5 minut za znanost

Recenzija dogodka

Preteklo sredo se je v kavarni Union odvil prvi slovenski znanstveni slam, ki ga je organizirala ekipa Znanosti na cesti. Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu je namreč serija javnih predavanj, ki jih že nekaj let v Ljubljani organizirajo pod pokroviteljstvom Slovenskega akademijskega tehniško-naravoslovnega društva SATENA. Znanstveni slam je bil že nekaj časa razprodan, obiskovalke in obiskovalci so si namreč morali zagotoviti brezplačno vstopnico, kavarna Union pa je tako na večer dogodka pokala po šivih.

Oblika znanstvenega slama izvira iz pesniških slamov, kjer pesnice in pesniki zasedejo oder, zabavajo občinstvo in tekmujejo. Pri znanstvenem slamu pesnice in pesnike nadomestijo mlade nadobudne znanstvenice in znanstveniki, pesmi pa nadomestijo raziskovalna vprašanja in spoznanja. Znanstveni slam je tako dogodek, ki služi popularizaciji znanosti, mladim znanstvenicam in znanstvenikom pa med drugim omogoča razvoj veščin v javnem nastopanju.

Več o organizaciji prvega znanstvenega slama nam pove doktorica Saša Novak, raziskovalka na Inštitutu Jožefa Stefana in predsednica društva Satena, ki vodi projekt Znanost na cesti:

Izjava

Poleg tega je sredin dogodek hkrati potekal tudi kot tekmovanje, pri katerem so nastopajoče v petih minutah predstavile svoje delo, občinstvo in izbrana komisija pa sta podala ocene. Najboljše tri predstavitve so si prislužile denarne nagrade v vrednosti 300, 200 in 100 evrov.

Enajst nastopajočih, osem deklet in trije fantje, je pokrilo vsa področja znanosti od humanistike do naravoslovja. Večino nastopajočih so torej predstavljala dekleta. Teme so segale od sociologije in gledališča, iskanja arheoloških zakladov v Hudi jami do predstavitve izotopov ogljika.

Med drugim smo spoznali, kako lahko zdravimo kosti z biomateriali, uporabimo nanovlakna v boju proti boleznim zobovja, zgradimo nanopiramide ter kako nam lahko nanodelci ob pomoči svetlobe pomagajo očistiti zrak in vode. Nekaj smo izvedeli tudi o fitoplazmah, ki napadajo naše vinograde, pa o elektrokemiji in imunskem sistemu. Teme predstavitev so si sledile naključno, saj je vrstni red določil predhodni žreb. Nekatere izmed nastopajočih smo povprašali, od kod jim želja po sodelovanju:

Izjava

Zadržani začetki dogodka so po nekaj nastopajočih ponudili bolj ustvarjalne predstavitve z rekviziti, rimami in skritimi nagradami. Na odru so se tako znašli sod, kost medveda in model ogromnih nanocevk, med občinstvo pa je poletel tudi povečan model proteinske piramide. Pravo pesniško slamanje se je dogodilo šele pri deseti nastopajoči, ki nam je poetično predstavila elektrokemijo. Po enajstih nastopajočih sta komisija in občinstvo podala svoje ocene in dobili smo zmagovalca, dr. Ajasjo Ljubetiča s Kemijskega inštituta v Ljubljani, ki je predstavil, kako so ustvarili prve nanopiramide:

Izjava

Nanopiramide naj bi bile uporabne za dostavo različnih zdravil, lahko pa bi prišle prav tudi pri razvoju novih cepiv. Vsekakor je Ajasja že v svojem nastopu poudaril, da je razvoj nanopiramid velik uspeh, ki je še pred nedavnim veljal za znanstveno fantastiko.

Tudi velika obiskanost dogodkov o znanosti je bila morda še pred leti v Sloveniji nepredstavljiva. Dve uri znanstvenega slamanja sta pod vodstvom voditeljice Maje Ratej in stand-up komika Aleša Novaka hitro minili. Nekaterim predstavitvam je manjkalo improvizacije in ustvarjalnosti, kar pa še zdaleč ni lahko, če strmijo v tebe kamere in polna kavarna Union.

Pri vsem tem smo domov odšli malo bolj razgledani in s ščepcem več vednosti. Vseeno pa je po samem dogodku ostal grenak priokus - predvsem smo pogrešali predstavitev raziskav, ki so plod znanstvene radovednosti in ne zgolj posledica reševanja tehnoloških problemov. Verjamemo, da večina predstavljenih raziskav sodi v polje bazičnih znanosti, a pri večini je bila predstavljena zgolj njihova potencialna tehnična uporabnost.

Pri poročanju o novih odkritjih v znanosti lahko namreč hitro zapademo v zanko uporabnosti in zavoljo popularizacije znanosti predstavljamo zgolj njihove aplikacije. Ravno znanstveni slam in podobni zabavni načini predstavljanja pa bi morali ponujati orodja za bolj ustvarjalne načine promoviranja znanosti. Morda je ravno zaradi osredotočenosti na uporabnost ob koncu predstavitev primanjkovalo vprašanj občinstva za mlade raziskovalke in raziskovalce.

Dogodek znanstveni slam vsekakor pozdravljamo, vsem nastopajočim pa čestitamo za predstavitve. Ekipa Znanost na cesti jeseni načrtuje še mnogo dogodkov v kavarni Union, selijo pa se tudi med knjige v Mladinsko knjigo. Z znanstvenim slamom so obljubili, da se vrnejo prihodnje leto.

Radovednost je delno potešila Zarja.

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness