Prevroče za razmnoževanje

Aktualno-politična novica
29. 11. 2023 - 7.05

Kanadska raziskovalna skupina v reviji Animal Behaviour poroča o ugotovitvi, da ob povišanih temperaturah okolja samci kačjih pastirjev vrste Celithemis elisa porabijo več časa za hlajenje, medtem pa se čas, namenjen razmnoževanju, skrajša.

Živali z nestalno telesno temperaturo se grejejo in hladijo na različne načine. Nekatere telesno temperaturo preprosto izenačijo s temperaturo okolja, druge pa jo delno uravnavajo s svojim vedenjem. Ena izmed takih vrst so kačji pastirji. Na soncu se grejejo, v senci pa hladijo. Kačji pastirji vrste Celithemis elisa imajo na krilih melaninske vzorce, ki so povezani s spolno selekcijo in tudi termoregulacijo. Melanin namreč vpija sončno sevanje in tako se telesna temperatura samcev zviša. 

Raziskovalno skupino je zanimalo, kako se vedenja, povezana z razmnoževanjem in termoregulacijo, spreminjajo glede na zunanjo temperaturo. Dodatno so se vprašali, ali se ta vedenja razlikujejo glede na melaninski vzorec kril pri posameznih kačjih pastirjih. 

V naravnem habitatu so znanstvenice in znanstveniki na posamezni sklop več dnevnih opazovanj spremljali od tri do 14 kačjih pastirjev. Izvajali so dve vrsti opazovanj. Pri prvi vrsti so 15 minut spremljali dogajanje na nekem območju. Beležili so vedênja, povezana z uravnavanjem telesne temperature, na primer skrivanje v senčnih predelih habitata, in vedenja, povezana z razmnoževanjem, na primer tekmovanje med dvema samcema ali razmnoževanje s samico. Pri drugi vrsti opazovanja pa so pet minut spremljali posamezni osebek in beležili njegova vedenja. Dodatno so po opazovanem okolju namestili več naprav za merjenje temperature, ki so zbirale podatke na 15 minut. 

Ob statistični analizi podatkov je raziskovalna skupina ugotovila povezavo med visokimi temperaturami in povečanim izkazovanjem vedenj, povezanih s termoregulacijo. Hkrati pa so kačji pastirji manj časa izkazovali vedenja, povezana z razmnoževanjem. Raziskovalna skupina ni odkrila statistično značilne povezave med vedenji in vzorci melanina na krilih samcev kačjih pastirjev. 

Tovrstne raziskave kažejo, kako bi lahko na posamezne populacije živali v prihodnosti vplivale podnebne spremembe in z njimi povezano zviševanje globalne temperature. V vročini samci kačjih pastirjev pač manj časa namenijo razmnoževanju in več hlajenju.

Kačje pastirje je spremljala Zarja. 

 

Avtor fotografije: David Marvin; 
https://www.flickr.com/photos/74418101@N02/35186562726

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness