Gigantski zbritoff

Aktualno-politična novica
14. 4. 2017 - 7.05

V reviji Science so objavili odkritje nove skupine gigantskih virusov, poimenovanih Klosneuvirusi po mestu Klosterneouburg v Avstriji. Obenem študija dokazuje, da so se gigantski virusi kljub svoji podobnosti celičnim organizmom najverjetneje razvili iz manjših virusov, ki so skozi evolucijo kopičili gene svojih gostiteljev in postajali večji. Odkritje je obudilo razpravo o nerazrešenem evolucijskem izvoru virusov.

Gigantski virusi se od običajnih razlikujejo po svoji velikosti in številu genov. Najbolj poznana skupina so Mimivirusi, zajedalci ameb. Ime so dobili po svoji sposobnosti mimikrije, saj po videzu močno spominjajo na bakterijske celice. Glede izvora gigantskih virusov pa se stroka deli na tiste, ki jim pripisuje celičnega prednika, ki je kasneje prešel na znotrajcelični, zajedalski način življenja, in tiste, ki viruse razumejo kot delce z ujetim genetskim materialom svojih gostiteljev.

Raziskovalna skupina je nove gigantske viruse našla po naključju, in sicer med raziskovanjem organizmov, ki v čistilni napravi razgrajujejo snovi, ki so prisotne v odpadnih vodah. Uporabili so  metagenomsko analizo, pri kateri določimo zaporedja vsega genetskega materiala in tako identificiramo vse organizme, prisotne v vzorcu. Med drugimi so našli genome, podobne že poznanim gigantskim virusom.

Virusom proteine, potrebne za njihovo razmnoževanje, izdelajo gostiteljske celice. Novo odkriti Klosneuvirusi pa imajo nekatere lastne gene za sintezo proteinov. Analiza teh genov je pokazala, da so posamezni geni sorodni različnim evkariontskim organizmom. Manj verjetno je, da virusi izhajajo iz skupnega celičnega prednika, katerega genom bi se sčasoma reduciral. Bolj verjetno so se gigantski virusi razvili iz manjših virusov, ki so skozi čas kopičili gene svojih gostiteljev.

Gigantski virusi imajo lahko genom večji kot nekatere bakterije in imajo gene, ki jih ne najdemo pri nobeni drugi skupini virusov. Kljub napredku metod določanja sorodstvenih odnosov med organizmi pa ostaja izvor virusov skrivnost. Omejitev pri raziskovanju je zagotovo dejstvo, da se virusni genom hitro spreminja, mutacije se kopičijo in tako težko sledimo poteku evolucije.

O izvoru virusov se sprašuje Katarina.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Avtorica tega prispevka je zelo skrivnostna.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.