EVROPA: LENUHI IN BEGUNCI

Mnenje, kolumna ali komentar
18. 9. 2015 - 16.00

A lahko prosim počasi nehate s tem tripanjem na begunce? A lahko to rečem in me nimate za fašista in rasista? Ne razumem, kaj vas pa tokrat tako gane, toliko bolj kot vse prej. Humanitarna katastrofa? Ma res ni edina. Ker se dogaja pri nas? Okej, ampak a ni danes že precej jasno, da je svet povsem globaliziran in lahko zaradi spleta in noro razvitega transporta delujemo skoraj v stilu kvantne mehanike? Istočasno na dveh mestih, vsepovsod je »pri nas«.

Še enkrat, da bo res jasno: nisem proti beguncem, ne sovražim jih, raje bi videl, da jim uspe s štartanjem novega življenja, kot pa da jim spodleti. Spoštujem tudi tiste, ki jim neposredno pomagajo, jih prevažajo, jim dajejo hrano in pijačo in podobno. Ampak pogrešam pa nekaj, kar ne bi bila neposredna reakcija na te dogodke, na to »največjo migracijo po drugi svetovni vojni«, kot že nekaj tednov dramatizira veliki Guardian. Ne pravim, da je slabo pozivati državo k nefašističnim reakcijam, ne pravim, da je narobe prepeljati begunce od meje do meje, ampak če se gremo odgovorne ljudi, ne bi bilo slabo premisliti, kaj s tem naredimo. Kaj bodo begunci po meji? Bodo samo prehajali od meje do meje kot renesančna ladja norcev, izvržena v notranjo zunanjost?

Seveda ne, vsaj deklarativno. Cilj je Nemčija. Toda ali ima kdo kakšen plan glede tega, kaj z njimi, ko bodo prispeli na cilj? Bodo životarili po Nemčiji - ali kje drugje - vse dokler ne naletijo na patriote in naciste? Hočejo službe, pravijo - se je kdo spomnil, da bi jim to ponudil? Ne bi bilo to dejansko dosti bolje in celo tisto, kar oni sami pravijo, da hočejo, kot pa da jih s hrano in vodo pošiljamo v večno prehajanje? To pa ni več tako enostavno kot furanje shodov in kulturniško igranje kitaric za ubožce. Desničarske bojazni so same po sebi idiotske, nastajajo pa zaradi realnih problemov in v toliko tudi so realne. Humanistične reakcije ignorirajo realne probleme, o čemer je vse, kar je treba, povedal že v prejšnji dlaki Muanis Sinanović. Rad bi samo nadaljeval njegovo misel, tam, kjer se je ustavila. V bistvu so jo nadaljevali že desničarji, izključno pod pogojem, da jih vzamemo kot realne reakcije na realne probleme mimo njihovih idiotskih bojazni - samo tu in nikjer drugje, nič več kot to je njihova vrednost. Evropa je realni problem - in njen svetilnik Nemčija, kar kakšen Orban dobro ve.

Res me preseneča, da nihče ni zares začuden, kako so se glede beguncev poenotili tisti, ki so bili še nekaj mesecev nazaj na radikalno različnih straneh. Angela Merkel govori isti diskurz kot protestniki, humanisti, progresivneži, kot tisti, ki so bili na strani Grčije v evropski monetarni in politični krizi; razlika je samo v tem, da je prva naletela na real-politične omejitve, ki bi ali bodo druge zadele dosti kasneje. Ampak ta istost ni sama po sebi problematična, je pa nek indic, simptom. Kako je lahko Nemčija tako kruta in brezkompromisna do evropsko bližnjih Grkov in tako sprejemljiva in spravljiva do evropsko oddaljenih Sircev&co? Gre za isti princip delovanja do dveh različnih stvari. Se spomnite izjave Christine Lagarde - ki je reprezentativna za ta diskurz -, da se ji ne smilijo leni Grki, ampak prej afriški ubožci brez hrane in varnega doma? No, točno to je sedaj na delu. Ubogi begunci so isto kot leni Grki. Prvi so velike žrtve »njih«, drugi so »naši« veliki krivci.

Nemčija, tako kot Evropska unija in njen predstavnik Juncker, je s svojo nekonsistentno evropsko politiko povsem konsistentna. Seveda je Angela Merkel humana in hoče pomagati beguncem, žrtvam iz Evropi zunanjega sveta, dokler se le da - takrat se pač začne zapiranje meje. In ta moralni obraz se obrne v nehumano stran točno takrat, ko gre za notranje probleme Evrope same. Ničelna toleranca do Sirize in Grkov. Obakrat pa imajo na svoj način spet desničarji prav - ne morem verjeti, da to govorim ... Putin je zadel bistvo, ko je tretiral begunce kot simptom: tisti, ki se beguncem deklarativno humano odpirajo, so istočasno tisti, ki so sodelovali v konfliktih, ki so jih posilili v beg.

Ni torej problem to, da »Schengen propada«, da se notranje meje zapirajo, problem je v tem, na kakšen način so prej sploh dejansko bile odprte. Ko vzamemo Evropo zares, vsakič znova razpade. Odprtost se vedno zapre: če so to posamezne državne meje - kot pri beguncih - ali pa politična avtonomija posameznih držav - kot pri Grkih in referendumu. Begunci realno ne morejo priti noter, Grki realno ne morejo priti ven. Pojebeni pa so oboji. Ključni sta tako vprašanji, kdo jih jebe in kdo k temu prispeva.

Zato: ne tripat na begunce, vsaj če jim hočete pomagati, ne. Treba je pomisliti, kateri diskurz in katera praksa se s tem reproducirata, ponavljata in uveljavljata, kakšni so učinki takega delovanja. Natripat je treba Evropo, ta gnili razsvetljenski projekt, da zgnije do konca in se vzpostavi nekaj drugega. Neke notranje taktike pogajanja očitno niso uspešne, alternativa grexitu - ja, njemu alternativa, in ne obratno - očitno nikamor ni prišla, tako kot pragmatično sprejemanje beguncev očitno nikamor ne pelje. Če na ta način pristajate na uboge begunce, potem na ta način pristajate na lene Grke. Podpirate isti dvostranski obraz. Jaz pišem bolj za to, da Evropa izgubi svoj obraz.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Še takih tekstov!

In kaj točno ti predlagaš Aleš ? V praksi, ne teoriji....

Sklepam, da teoretsko prakso:)

(eu)ropa je svoj obraz, svoje "pravo" obličje, pravkar pričela razkrivati, počasi, zanesljivo, eh, dobili smo jo, direkt "in (y)our face", kot se je temu nekoč nekje reklo. Al koga že kaj boli, od tega direkta (eu)ropskega, razen običajnega, ku..a? Pa kaj še..europci in europke imajo nadvse radi rastline in kamne, čevlje in kulture, in vsekakor svoja jebena euživljenja, njih betice pa so okostenele v smrtnem strahu pred morebitno izgubo..česarkoli že..zato bolečine ne čutijo, zato bodo gospodarji tolkli še močneje in europke in europejci bodo še vztrajnejši. Le kako šele ga bodo nasaaankali ljudje, ki se sedaj želijo "geurmanintegrirati", ko bodo domorodneži in domorodnice brez betic pričele udrihati. Bo bolelo.

Mendiževec spet prodaja bučke. Edini razsvetljenski projekt tu je tvoj binom med svojim "intelektom", "teorijo" ter tujim "sočutjem" in "prakso". Da niti ne omenjam spet tipične arogance, s katero ti sklepaš, da se nihče drug ne zaveda vzrokov, ki so za vsem tem dogajanjem, samo zato ker "humanistični" diskurz jaha tudi Angela Merkel. Tudi rasisti ne trdijo, da so rasisti, pa niso zaradi tega nič manj rasisti - jih pa to ne enači s tistimi, ki to niso, in trdijo, da niso. Mnogi se zelo dobro zavedamo vzrokov, ki bi jih ti rad uzurpiral, ampak to preprosto ne zbriše dejstva, da je treba nekaj naredit zdaj, ko so tam zunaj prestrašeni, lačni in utrujeni ljudje. Se pač nimamo za rešitelje sveta, ki bi znali v hipu rešit globalni kapitalistični vozel, ampak verjamemo, da je treba vmes vsaj odpravit njegove "simptome".
In mimogrede, tole ne gre nikamor dlje od Muanisovega teksta. Samo njegova še bolj cinična in slabše artikulirana ponovitev je.

Še vedno ne vem, kdo komu očita nezavedanje vzrokov? Saj pri teh tekstih ne gre za obravnavo osebnih prepričanj in vedenj vsakega posameznika posebej, niti za celovit pregled stališč posameznih skupin, ampak za napad na hegemonski diskurz. Nihče ne govori o tem, kar piše razgledan in pronicljiv komentator Bučka in podobni posamezniki, ampak o tem, kaj se dogaja na neki glavni, množični ideološki fronti.

In tudi še vedno ne vem, kako naj bi bil moj komentar ciničen. Nasprotno, vidim ga kot najmanj cinično možno potezo, medtem, ko kot izrazito ciničen vidim pojav, da se lahko begunce na množični bazi resno upošteva šele potem, ko se jih najprej objektivira kot absolutno trpeče, torej absolutno podrejene, nedolžne (skoraj idiotske) pripadnike neke vrste. In nikoli nisem pisal nič proti sočutju in solidarnosti kot taki, ampak načinu, na katerega s sočutjem in solidarnostjo manipulira ideologija. Takoj pripravljen narediti nekaj tukaj in zdaj, vse, kar je v mojih močeh.

No, ampak to ni tekst o meni. Verjetno je glavni point v tem, da pripravljenost na tako pomoč ni dovolj, številni, ki kličejo k pomoči, pomoči ne izvajajo, ampak se že s klicom in zgražanjem počutijo, da so storili dovolj, gre torej za načine, kako se ohranjajo razmerja moči.

Bučke: In reševanje simptomov zajema kaj? Begunsko križarjenje po EU, ki ga organizirajo prijazni EU državljani, ki na avtoradiu med tem popotovanjem odvrtijo en Give peace a chance? Z Aleševim člankom se totalno strinjam: to niso vreče krompirja, ki naj se jih troga malo sem, pa malo tja, malo k meni (pa ne za predolgo) pa malo k sosedu. To so ljudje, ki bodo v kratkem potrebovali službe (ali pa socialne podpore), prebivališča in možnost, da začnejo znova gradit svoja življenja. Pristop: od meje do meje NI reševanje simptomov oz. je zdravljenje angine s paracetamolom namesto s penicilinom ... s tem, da ljudi spraviš v XY državo in jih vržeš na socialno, definitivno ne rešuješ problema - niti trenutne simptomatike, kaj šele globalno krizo. In tudi to pretvarjanje, da gre za homogeno skupino absolutno podrejenih, nedolžnih (skoraj idiotskih) pripadnikov neke vrste, kot piše Muanis, nikakor ni in ne more bit humano stališče, ker tem ljudem odvzema vse človeško in jih negira enako arogantno kot desničarski fašizem. Kaj se bi pa zgodilo s temi ljudmi, če se meje odprejo in lahko pridejo kamorkoli hočejo v EU? A to, da se bodo znašli sredi Berlina, jim bo pa že omogočilo lepše življenje? In hkrati - če se ob enem, ko se ''rešuje'' simptomatiko NE rešuje tudi globalne krize, če se, recimo, še naprej pritlehno podpira nasilje in vojne v državah, iz katerih ti ljudje bežijo - a to ne pomeni, da je štorasto in neorganizirano ''reševanje simptomov'' v bistvu jama brez dna, ker se zadaj še vedno nadaljuje vse, kar te simptome producira? In kaj - nenazadnje - z vsemi ljudmi, ki zavračajo pomoč in ki nočejo azila? Kaj s tistimi, ki bežijo iz Nemčije, nočejo na Dansko in hočejo nujno na Švedsko? A to so tudi absolutno nedolžni, podrejeni ljudje, ki nimajo lastne volje? Nobeno enoumje ne vodi do konstruktivnih rešitev in tudi tole enoumje ni nobena izjema. Hkrati pa: kaj drugega se trenutno dogaja v EU? A ni postopanje z begunci in begunska kriza izrabljena tudi kot orodje postdemokratične politike? Ampak če koga v tem času pomirja, da se pelje od meje do meje ...

No, ne vem, ali je res potrebno strašno pronicljivo branje med vrsticami, da izjave tipa: "Res me preseneča, da nihče ni zares začuden, kako so se glede beguncev poenotili tisti, ki so bili še nekaj mesecev nazaj na radikalno različnih straneh." in potem ves tisti velelnik v zadnjem odstavku: "treba je to in ono" bereš kot izjave tipa jaz-pa-nekaj-vem-česar-noben-drug-ne-haha, dajte-da-vam-razložim. Dajte se že naučit, da ne moreš pisat nevtralno o ideologiji, ne da bi bila to tudi izjava o njenih nosilcih.

@A. RADALJAC Hecno, najprej sprašuješ "In reševanje simptomov zajema kaj?", potem pa na to na dolgo in široko odgovoriš in ta odgovor pripisuješ meni ali kaj? Kje pa jaz govorim, o kakšnem vozikanju beguncev ali o čem, kar ti fantaziraš? Cel problem tega in Muanisovega članka je, da se kar povprek nekomu - aja, nekemu "diskurzu" - pripisuje neka "objektivizacija", ne vidi pa se dlje od nosa, kakšna objektivizacija - ja, "diskurzu" - je točno tako pripisovanje. In kakšna racionalizacija za rasizem, ki se realno dogaja, je to.
Jaz pravim, da je treba ljudi sprejet in jim nudit najnujnejšo pomoč tukaj in zdaj (to je reševanje simptomov), ker mi EU ali kapitalizma ali kaj že zdaj v tem momentu in na škodo beguncev ne moremo rešiti, pa ni nobenega govora o tem, koliko volje imajo ali da so podrejeni (podrejeni pa so gotovo okoliščinam, mislim, da tu ni debate), pa nobenega načrta o službah ali kaj - čeprav je treba že misliti seveda na to (pa ne vem, kje se v moji kritiki vidi, da sam tega ne podpiram ali razumem). Ker ta trenutek gre za boj med tem, ali naj soljudi mečemo iz države, napadamo s solzivcem ali naj jih sprejmemo; ne pa za postdemokratične politike in druge bučke. Jaz ne vem, ali je res tako težko razumeti, kaj se tukaj očita?

Bučke: No, jaz pa mislim, da ''dlje od nosa'' ne vidi nekdo, ki takole poenostavlja reči, kot jih ti poenostavljaš. Še enkrat: kaj narediti z ljudmi, ki ne želijo azila? Puščat torej meje odprte, pa brez nadzora, da se lahko množice prosto gibajo in potem? Če zavrnejo pomoč (kar se nenehno dogaja)? In kaj točno potem, ko pridejo na želeno destinacijo? (Recimo, da v Ljubljano, Zagreb, Berlin, Stockholm ... recimo, da je vseeno, ker ni mej, ker lahko gredo kamor želijo.) In potem? Ti ljudje ne rabijo sendvičev, odej in steklenic vode. Rabijo finančno podporo, rabijo službe, rabijo domove. In do kdaj mislite, da se bo s tem lahko čakalo? In a je EU dejansko to vse sposobna nudit? Bo lahko nudila? Kako se bo EU odzvala na množice lastnih brezposelnih, revnih, brezdomnih ... državljanov? Potrebno bo prestrukturiranje gospodarstva in to je - seveda - dobro, ampak zakaj se to ni zgodilo v preteklih letih, ko je bila Evropa praktično nenehno ''na nogah''? Na kakšen način se bodo države soočile z naraščajočim fašizmom in rasizmom? In kar zadeva solzilec in metanje iz države: iz Slovenije ni bil vržen nihče, ki je prosil za azil, nihče ni bil vrnjen na Madžarsko in nihče absolutno ni bil poslan ''tja, od koder je prišel''. Glede solzilca: a si bil tam? Uradno naj bi ga uporabili zoper enega izmed protestnikov, ki je protestiral, da se odpre meja po tem, ko je bilo že sporočeno, da bodo vsi begunci spuščeni v Slovenijo, ampak pač po vrsti, ne vsi naenkrat. Kako lahko tako enostransko gledate na to situacijo? Kakšen, je, tvoj odgovor Bučke na to, da begunci bežijo iz Hrvaške, nočejo azila, da bežijo iz Nemčije, da zavračajo azil na Danskem? Kaj torej nudit takim ljudem? Kaj je tisto, kar bi jim ti dal, Bučke, konkretno? Sploh ni problem v ljudeh, ki azil sprejmejo in ti niso bili nikamor nagnani, nihče jih ni nikamor podil ... problem je v tistih, ki azila nočejo ...

V vsakem primeru bi se bilo treba organizirat in vzpostavljat dialog tako z begunci kot z ekonomskimi migranti. Za zdaj nihče ne vzpostavlja dialoga: niti EU države med seboj, niti EU države z begunci, niti begunci sami nimajo jasnih želja/zahtev/kakor že ... Politika EU je šibka, neorganizirana, majava, zmedena in preveč usmerjena v neko bezljavo ''krpanje'' lukenj, kjer pač najbolj pušča ... vedno več je tleče agresije, nestrinjanj in naraščajoče nestrpnosti. Nič od tega se ne bo rešilo na ta način, da se bo ljudem enostavno odprlo meje in jih potem prepustilo ... čemu? Njihovi lastni ''sreči''? ''Iznajdljivosti''? Zelo verjetno je, da bo na ta način rasizem še naraščal in pridobival na moči, da bodo napetosti še naraščale, z njimi pa kriminal, preprosto zato, ker ne more bit drugače, če soočiš več frustriranih množic ljudi, med katerimi se nikakor in na noben način ne vzpostavlja dialog.

Vse to je res. Tega nikoli nisem zanikal. To so realni problemi. Ampak to sploh ni bilo tisto, kar sem kritiziral - kritiziral sem diskurz, ki kritizira diskurz. Jaz rešitev nimam, vendar tudi ne napadam tistih, ki skušajo vsaj "krpati luknje"; tale članek pa to počne - zelo arogantno, zelo vzvišeno soli pamet nekomu, sam pa tudi ne ponudi drugega kot kritike.
In tudi ti ne ponujaš nobene rešitve, zakaj jo torej pričakuješ od mene - oziroma čemu sem jaz tisti, ki jo mora imeti, ti pa lahko samo sprašuješ? Jaz mislim, da enotna rešitev, ki jo ti zahtevaš, ni mogoča; pač pa je treba k vsakemu beguncu pristopit individualno (ker je Muanis lepo povedal, da gre za miks ekonomskih in drugih migrantov, kar je seveda dokaj logično) - kdo torej poenostavlja?

Problem je v tem, da krpanje lukenj poglablja krizo in da trenutno deluje kot (precej razpadajoča) fasada za ''reševanje'' problemov, ki se ne razrešujejo, temveč se poglabljajo, pristop k begunski krizi pa je na sto in en način farsa, v ozadju katere se vedno znova spet vzpostavljajo isti odnosi in isti mehanizmi, ki so do te krize sploh pripeljali. Kriza se ne dojema kot ''naša'', ampak kot ''zunanja'' in dokler se na ta način razlikuje med ''notranjim'' in ''zunanjim'', se ne bo nič premaknilo ne na enem in ne na drugem polju. In kaj - a o tem ni smiselno govorit?

Jaz pravim, da je rešitev v tem, da se začne vzpostavljat dialog in mislim, da je treba razločevat (če to ni iz zgornjega jasno, potem še tu enkrat poudarjam) med potrebami in zahtevami, ki jih imajo begunci in jih imajo ekonomski migranti in da je treba začet vzpostavljat neko dvosmerno komunikacijo. Posamično se primere zdaj obravnava, ko vsak posebej izpolnjujejo vloge in to ne zadošča. Pri taki masi ljudi ni dovolj, da se z vsakim posebej pogovarjaš (in se tudi malo težko, glede na to, koliko ljudi prihaja), treba je imet jasnejšo, enotnejšo politiko reševanja težav, ki mora seč nekaj naprej od tega, kako ravnat na mejah, pa v katere šotore natrpat te ljudi. To ni dovolj. Pa ne govorim, da bi ti moral kaj naredit, govorim o tem, kaj bi se po mojem mnenju moralo začet dogajat na ravni EU.

In tudi jaz nimam nič proti ljudem, ki dejansko pomagajo beguncem v centrih etc., se mi zdi pa histerija, ki so jo šli zganjat protestniki včeraj, recimo, malo neproduktivna, recimo in se mi zdi, da bolj kaže na merjenje kurcev kot na kaj drugega.

@RADALJAC Tebi se morda zdi neko početje "histerija" in "merjenje kurcev", ampak zanikati pa ne moreš, da je situacija 24 ur kasneje drugačna kot je bila. Ne samo, da folk prihaja čez mejo, uspejo celo prečkati še eno mejo in priti do Avstrije. Zdaj...tu seveda vzročno-posledične povezave ne moreš direktno vleči...ampak politika je hecna reč. Dejstvo je, da sta slovenska vlada in policija od včeraj menjali pozicije in ni težko se strinjati, da je k temu prispevalo veliko razlilnih faktorjev. Med njimi tudi vztrajnost beguncev na meji in zelo odklonilen odnos javnega mnenja v Sloveniji do policijskega nasilja. Če tudi naprej vztrajamo pri osnovni poziciji, da nima nihče pravice uporabiti nasilje proti beguncem, ki bežijo pred nasiljem, potem bomo razpoke v režimo terorja slovenske države jutri še razširili. Merjenje kurcev za ene....ampak par tisoč ljudi bo bližje svoji želeni destinaciji in upajmo tudi bližje boljši prihodnosti za nas vse. In tudi zanje.

@Radaljac: Ah, lepa duša, umaži si že roke.

Ivan S: Samo to sem hotela reč, da odprtje meje ne pomeni absolutno ničesar za njihovo prihodnost, ker načrtov za integracijo, ki bi jim omogočila lepo življenje ni. Razen, če je lepo življenje zate garanje na najnižjij delovnih mestih, brezposelnost in prejemanje socialne podpore. Veliko teh ljudi je mladih izobražencev; bodo dobili (kje bodo dobili?) delo na visokih položajih, ki bi pritikali njihovi izobrazbi? Ne bodo jih ... Tudi zato, ker takih mest v EU ni in še bolj zato, ker Nemčija (o, uau, njihova željena destinacija) potrebuje ljudi, kakršni so oni, da opravljajo fizična dela, ker rabijo nekvalificirano delovno silo. In da rečeš, da se je karkoli rešilo samk zato, ker je nekdo mejo prečkal, je res jebeno vzvišena in arogantna pozicija. To en drek pomeni. Pred tem so bili na Hrvaškem, beguncem to zadošča, za vse ekonomske migrante se pa to zelo zagotovo ne bo končalo tako, da bodo dobili redne nemške plače in hud status polnopravnih državljanov. In to, da so eni celo(!) uspeli že preko druge meje - uau, kako je pa to spet en prikrit fašizem (ali samo slovenceljstvo pač?), samo da ne ostanejo tu, ne? Ker realno: saj tu tudi nočejo ostat. Samo metanje peska v očinje ta vera v to, da lahko eno takole križarjenje čez EU samo na sebi kaj reši.

Tvoje predpostavke so zelo 'zdravorazumske' in ne izhajajo iz dejanskih informacij ali statistik (več kot očitno je, da s tem, ko misliš, da v nemčiji rabijo samo delovce za fizična dela, ne poznaš dejanske ekonomske situacije v Nemčiji), tako da NE ZAVAJAJ. Prav tako pa so ti ljudje že tu in žal ni časa, da bi organizirali vrsto impotentnih okroglih miz in pogovorov, da bi se premislile bodoče strategije (seveda zdolgočaseni intelektualci iščejo le priložnosti, da bi lahko svoja 'mnenja' prodali za par cekinov in si tekom tega še nakopali mal simbolnega kapitala ali veljave).

Info: In kaj bo zdaj z vsemi temi ljudmi, ki so zdaj tu? Kaj bo ZDAJ z njimi? Poznam ekonomsko situacijo v Nemčiji dovolj dobro, da mi je jasno, da vsem napovedanih sedem milijonov ljudi ne bo dobilo dobrih plač in da mi je jasno, kdo opravlja v Nemčiji slabo plačana dela.
In ko že ravno govorimo o tem, kaj kdo počne in kaj kdo ne počne in kdo je kako zelo svetniški: kaj lahko naredim kot FF diplomantka, s prihodki, ki ne znesejo na minimalca, brez denarja, da bi do 25. leta dejansko naredila vozniški izpit, seveda posledično tudi brez avta, brez svoje nepremičnine in brez staršev, ki me bi lahko kakorkoli finančno podpirali? Kaj lahko jaz osebno naredim? Lahko grem nest hrano v azilne centre, to je pa tudi bolj ali manj vse. Pa povem lahko, kaj mislim, lahko ''širim svoje prepričanje'', ki je pač tako, da beguncev tu ne čakata cedeče se mleko in med in da je hinavsko, da ljudje, ki so še pred kratkim protestiralo proti EU elitam, ki da kradejo denar in poudarjali, da EU tone v revščino, zdaj mahajo z moralističnimi zastavicami in EU predstavljajo kot prostor, kjer se mora in kjer se bo poskrbelo za vse, ki bodo prišli sem. Saj še za te, ki s(m)o že tu ni poskrbljeno (razen če sem v veliki zmoti in nas je v zadnjih nekaj mesecih dejansko odrešila kaka socialistična revolucija, ki je slučajno šla mimo mene), kako je lahko kdo tako naiven, da dejansko misli, da se bo poskrbelo pa še za vse milijone ljudi, ki prihajajo sem, na takšen način, da bodo ti ljudje živeli dostojna, človeka vredna življenja? (V skladu s svojimi znanji, sposobnostmi, željami, potrebami torej.) Kako? In zakaj je zdaj naenkrat smiselno gledat mimo Evropske revščine, skorumpiranosti in tako dalje? Zakaj se je lahko pred par meseci vrstil članek za člankom o protestih proti privatizacijam, razprodajam, podrejanju ZDA, o TTIP (Kaj se zdaj s tem dogaja? Kdo o tem poroča?), Grški krizi etc. ... zdaj pa se to evropsko ozadje, ki ni vmes nikamor izginilo pozablja, ker je treba bit v prvi vrsti glasnik ''odprtih meja''. In JA(!) meje morajo bit odprte, ampak NE, to (še) ničesar ne rešuje, ker te ljudje NE rabijo odprtih mej, ampak rabijo v prvi vrsti socialno varnost, ki je EU ne zagotavlja niti ljudem, ki že bivajo v EU in ker ni samoumevno, da bodo begunci in ekonomski migranti dejansko dobili socialno varnost, ki jo potrebujejo.

In oprosti, članki (in komentarji pod njimi) se pišejo tudi na tako utopične teme, kot je uvedba socializma v Slovenijo, pišejo se proti privatizaciji, pišejo se proti temu in onemu in kaj ... a je to vse brezveze, zato ker novinarji RŠ pač ne morejo ustavit nepremišljenih razprodaj v Sloveniji? Ne, seveda ni brezveze. Zakaj je torej brezveze govorit o tem, da se z odprtjem meja za begunce še nič ne naredi in da jim to ne omogoči lepšega življenja in če se poudarja, da bi bilo treba spremenit pristope EU držav do begunske krize in če se poudarja, da se rabi kak dolgoročnejši načrt?

Idealno bi bilo, da zaradi begunske krize EU uvede gospodarsko prestrukturiranje in zagotovi službe za vse, ki se tako ali drugače nahajamo v EU, ne glede na to, kako dolgo smo tu in zakaj smo tu. Ampak a se vam zdi, da se bo to res zgodilo? Jaz res ne razumem od kod tak optimizem.

In kot sem rekla: jaz lahko v svoji situaciji doniram kake konzerve fižola pa kako milo ... in kaj? Ker nisem v vrhu svetovne politike in ker nisem dovolj premožna in ker moram dejansko delat vsak dan za drobiž, zato ne smem povedat, kaj si mislim in opozorit, da se problem ne bo rešil s tem, da se odpre meje? In na to, da koncentriranje zgolj na ''odprtje mej'' v bistvu zanika vse druge probleme in se od njih distancira? Na to, da se v tej situaciji levičarski in desničarski diskurz na zelo nenavaden način nenehno mešata?

Ljudje (zlasti iz Sirije) prinašajo izkušnjo nečesa, kar je še hujše od vojne, izkušnjo nečesa, o čemer udobno zleknjene riti (eu)ropskih družbenih bitij ne želimo vedeti nič. Begunci iz severa Afrike prinašajo s seboj izkušnjo revolucij, celo politične revolucije (Kairo), o čemer že omenjene riti takisto ne želimo vedeti nič. Evropa se pogreza, srce teme se seli v njeno drobovje. Edino upanje za to, da se evropa (in nemara tudi večji del Sveta) vnovič ne pogrezne še globlje, predstavljajo ljudje, ki prihajajo. Če bodo želeli domorodcem kaj povedati, če bodo želeli domorodci kaj slišati. Tudi za Slovenijo je nadvse nujno, da v njej ostane čim več begunk in beguncev, ki bodo lahko zaživeli dobra življenja in domorodcem pojasnili par pomembnih reči v zvezi s Svetom, enakostjo in dobrim življenjem, v nasprotnem bodo domorodci fasali, kar jim gre, družbeni red na način "pahorizemjanšizem", toda, kot se to dogaja pri strupenih rečeh, bo medsebojni učinek obeh, zelo verjetno, hudo presegel zgolj seštevek njunih posamičnih učinkov. Srečno. Kot je tule nekdo rekel, povzemam, jebeš akademske razprave, zanje je čas neusmiljeno potekel.

Kaj lahko diplomantka FF stori? Bore malo, če ji študij ni "razkril" potrebe po političnem delovanju. Kaj lahko diplomantka, ki je človeško bitje, stori? Veliko. Lahko prične politično delovati, torej, javno, jasno, glasno, nenasilno, skupaj z drugimi, sebi enakimi političnmi živalmi, javnimi, glasnimi, nenasilnimi, v javnem prostoru, vztrajno, ne na način gibanja, na način ne-gibanja (Tahrir), za socialno, politično enakost vseh. Je jebeno težko, je največ. Lp.

Janezc: Očitno je čas za puhlo, nepremišljeno, nereflektirano, malo bebavo sentimentalno jokcanje ... super, to vedno prav pride. Tvoj odgovor v ničemer ne podaja odgovora na vprašanje, kako milijonom ljudi, ki prihajajo v Evropo zagotovit službe, stanovanja, zdravstveno zavarovanje, izobrazbo v stanju, ko je Evropa sama razklana in v krizi - kar je bilo pred nekaj meseci levičarsko stališče, zdaj je pa pač desničarsko. Ker je pač vse levo in desno in ker se smer pač mora hitro menjavat v informacijski dobi.

Če smo natačni, tle jokca samo Radaljac, ki jo tako zelo zanima, KAAAAJ bomo ZDAAAAAj z NJIIIIIIMI...

Ostali se zavedamo kompleksnosti situacije in se z njo soočamo. Ne pa da prodajamo vsem znana dejstva in vprašanja kot pronicljive pomisleke.

Premislek in refleksija sta povsem na mestu, toda zakaj se to izključuje s samo akcijo na terenu?

Na terenu nisem zato, ker moram delat, da lahko preživim in moj delovnik je trenutno med 10 in 15 urami na dan.

Sicer mi je pa iskreno žal, da sem se kakorkoli vpletla v to debato, ki razen obtoževanja mene same in napadov na mojo osebo ter butanja po prsih, kdo ''naredi'' več, ni prinesla.

Strinjam se s člankom, pod katerim debata poteka, zdi se mi dobro spisan in mislim, da načenja prave teme in zastavlja vprašanja, na katera noče nihče odgovarjat. To je pa tudi to.

Prijazen pozdrav vsem skupaj!

Koliko logoreje na enem kupu. In zdaj bi šli še v to, kdo bolj in kdo manj serje tukaj. Prvič, ta sestavek je v tem trenutku čisto nepotrebno jajcanje in drugič, če so vam drage vaše riti, jih peljte iz svojega udobja in kaj naredite, drugače pa jih grejte doma in utihnite. Vso to pisarjenje tu nima nobenega smisla kaj šele konsistence, samo migrene povzroča. In ni nič boljše kot neko primitivno komentiranje na straneh mmcja in podobnih spletnih medijev. Še preveč se mate fletno, da se vam sploh da. Fuck off! Mislim, lep pozdrav!

Tole jajcanje o tem, kako diplomanti FFja garajo 15 ur na dan tule res nima nobenega mesta. Sorry !

mislim... kaj pa če bi v debati, v duhu medsebojnega spoštovanja, rajši probali najti skupne cilje.. ne pa da se le-ta razraste v medsebojno obtoževanje in osebne napade. vsakršno razmišljanje in/ali akcija v zvezi s problematiko je čisto na mestu. Vsak po svojih močeh in znanju.

beg iz sirije nintendo varjanta

https://www.youtube.com/watch?v=jmI2456CzJY

Kurčeve begunce je potrebno ustavit. Če jih zagovarjate pol pojte živet z njim v umazanijo, svinarijo,... A res hočte met sodelavca neuravnovešenega isilca, afganistanca ali sudanca, ki je sekal ljudi z mačeto ali pa je bil žrtev takih ter bo z uničeno psiho zasvinjal vso delovno okolje. Vi Slovenci boste nastradali zaradi problemov tujih ljudi. Vaše družine bodo trpele, zaradi tega, kar tile primitivci nosijo v Evropo. Vi boste na lastni koži doživeli afriko ter bližnji vzhod ter vzo umazanijo ter nasilje le tega, kr to bodo ilegalni ekonomski migranti ter pripadniki isila prinesli.

Kurčeve begunce je potrebno ustavit. Če jih zagovarjate pol pojte živet z njim v umazanijo, svinarijo,... A res hočte met sodelavca neuravnovešenega isilca, afganistanca ali sudanca, ki je sekal ljudi z mačeto ali pa je bil žrtev takih ter bo z uničeno psiho zasvinjal vso delovno okolje. Vi Slovenci boste nastradali zaradi problemov tujih ljudi. Vaše družine bodo trpele, zaradi tega, kar tile primitivci nosijo v Evropo. Vi boste na lastni koži doživeli afriko ter bližnji vzhod ter vzo umazanijo ter nasilje le tega, kr to bodo ilegalni ekonomski migranti ter pripadniki isila prinesli.

Pa tole ni več sovražni govor, to je živčni zlom. Treba bi bilo dati pobudo, da se odprejo dežurni centri za pomoč ljudem, ki so podlegli psihozi.

Ej begunci bodo vedno obstajali,težko je pa najti uravnilovko
pravice in resnice, ko so v številnih državah EU lastni državljani
postali skoraj "senca-begunstva"=brez plačanega dela, zaslužka-deložacije itd - v tem je problem dragi moji, da je potrebno pomagati lastnemu narodu in če kaj ostane razdeliti tudi drugim-nam tujim ljudem, kateri brez dvoma NISO vsi prišli v EU z dobrimi nameni - kdo bi pa vedel,kakšna Europa bo čez deset ali petnajst let pa brez zamere in vse dobro!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.