EJČ AJ VIS-À-VIS

EJČ AJ VIS-À-VIS

Aktualno-politična novica

Današnji Znanstveni britoff poroča o kar dveh, komplementarnih raziskavah, povezanih z življenjskim ciklom virusa HIV. Znanstveniki in znanstvenice so raziskovali, zakaj se mirujoča oblika virusa HIV kljub dolgotrajni terapiji z antiretrovirusnimi učinkovinami ne odstrani iz telesa. Hkrati so pokazali, da lahko virus s pomočjo novih zdravilnih učinkovin prebudijo iz mirujočega stanja. Ravno aktivna oblika HIV-a je namreč tista, ki je ob zdravljenju bolj podvržena uničenju. O raziskavah lahko beremo v reviji Nature.

Preventivna zaščita pred virusom HIV
 / 26. 2. 2019

Virus humane imunske pomanjkljivosti, bolje poznan kot HIV, spada v družino retrovirusov. Zaradi dobre raziskanosti in mnogih terapevtskih možnosti so obeti za preživetje pri obolelih danes zelo dobri. Vsem znanstvenim naporom navkljub pa še ne poznamo terapevtskega pristopa, ki bi virus tudi dokončno odstranil iz človeškega telesa. Razlog tiči v tem, da virus del svojega življenjskega cikla preživi v mirujočem stanju znotraj imunskih celic, imenovanih celice T pomagalke. V mirujočem stanju je HIV odporen na protivirusno terapijo, vendar se lahko ob ustreznem dražljaju ponovno aktivira in nadaljuje s pomnoževanjem.

Govorimo torej o preživetju neaktivne oblike virusa v rezervoarju imunskih celic, ki so razpršene po telesnih tkivih. Za proučevanje tega rezervoarja mirujočih okuženih celic se navadno uporabljajo opičji modeli, saj jih lahko okužimo s HIV-u sorodnim virusom, imenovanim virus opičje imunske pomanjkljivosti ali SIV.

Vpliv gensko spremenjenih epitelnih celic materničnega vratu na razmnoževanje HIV-a
 / 1. 3. 2019

Raziskovalna ekipa je za reaktivacijo virusa uporabila učinkovino, ki je znana kot aktivator proteinskega kompleksa NF-κB. Učinkovina je v veliki meri reaktivirala mirujoče imunske celice, okužene z virusom, in s tem tudi sprožila virusno pomnoževanje v opicah. Kljub uspehu pa so s tem le raziskali koncept. V naslednjem koraku se začenja iskanje takšne učinkovine, ki bi bolj učinkovito sprožila reaktivacijo sistemskega pomnoževanja virusa HIV, hkrati pa bi ustrezala varnostnim standardom za humano uporabo.

Drugi znanstveni ekipi je uspelo pokazati, da igra ključno vlogo pri vzdrževanju stanja mirovanja drug podtip celic T, imenovan celice T ubijalke. Z zaviranjem celic T ubijalk v kombinaciji z učinkovino za reaktivacijo virusa so uspeli z visoko učinkovitostjo vsiliti ponovno virusno pomnoževanje v opicah. Ta kombinacija zaviranja imunskih celic in reaktivacija virusa torej velja za ključni predkorak za potencialno popolno eliminacijo virusa HIV iz organizma.

V pričakovanju spomladanske reaktivacije se bo odtajal vajenec Luka.

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness