Ko cvetijo jablane

Aktualno-politična novica
24. 3. 2021 - 7.05

Današnji pomladni Znanstveni BritOFF posvečamo jablanam, ki so jih v ameriški študiji v času cvetenja škropili z različnimi kulturami bakterij ter s tem zmanjšali pojavnost bolezni hruševega ožiga. Rezultate učinkovitega biološkega nadzora v času cvetenja dreves so objavili v reviji Phytobiomes.

Cvetovi dreves poleg opraševalcev privabljajo tudi različne mikroorganizme, ki so lahko za drevesa koristni ali pa povzročajo bolezni. Med slednje spada tudi bakterija Erwinia amylavora, ki povzroča uničevalno bolezen hruševega ožiga. Bakterija okužuje okoli 200 različnih vrst rastlin iz družine rožnic, predvsem sadne in okrasne rastline. Bakterija lahko v rastlino vstopi tudi prek cvetov, zato v času cvetenja gostiteljskih rastlin obstaja velika nevarnost razširjanja bolezni.

V omenjeni študiji so cvetoča drevesa škropili najprej z različnimi bakterijami in kombinacijami bakterij, ki so jih predhodno izolirali iz cvetov jablan, nato pa so ta cvetoča drevesa izpostavili še bakterijam, ki povzročajo bolezen hruševega ožiga. Sledilo je opazovanje bolezenskih znamenj na drevesih in analiza mikrobioma vzorčenih cvetov različno tretiranih dreves.

Kot najučinkovitejše se je za preprečevanje bolezni izkazalo škropljenje z bakterijami iz rodu Pantoea, ki je pojav bolezenskih znamenj na drevesih zmanjšalo za 45 odstotkov, v primerjavi z drevesi, ki so bila tretirana samo z vodo. Omenjene bakterije so kolonizirale strukture cveta in spremenile njegov mikrobiom na način, ki je zmanjšal možnost za okužbo in tako predstavljal učinkovito obliko preventivnega biološkega nadzora. 

Veliko raziskav, ki preučujejo uporabo bakterij za nadzor nad škodljivci, poteka v laboratoriju. Omenjena študija pa je bila v veliki meri izvedena v sadovnjaku, s čimer je potrdila tudi kompatibilnost uporabljenih bakterij z naravnim rastlinskim mikrobiomom ter približala rezultate potencialni uporabi v kmetijstvu. 

ZbritOFF je pripravila Katarina.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness