Psihotična družba

Aktualno-politična novica
4. 2. 2021 - 7.05

Raziskovalke in raziskovalca iz Združenega kraljestva je zanimalo, zakaj je število predpisanih receptov za antipsihotike v zadnjem desetletju podvojeno, čeprav opažamo le minimalen poskok števila psihotičnih posameznikov. V znanstveni reviji Schizophrenia Research razkrivajo, kaj se skriva za vse večjo porabo antipsihotičnih zdravil.

Psihoza je stanje, za katero sta značilni spremenjeni mišljenje in čustvovanje. Običajno jo spremljajo halucinacije in blodnje. Ena psihotična epizoda še ne zadostuje za diagnozo shizofrenije, za katero so sicer značilni prej opisani psihotični znaki. Za razvoj psihoze imate večjo verjetnost, če spadate v mlajšo populacijo, če "niste odavde" oziroma ste priseljenec ali priseljenka, če imate nižji socialni status, ste doživeli vsaj eno večjo travmatično izkušnjo, ter če zlorabljate alkohol in droge, izmed katerih dosedanje raziskave izpostavljajo kanabis. 

Število predpisanih receptov za antipsihotike, ki se primarno uporabljajo za blaženje simptomov psihoze in shizofrenije, se je leta 2014 v primerjavi z letom 2000 povečalo za kar dvakrat. Da bi ugotovili, ali se je dejansko drastično povečalo tudi število psihotičnih oseb, je angleška raziskovalna skupina številke primerjala z rezultati nacionalne študije o prisotnosti duševnih motenj v Angliji iz let 2000, 2007 in 2014. Rezultati študije so temeljili na vprašalniku, ki so ga izpolnjevali posamezniki in posameznice v starosti od 16 do 74 let. Prisotnost psihotičnih znakov v preučevani populaciji se je s 5,6 odstotka leta 2000 povzpela na zgolj 6,8 odstotka leta 2014. 

Čeprav se je poročanje o psihotičnih simptomih brez dvoma rahlo povečalo, pa s tem ni možno razložiti kar dvakratnega povečanja predpisovanja antipsihotikov. Raziskovalna skupina predlaga, da za nepričakovano skromnim poročanjem o psihozah stoji več vzrokov. Eden je uspešno zdravljenje in preprečevanje psihoz, drugi pa destigmatizacija duševnih motenj in posledično bolj učinkovito prepoznavanje in zdravljenje psihoz in shizofrenije. Starejše generacije zdravil so imele veliko neprijetnih neželenih učinkov, od povečanja telesne teže in tresavice do splošne upočasnjenosti. Novejša zdravila pa imajo veliko manj neželenih učinkov, zaradi česar jih uporabniki in uporabnice bolj dosledno jemljejo. 

Tretji in verjetno tudi najbolj očiten vzrok za vidno neskladje med poročanjem o psihotičnih izkušnjah in predpisovanjem antipsihotikov je razširitev uporabe antipsihotikov za zdravljenje drugih duševnih motenj. Tako imenovano off-label predpisovanje antipsihotikov se je razširilo tudi na zdravljenje anksioznosti in nespečnosti. Pri tem se cilja predvsem na njihov pomirjevalni in uspavalni učinek. Glavna prednost antipsihotikov pred ostalimi pogosto rabljenimi pomirjevali in uspavali je to, da ne povzročajo hude odvisnosti, ki sicer velja za velik problem sodobne družbe.

Namesto tablet si bo pivce za živce privoščila Andrea.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness