVA MUZIKA (experimental, industrial disco, HR)
https://soundcloud.com/tajga-tundra
R36 b2b S.A. Voidette (techno)
https://radiostudent.si/desadovnjak
https://radiostudent.si/glasba/dj-seansa/r36
Nulla (electro, techno)

KLUB TIFFANY

Dj Marino

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

Filmski večer, nedelja, 19.11. ob 20.00, Dvorana Živko Skvotec v Tovarni Rog

Predvajanje dokumentarnega filma Kuzle in Odpadki druge generacije ter pogovor z avtoricama Jasno Babič in Dunjo Danial

 

Oddaja Oralni anali, četrtek, 23.11. ob 21.30

Pogled na štiridesetletje punka pri nas bomo reflektirali in primerjali s poglobitvijo v vode škotskega podzemlja in ugotavljali tamkajšnje pogoje in možnosti preživetja scene, ki se prav tako giblje na tanki črti obstoja. Vprašanje pogojev obstoja samodržne alternative bomo ob tej priložnosti zastavili škotskemu pankerju, elektroničarju in glasbenemu aktivistu Michaelu Kasparisu, vsestranskemu glasbeniku in ustanovitelju znane založbe Night School Records (Molly Nilson, Prostitutes, Yong Yong, ...). Kasparis bo tudi eden izmed nastopajočih na petkovem benefitu.

 

Okrogla miza Punk nekoč in danes, petek, 24.11. ob 20.00, Infoshop na Metelkovi

Punk ni le glasba, je lajfstajl, je političen stejtment, subkultura, je upor proti etablirani kulturi, upor proti sistemu. Pa je res to? Oziroma - kaj punk sploh je? Na okrogli mizi bomo razpravljali o pomenu punka, o njegovih družbeno političnih implikacijah, premislili vlogo punka v družbi ob njegovih začetkih in danes. Je punk še živ? Kakšni so danes strukturni in materialni pogoji za njegovo “življenje”? Oziroma če obrnemo vprašanje - je punk danes sploh še možen?

Iztočnice bodo preko razprave, ki jo bo moderiral Tine Bele, podali:
- Špela Pristavec
- Adin Crnkić
- Nikolai Jeffs

 

Razstava Alternativno samozgodovinjenje alternative: Razstava dokumentarnih fotografij Matije Praznika o punk sceni + PRSA, petek 24.11., Galerija Alkatraz na Metelkovi

Matija Praznik je bil v zgodnjih osemdesetih aktiven spremljevalec lokalne punk scene, ki se je od ostalih razlikoval po tem, da je imel po navadi v rokah fotoaparat. Razstavljene fotografije so bile posnete v disku Študent (FV) med leti 1981-1982 in pa na različnih ljubljanskih koncertih med leti 1981 in 1985.
Razstavo fotografij bodo spremljali zvočni posnetki Praznikovih spominov in asociacij, ki jih ima, ko danes pogleda svoje fotografije. Te posnetke bodo v svoj ambientalni miks, ki bo predstavljal zvočni del razstave, vključili člani Ansambla Prsa.
Matija Praznik svoje fotografije, ki jih rad deli naokrog, manj kot umetniška dela razume kot "osebni fotografski dnevnik", čigar namen je zgodovinjenje. Želi si identificirati čim več oseb, ki so na fotografijah prisotne.

"Spomin 15 letnika in odraslega se radikalno razlikujeta, saj pri petnajstetniku prevladuje pričakovanje, pri odraslemu nekakšna manj zainteresirana resničnost. Za zgodovino alternative je treba najti kompromis med obema spominoma, med subjektivnim spominom vpletenih in bolj objektivno, bolj uradno zgodovino. Ključno vprašanje je kako alternativo sploh zgodoviniti? Kako graditi zgodovinski spomin nanjo? Zgodovina je namreč prenos infantilnosti iz generacije v generacijo. Zato se mi zdi, da pravo geslo ni "Za otroke gre", temveč "Za starše gre". Problem so starši in ne otroci. Potrebno je prekiniti kontinuiteto prenosa infantilnosti".
(Matija Praznik)

 

Sitotisk na majice v živo, petek, 24.11., 20.00 – 00.00, Metelkova

Na dogodku vam bosta Nika Šajn in mojster iz Niša na majice v živo natisnila krovni motiv letošnjega benefita, ki ga je oblikoval Zoran Pungerčar. Motiv bo moč natisniti v črni ali beli različici. Cena: 5€ (če prinesete svojo majico), 10€ (če vam jo zrihtamo mi).

 

Uprizoritev stripa Rdeči Alarm, petek 24.11. ob 21.00, Menza pri Koritu

Kultna stripovska klasika Rdeči alarm, letos s strani Prešernovega sklada nagrajenega Tomaža Lavriča, razkriva nekdanjo ljubljansko punk sceno in kaj se je zgodilo, ko so punkerji odrasli. Tokrat bodo v živo strip brali špikerji in špikerice Radia Študent, medtem ko se bo ta predvajal na velikem platnu. Dogodek bo pospremljen z glasbenimi podlagami in zvočnimi efekti.

 

Veganska hrana, petek, 24.11., Črna kuhinja

Pridružite se noremu pogu cvetače, graha, krompirja in korenčka v vreli vodi, še preden se zapletejo v palačinkasto oblastno strukturo testa. Še preden pridobijo zlatorumeno skorjico na litoželeznem žaru v posesti "najbolj hot JRM placa leta 2017", za kakor je bil na internem neformalnem druženju imenovan s strani uslužbenke PU LJ-center. Za kaj drugega se sploh še gre pri panku, če ne za kršitve javnega reda in miru oziroma javne morale? Kompromitirajte se estetizaciji ugodja poznokapitalistične družbe v hedonističnem objemu slastnih poliamornih omakic. Po koncu štrajka vašega želodca nam solidarnostno (za)dahnite "Da, bilo je užitno" ter Rogu, oziroma natančneje osmim posameznicam in posameznikom, ki jih MOL toži v lastninskih tožbah in od katerih sta dve z ogromno kaznijo že razsojeni v prid MOL-a, pustite en velikodušen, opcijsko prepogljiv prostovoljni prispevek.

P.S.: Jedli bomo zimske zavitke.

 

randomness