17. 4. 2018 – 17.00

Stavka v jami

Audio file

Asmir Bećarević iz manjšega sindikata SDRES znotraj Premogovnika Velenje je zaradi nizke udeležbe pred vhodom v rudnik ob 14. uri napovedal prekinitev stavke.

Izjava

Prekinitev stavke je razočarala prisotne na zboru, med katerimi so bili poleg knapov tudi predstavniki drugih sindikatov. Stavko v organizaciji sindikata SDRES so prišli podpret predstavniki Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti, Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije, Sindikata žerjavistov Luke Koper, Sindikat Zavarovalnice Triglav in drugi. Ostre besede so letele tudi na direktorja premogovnika.

Izjava

Stavkovni dan se je za približno 100 knapov začel uro prej zaradi izrednega vpoklica na delovno mesto. Prva izmena je z delom tako začela 90 minut bolj zgodaj kot ponavadi, v sindikatu pa to potezo delodajalca interpretirajo le kot zadnjo v nizu pritiskov na delavce. Za Asmirja Bećarevića, predstavnika sindikata SDRES, tovrstni pritiski niso nič novega.

Izjava

V dneh pred stavko so se po besedah sindikalistov pritiski na organizirane delavce začeli stopnjevati. Svet delavcev je na primer sklical zbore delavcev, na katerih pa predstavniki sindikata SDRES niso imeli besede. Tako Bećarević.

Izjava

Poslovodstvo je pred stavko med delavci zbiralo tudi podpise, s katerimi so ti zagotovili, da bodo na dan stavke delali.

Izjava

Da je zbiranje podpisov poslovodstva vplivalo na udeležbo delavcev v stavki, je prepričan tudi knap Miralem Romanić.

Izjava

Kot že omenjeno, pa je delodajalec današnjo stavko po mnenju sindikalistov oteževal tudi s spremembo urnika. Ob pol petih in petih zjutraj je bilo v jamo vpoklicanih trikrat več delavcev kot običajno. Bećarević.

Izjava

Zaposleni trdijo tudi, da je vodstvo v pozivnico, iz katere knapi vstopajo v jamo, namestilo kamere, namen katerih naj bi bil ustvarjanje dodatnega pritiska na rudarje.

Izjava

Zaradi vseh teh pritiskov v sindikatu SDRES napovedujejo kazenske ovadbe zaradi omejevanja ustavno zagotovljene pravice do stavke.

Izjava

SDRES, ki šteje štiri leta, je v preteklih dneh in na kraju dogodka prejel podporo številnih sindikatov iz celotne države. Ne pa tudi podpore večjega, hišnega sindikata. Kako si vlogo Sindikata Premogovnika Velenje razlagajo v SDRES, pove Romanić.

Izjava

Tudi Bećarević je kritičen do vloge sindikata SPES.

Izjava

Delovni proces se nadaljuje naprej. Nočna izmena ne bo stavkala, jutri pa bo sklican sestanek SDRES, kjer bodo sprejete odločitve za naprej glede stavke in ovadb proti delodajalcu. Zahteve še vedno ostajajo neizpolnjene.

Izjava

Aktualno-politične oznake
Institucije

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj