OD VIŠKA BOLI GLAVA

OD VIŠKA BOLI GLAVA

Aktualno-politična novica
12. 10. 2017 - 7.05

Ljudem je že dolgo znano, da med ceno nekega produkta in njegovo kvaliteto obstaja bolj ali manj močna pozitivna korelacija. Slednja je v primeru avtomobilov in pršuta morda res očitna, vendar marsikoga preseneti, ko mu povemo, da velja tudi za placebo. Nemški znanstveniki pa so nedavno šli še korak dlje in povezavo med ceno in učinkom produkta pokazali tudi v primeru placebovega temnega brata, noceba.

Raziskava, objavljena v prestižni reviji Science, je temeljila na spoznanju, da so tako prava kot placebo zdravila bolj zdravilna, kadar so dražja in lepše zapakirana. Poleg tega prejemniki placeba pogosto prekinjajo zdravljenje zaradi neprijetnih stranskih učinkov. Neželeni stranski učinki placeba, ki so plod bolnikovega kognitivnega delovanja, so dobili ime nocebo.

V raziskavi so znanstveniki obravnavali dve skupini ljudi. Prva je prejela cenejšo obliko testnega placebo zdravila, zapakiranega v ceneni oranžni škatlici, medtem ko je druga skupina prejela isto placebo zdravilo v prestižni modri škatlici. V tretji, kontrolni škatlici je bila tako kot v drugih dveh povsem navadna krema brez kakršnih koli dodatkov.

Paciente so sprva prepričali, da je stranski učinek zdravil v kremi, ki naj bi zdravila simptome dermatitisa, povečana občutljivost na bolečino. Pol ure po nanosu kontrolne in testne kreme so predstavnikom obeh skupin na mestih, izpostavljenih kontrolni in testni kremi, s toplotnim virom povzročili bolečino. Da bi jih prepričali o negativnih stranskih učinkih placeba, so na delih telesa, ki so bili izpostavljeni testnemu mazilu, subjektom prizadejali višji nivo bolečine kot na kontrolnih mestih, kjer so uporabili kremo, ki naj ne bi imela nobenih zdravilnih lastnosti. Obe skupini sta poročali o povišanem zaznavanju bolečine na testnih mestih.

Predstavnike obeh skupin so spremljali več tednov. Tisti, ki so uporabljali dražje mazilo, so ob ponovni izpostavitvi toplotnemu viru začutili mnogo večje nivoje bolečine kot tisti, ki so uporabljali cenejše mazilo.

Znanstveniki pa so medtem z magnetno resonanco opazovali tudi odzive možganskih centrov, ki se ukvarjajo z dojemanjem bolečine. Slednji so bili ob izpostavitvi toplotnemu viru mnogo bolj aktivni pri osebkih, ki so uporabljali drago kremo, kot pri tistih, ki so uporabljali poceni kremo. Tiste, ki so uporabljali dražjo kremo, je dejansko bolj bolelo.

Torej: naslednjič, ko boste uporabili kakšno dvomljivo zdravilo, izberite dražjo opcijo, zdravilca pa poprosite, da stranske učinke kar lepo zadrži zase.

O bolečinah in financah je pisal Atila.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness