Ko se ptički ženijo

Aktualno-politična novica
10. 4. 2019 - 7.05

Pomlad je tukaj in to je tudi čas, ko ptice gnezdijo in skrbijo za svoj zarod. Kdaj bodo ptice imele svoj zarod, pa je odvisno od okoljskih razmer. Visoke temperature spomladi lahko povzročijo bolj zgodnjo gradnjo gnezd in valitev jajc. Raziskovalka in raziskovalec z nemške univerze sta v nedavno objavljeni raziskavi pokazala, da se pri veliki sinici znotraj posameznih populacij osebki razlikujejo v času vzreje mladičev na podlagi vedenjskih lastnosti posameznih osebkov.

Poleg temperature ima na čas gnezdenja velikih sinic vpliv tudi prisotnost njihovih plenilcev - skobcev. V času gnezdenja so sinice namreč bolj ranljive in obstaja večja možnost, da postanejo plen. Tudi skobci imajo namreč svoje leglo v času, ko je za njihove mladiče dostopnega največ plena. Pri tem je prilagodtiev velikih sinic takšna, da se skušajo kar najbolj izogniti plenjenju od skobcev. Sinice se namreč na klic skobcev odzivajo, s tem da so bolj pozorne in redkeje pojejo. Pri tem pa so tudi vedenjski odzivi ptic med posameznimi osebki znotraj populacij različni. 

Raziskava, ki je potekala dve leti, je spremljala vedenjske vzorce 12-ih populacij velikih sinic v času vzreje mladičev. Med raziskavo je bil del populacij izpostavljen zvokom sokola, drugi del populacij pa oglašanju za sinice neškodljivega kosa.

Rezultati so pokazali, da se ob teh dveh različnih pogojih izpostavljenosti zvoka kažejo razlike v času vzreje mladičev glede na vedenjske vzorce znotraj posameznih populacij velikih sinic. Bolj drzni osebki namreč aktivneje raziskujejo svoje okolje in imajo ob odsotnosti plenilca običajno mladiče pozneje, v nasprotju z bolj sramežljivimi sinicami. Slednje se namreč ustalijo prej in gnezdijo bolj zgodaj spomladi. A ob prisotnosti plenilca, kar je v primeru raziskave predstavljal zvok sokola, tudi drznejše sinice začnejo vzrejo mladičev bolj zgodaj spomladi.

Ravno obratno je bilo pri manj pogumnih parih sinic, ki so z vzrejo mladičev ob prisotnosti zvoka skobca začele pozneje. Izkazalo se je, da imata oba vedenjska tipa sinic enak uspeh pri vzreji mladičev ob prisotnosti plenilca. Obstoj različnih vedenjskih strategij ima tako pomembno vlogo pri reprodukcijskem vedenju, kar se lahko implicira tudi na področje evolucije kot odziva na antropogene spremembe.   

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness