Agresivni ostrižniki

Agresivni ostrižniki

Aktualno-politična novica
6. 2. 2017 - 7:05

Označevanje teritorija z urinom pri hišnih ljubljenčkih, kot so mačke in psi, vsi dobro poznamo. Skupina treh raziskovalcev iz Švice pa je označevanje teritorija z urinom opazila tudi pri ribah po imenu lirorepi ostrižnik ali po latinsko Neolamprologus pulcher. Gre za šest do deset centimetrov velike ribice, ki so priljubljene v akvaristiki, sicer pa prihajajo iz južnoafriškega jezera Tanganjika v Tanzaniji. Za njih je značilno, da živijo v skupinah po trideset, ki jih vodita alfa samica in samec.

Alfa samica in samec se tudi edina razmnožujeta, ostali člani skupine pa skrbijo za njun zarod. V primeru, da alfa samec pogine, si samica iz družinske jate izbere drugega samca. Alfa samica in samec sta tudi telesno največja predstavnika skupine. Močno hierarhična ureditev pa se izraža tudi v izrazito teritorialnem vedenju vodilnih samcev.

Dosedanje raziskave so se osredotočale na vidne znake agresivnega vedenja in tako se je manj pozornosti posvečalo kemičnim signalom, ki bi bili značilni za označevanje teritorija. V obravnavani raziskavi pa so se osredotočili na vzorce uriniranja, ki morda služijo kot signal, usmerjen proti nasprotniku. Opazovali so izločanje urina v treh situacijah: v prvi sta bila samca vidno in kemično ločena, v drugi sta se lahko videla, a sta bila kemično še vedno ločena, v tretji situaciji pa so odprli še pretok vode in sta si delila tudi kemično okolje. Med seboj so primerjali tudi dominantne in podrejene samce.

Rezultati opazovanj so pokazali, da so samci bolj intenzivno urinirali, če so bili v kemijsko ločenih okoljih, saj v svojem okolju niso zaznali urina nasprotnika. Prav tako se je vzorec uriniranja spremenil, če nasprotnika niso zaznali na svojem ozemlju. Dominantni samci so izločali več urina od podrejenih samcev, saj imajo zaradi svoje velikosti tudi večji sečni mehur. Raziskava je pokazala še, da se vzorci uriniranja spreminjajo glede na socialno okolje.

Komunikacija agresivnega vedenja torej poteka na različne načine in ne le glede na vidno zaznavno vedenje. Nadaljnje raziskave pa bi morda lahko razkrile natančnejšo kemijsko sestavo urina alfa samcev lirorepega ostrižnika in pa tudi, kako urinirajo samice.

O urinski komunikaciji se je pisalo Urši.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.