Namesto bisera pijavka

Aktualno-politična novica
13. 11. 2019 - 7.05

Vsem so dobro poznane školjke, v katerih najdemo bisere. A vendar se ti dragoceni kosi nakita ne skrivajo v vseh školjkah. V nedavno objavljenem članku mednarodna skupina znanstvenic in znanstvenikov podrobneje opisuje nekoliko manj zaželene goste v školjkah - pijavke. V članku so tako prvič opisali kar sedem novih vrst pijavk, ki živijo v školjkah in jih najdemo v Severni Ameriki, Afriki in Aziji. 

Sladkovodne školjke reda Unionida veljajo za eno najbolj ogroženih skupin živali, predvsem zaradi vpliva podnebnih sprememb, onesnaževanja rek in degradacije habitatov. In ker je znanih več različnih simbiontskih in parazitskih odnosov te skupine školjk z ostalimi organizmi, so raziskovalke in raziskovalci skušali raziskati tudi vpliv pijavk na izumiranje školjk. 

Kljub temu da so bile prve pijavke v školjkah odkrite že v drugi polovici 19. stoletja, se do danes še ni eksperimentalno potrdilo, da se pijavke zares hranijo na svojih školjčjih gostiteljih. V raziskavi, v kateri je bilo preučenih okoli 3 tisoč školjk s pijavkami, so tako skušali ugotoviti, kakšen je življenjski cikel teh pijavk v njihovih različnih razvojnih fazah, ter jih taksonomsko uvrstiti v sistem, torej jih vrstno določiti.

Rezultati raziskave so pokazali, da pijavke niso stalni prebivalci školjk. Molekularne raziskave prebavnih sistemov odraslih pijavk so namreč razkrile, da te školjke tudi zapustijo in se hranijo s krvjo sladkovodnih rib. Odrasle pijavke morajo tako tekom svojega življenja zaužiti tudi kri rib, ki je bolj bogata s hranili, za razliko od hemolimfe školjk, ki predstavlja telesno tekočino nevretenčarjev. Prehranjevanje odraslih pijavk s krvjo rib je pomembno za uspešen razvoj njihovih jajčec in s tem zaključek njihovega življenjskega cikla, medtem ko se ličinke in mlade pijavke prehranjujejo zgolj s sluzjo in telesnimi tekočinami školjk.

Takšna prilagoditev pijavk, pri kateri se le odrasli osebki prehranjujejo s krvjo rib, je v sladkovodnih okoljih smiselna, saj je dostopnost do vretenčarske krvi omejena. Tako predstavljajo školjke pomembne gostitelje pijavk. Ni pa še popolnoma znano, ali predstavljajo pijavke tudi grožnjo vse hitreje izumirajočim sladkovodnim školjkam.

Pijavk okoli vratu si ne želi Sebastjan.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.