14. 8. 2015 – 17.00

LJUBLJANA, NAJLEPŠE MESTO NA SVETU

Audio file

Z jutrišnjim dnem vstopajo v veljavo spremembe Odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin v Mestni občini Ljubljana. Omenjene spremembe so dvignile nekaj prahu predvsem zaradi prepovedi hranjenja živali na javnih površinah. Izjema bo hranjenje ptic in veveric v parku Tivoli, predvidena globa za kršitelje pa je 100 evrov.

Prepoved hranjenja je, sledeč utemeljitvam v Odloku, namenjena predvsem zmanjšanju populacije golobov. Igor Pribac s Filozofske fakultete meni, da je za dosego tega cilja takšen ukrep ustreznejši, kot so bili dosedanji:

Izjava

Kljub temu je nova ureditev v mnogih pogledih problematična. Takšna je že utemeljitev, zapisana v Odloku, ki se glasi, navajamo, “Opažen je problem hranjenja živali, zaradi katerih so javne površine onesnažene z ostanki hrane, ki kazijo urejenost mesta”, konec navedka. Odgovor na nekoliko bolj filozofsko vprašanje, ali živali, njihovo hrano in iztrebke sploh lahko označimo za onesnaževanje ali lahko okolje s svojimi dejavnostmi onesnažuje le človek, prepuščamo poslušalcu. Dejstvo pa je, da, kakor pove Cirila Toplak s Fakultete za družbene vede:

Izjava

S takšno utemeljitvijo se strinja tudi Pribac, ki jo podpre z lastnimi izkušnjami:

Izjava

Ne glede na to, ali občasno ptičje zračno bombardiranje kazi naše udobno mestno življenje ali pa k njemu pripomore z občasnimi naravnimi popestritvami, je odlok neustrezen tudi v drugih pogledih. Sledeč utemeljitvam, je uperjen predvsem proti golobom, a kljub temu prepoveduje hranjenje vseh živali. Cirila Toplak s Fakultete za družbene vede pokomentira takšen pristop:

Izjava

V mestnem svetu je Odloku nasprotoval Svetniški klub Združene levice. Njegova članica Nataša Sukič pojasni, zakaj:

Izjava

S takšno razlago zakona, ki pravi, da je, navajamo, “Zaščita živali po tem zakonu dolžnost vseh pravnih in fizičnih oseb, ki so v kakršnem koli odnosu do živali, zlasti pa skrbnikov živali; lokalnih skupnosti in države,” se strinja tudi Toplak:

Izjava

Združena levica zato predlaga nekoliko drugačno rešitev. Pojasni Nataša Sukič:

Izjava

Cirila Toplak pa bi tak predlog še nekoliko dopolnila:

Izjava

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.