Živjo, kamela, adijo, gripa!

Živjo, kamela, adijo, gripa!

Aktualno-politična novica
5. 11. 2018 - 7.05

Bliža se obdobje sezonske gripe. Ta lahko resno ogrozi predvsem starejše, kronične bolnike in pa tiste z oslabljenim imunskim sistemom. Seveda se pred sezonsko gripo lahko tudi ustrezno zaščitimo s preventivnim cepljenjem. No, ali pa tvegamo in počakamo, da nas gripa v primeru okužbe prisili v nekajdnevni prisilni počitek.

Cepivo proti gripi deluje tako, da stimulira imunski sistem. Specializirane celice nato pričnejo proizvajati posebne molekule - protitelesa. Protitelesa so sposobna prepoznati in se vezati na površino komponente virusa gripe in tako onesposobijo njegovo patogeno dejavnost. Vsakoletni, sezonski razvoj cepiv, ki nas bo obranil pred okužbo, je potreben, saj se virus gripe iz generacije v generacijo zelo spreminja. Protitelo, ki smo ga že razvili proti nekemu sevu virusa gripe, na drugem sevu ne bo delovalo.

Obsežna skoraj 30-članska mednarodna raziskovalna skupina je razvila novo metodo bojevanja proti virusu gripe. Svoje izsledke so pred nekaj dnevi objavili v reviji Science. Razvili so domiseln sistem med seboj povezanih molekul protiteles, ki naj bi omogočil univerzalno zaščito pred virusom gripe. Gre za nekakšno štiri-v-enem protitelo, saj sistem gradijo štiri različna protitelesa. Različna protitelesa omogočajo vezavo na različne seve virusa gripe in tako prepoznajo različne površine virusa.

Ključna pri razvoju tega univerzalnega protitelesa proti virusu gripe je bila uporaba prav posebnih protiteles, pridobljenih iz živali, ki pripadajo družini kamel. To so živali, kot so na primer kamela, lama, gvanako in drugi. Te živali vsebujejo poleg navadnih protiteles tudi precej manjša in nekoliko drugačna protitelesa. Zaradi svoje majhnosti in še nekaterih drugih fizikalno-kemijskih lastnosti so ta protitelesa boljša pri prepoznavi nekaterih antigenov.

Raziskovalke ter raziskovalci so odkrili, da se ta posebna protitelesa iz kamel vežejo na dele virusa gripe, ki so med različnimi različicami oziroma sevi virusa bolj ohranjeni ali povedano drugače manj variabilni. Vezava protitelesa na bolj ohranjene dele virusa je zelo ugodna, saj lahko tako eno protitelo prepozna in nevtralizira več različic virusa gripe.

Raziskovalna skupina, ki je razvila sistem povezanih protiteles, je novo metodo zaščite pred virusom gripe že uspešno preizkušala na laboratorijskih miših. Pripravili so sprej z virusi, ki je okužil celice v nosni votlini. Virus, s katerim so se okužile celice, vsebuje zapis za štiri-v-enem protitelo proti virusu gripe. Po okužbi so tako pričele celice v nosni votlini proizvajati in sproščati ta protitelesa.

Miši so nato okužili s 59 različnimi sevi virusa gripe, ki okužijo tudi človeka. Ugotovili so, da je njihovo univerzalno protitelo miši uspešno zaščitilo prav pred vsemi različicami virusa gripe. Za uspešno uporabo takšnega univerzalnega sistema obrambe proti virusu gripe pri človeku bo treba še dolgo počakati in odgovoriti na še marsikatero vprašanje. Vseeno se zdi, da smo s pričujočo raziskavo bližje dnevu, ko bomo lahko rekli gripi in njenim nadlogam adijo.

Proti gripi se je letos že cepil Uroš.

Vir: Nick S. Laursen et. al Universal protection against influenza infection by a multidomain antibody to influenza hemagglutinin Science (2018), Vol. 362, Issue 6414, pp. 598-602

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness