Samo sive lase mi povzročaš!

Aktualno-politična novica

Splošno prepričanje je, da bolj ko je naše življenje stresno, hitreje posivijo naši lasje. Znanstveniki in znanstvenice s harvardske univerze so raziskali povezavo med stresom in sivenjem las. Pokazali so, da lahko nevronska aktivnost simpatičnega živčnega sistema, ki jo povzroči akutni stres, privede do hitre in trajne izgube matičnih celic melanocitov. Raziskavo so objavili v reviji Nature.

Melanociti so celice, ki proizvajajo pigment melanin, ta pa je odgovoren za barvo las, kože in oči. Melanociti nastajajo iz matičnih celic, ki se nahajajo v spodnjem delu lasnega mešička. Število teh matičnih celic je omejeno, zato se s starostjo in izpostavljenostjo stresu delež melanocitov zmanjšuje. Raziskovalna skupina je miši s črno dlako izpostavila različnim stresorjem. Ob izpostavljenosti stresu so opazili permanentno izgubo matičnih celic melanocitov in posledično je prišlo do rasti nepigmentiranih belih dlak.

Ob izpostavljenosti stresu se je miškam v krvi močno povečala količina kortizola in noradrenalina. To sta hormona, ki ju izloča nadledvična žleza. Zato je raziskovalna skupina predvidevala, da ta dva hormona pripomoreta k sivenju las. S poskusi pa so ugotovili, da je glavni sprožitelj sivenja las noradrenalin. 

V naslednjem koraku raziskave so mišim odstranili nadledvično žlezo, ki je glavna proizvajalka noradrenalina. Vendar pa to vseeno ni ustavilo sivenja dlak. Ob stresu se močno poveča tudi delovanje simpatičnega živčnega sistema, ki prav tako izloča noradrenalin. Raziskovalna skupina je ugotovila, da prav noradrenalin iz simpatičnega živčevja povzroči, da se vse matične celice v lasnem mešičku pretvorijo v melanocite. Tako se izčrpa celotna zaloga matičnih celic, ki jih v naslednjih ciklih rasti dlake ni več na voljo, da bi iz njih lahko nastali novi melanociti, ki bi proizvajali pigment. Posledično so mišim na teh mestih rasle zgolj bele dlake. 

S takšnimi raziskavami lahko bolje razumemo vpliv stresa na naše telo in iščemo načine, kako se spopadati z njim. Morda nam nekoč celo uspe odkriti učinkovit način, kako zagotoviti, da bodo naši lasje ostali barviti. 

 

Da bo zaradi izpitov dobila čim manj sivih las, upa vajenka Iza.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness