Manj je več

Aktualno-politična novica
4. 3. 2020 - 7.05

Prevzem mitohondrijev v evoluciji predstavlja enega izmed ključnih dogodkov za evkarionte.

Roses are red, it's hot like hell, mitochondria is, the powerhouse of the cell
 / 9. 2. 2020
Mitohondriji so namreč majhne celične elektrarne, ki energijo proizvajajo s prenosom elektronov po dihalni verigi, elektroni pa na koncu pristanejo na molekulah kisika. V odsotnosti kisika so mitohondriji različnih enoceličnih evkariontov odvrgli dele svojih genomov in se razvili v mitohondrijem podobne organele. Mednarodna raziskovalna skupina pa je pred kratkim našla tudi večcelično  žival, ki se je prilagodila na anaeroben način življenja.

 

Nekje v ribah iz družine postrvi prav zdaj prebiva majhen parazit Henneguya salminicola, ki je tesno soroden meduzam. Raziskovalna skupina je sekvenirala genom živalice Henneguya Salminicola in v njem našla ... zgolj genom tega parazita! Toda v tej raziskavi je bolj zanimivo, česa niso našli. V majhnem parazitu namreč niso našli genoma mitohondrijev. To pomeni, da je parazit Salminicola izgubil zmožnost celičnega dihanja na osnovi kisika. V genomu niso našli niti nobenih delujočih genov za podvojevanje mitohondrijskega genoma ali za aerobno dihanje, temveč zgolj nekaj genov, ki niso več funkcionalni in jih imenujemo psevdogeni.

 

Rezultate sekveniranja so potrdili tudi pod mikroskopom, kjer so namesto mitohondrijev našli mitohondrijem podobne organele. Zanimivo je, da so se mitohondrijem podobni organeli neodvisno razvili v različnih enoceličnih vrstah. Kljub temu lahko v mnogih primerih najdemo podobne beljakovine, ki omogočajo nastanek energijsko bogatih molekul. Za določitev natančnih presnovnih poti v mitohondrijem podobnih organelih v mali parazitski živalici pa bo potrebnih še nekaj zahtevnih poskusov.

 

Odkritje, ki ga je znanstvena ekipa objavila v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, kaže na to, da prilagoditev na okolje brez kisika ne velja izključno za enocelične evkarionte, temveč tudi za nekatere večcelične živali. Majhna parazitska žival Henneguya Salminicola je do sedaj naša izjema, ki se je verjetno spremenila zaradi majhne dostopnosti kisika v svojem gostitelju iz družine postrvi.

 

Brez kisika je dihala Živa.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness