Prikrita identiteta mladičev

Prikrita identiteta mladičev

Aktualno-politična novica
5. 5. 2017 - 7:05

V nedavni raziskavi so znanstvenice in znanstveniki z Univerze v Exeterju objavili rezultate večletnega opazovanja vedenj progastih mangust. Zanimale so jih predvsem sorodstvene povezave med mladiči in odraslimi osebki, ki za njih skrbijo.

Progaste manguste so mačkam podobne zveri, ki živijo na območju vzhodne in centralne Afrike ter sodijo v družino mungov. Za to skupino živali, v katero spadajo tudi surikate, je značilno, da živijo v socialnih skupinah, znotraj katerih poteka kooperativna vzgoja mladičev. To pomeni, da za vzgojo mladičev skrbijo vsi pripadniki posamezne socialne skupine.

Za socialne skupine mungov pa je značilen tudi poboj mladičev ali z drugimi besedami detomor. Raziskovalke in raziskovalci so tako na podlagi opazovanj mangust ugotovili, da je stopnja preživetja mladičev večja, če ni znano, katerim staršem mladič pripada. Skrivanje identitete mladičev posledično zmanjša tveganje za detomor s strani manj sorodnih odraslih osebkov, predvsem samcev.

Vedenje, pri katerem se ob skotitvi mladičev izgubi njihova sorodstvena identiteta, pomeni, da samice med seboj ne bodo ločile svojih mladičev in jim tako ne bodo nudile dodatne pozornosti pri zaščiti in vzgoji. Da do tega pojava pride, kotijo samice znotraj socialne skupine na isti dan in s tem skrijejo identiteto svojih mladičev. Za mladiče bi bilo namreč preveč nevarno, da bi se vedelo, kateri samici pripadajo. V primeru znane identitete bi bili bolj izpostavljeni detomoru s strani manj sorodnih članov skupine.

Znotraj socialne skupine se tako nahajajo odrasli osebki oziroma “pomočniki”, ki skrbijo za vzgojo mladičev, čeprav niso njihovi potomci. Pomočniki namreč ne izbirajo mladičev glede na sorodstvo. Rezultati raziskave so še pokazali, da v večini primerov odrasle samice mangust skrbijo za samičke, medtem ko odrasli samci skrbijo za samce mladičev.  

Pri odraslih osebkih prihaja do prepoznavanja med sorodnimi in nesorodnimi osebki šele pri parjenju in boju med tekmeci iz različnih socialnih skupin. Tako je strategija anonimnosti mladičev najbolj učinkovita prilagoditev za preprečevanje detomorov pri progastih mangustah.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.