Sporna gondola na tržaškem

Oddaja
12. 4. 2024 - 10.15

Danes na meniju:

*Rjave alge v toplicah? - V prvem delu pogovor z Ano o tem kaj se z algami cistozirami dogaja medtem, ko se temperatura morja viša.

* V osrednjem delu drugi poskus telefonskega intervjuja: Sporna gondola na Tržaškem

Za konec: Rastline, gobe in upor - Srečanje radikalnih zeliščarjev in gobarjev v avstriji

+ vege recept: cimetove rolce

Napovedujemo:

*Festival radikalnih pevskih zborov Z'loGlasne - ob 10. obletnici Feminističnega pevskega zbora Z'borke - 12. 4., 19.30h, Menza pri koritu

*XXII. Antifa fest: 16.-21.4.Avtonomni kulturni center Metelkova - Skupnostni festival boja za življenje brez sovraštva, zatiranja in revščine.

 

********************************************************************************

Rjave alge v toplicah?

V prvem delu pogovor z Ano Lokovšek mlado raziskovalko pri Nacionalnem inštitutu za biologijo na morski biološki postaji. Z njo se bomo pogovarjali kaj se z algami cistozirami dogaja medtem, ko se temperatura morja viša.

Poznamo alge, ki so pokazatelj dobrega okoljskega stanja, rastejo, kjer so pogoji dobri, potem pa so tudi alge, ki so pokazatelj degradiranega okoljskega stanja, to so oportunistične vrste. Ko se spremenijo razmere v okolju, specializrane vrste ne morejo rasti, tako prostor prevzamejo druge vrste.

Alge cistozire, rjave alge, tvorijo krošnje, kar ne velja za vse alge zaradi česar so izrednega pomena. V slovenskem morju jih je pet vrst, v jadranskem malo več, zanje je značilno, da tvorijo habitat, da so hrana za številne vrste organizmov, da predstavljajo ribje jasli, prvi habitat za ribje mladice, ki brez gozdička ne bi preživele, ker bi jih pojedli predatorji. Gozdički, ki jih tvorijo cistozire, so območja ponora ogljika in visoke primarne produkcije, tam nastaja veliko kisika, prispevajo h kroženju nutrientov v vodi in delujejo kot buferska cona in ščitijo obalo pred erozijo zaradi valovanja. 

Za več o tematiki povezava do članka z odprtim dostopom »Too Hot to Handle: Effects of Water Temperature on the Early Life Stages of Gongolaria barbata (Fucales),«: https://www.mdpi.com/2077-1312/12/3/514

*****************************************************************************************

V osrednjem delu drugi poskus telefonskega intervjuja: Sporna gondola na Tržaškem

V osrednjem delu današnje oddaje bomo s tovarišico iz Trsta govorili o projektu gradnje kabinske žičnice, ki bi povezovala Trst s kraškim robom, natančneje krajem Opčine. Že od idejne zasnove projekta temu mnogi nasprotujejo iz različnih vidikov: krajinskega, naravovarstvenega in tudi arhitekturnega, saj umeščenost neposredno posega na zasebna zemljišča in bi predrugačila tako obalo kot kraški rob. Tovarišica iz Trste je vpletena v avtonomne lokalne strukture, ki se projektu zoperstavljajo. 

Dogajanje v Trstu lahko spremljate na Telegramu: https://t.me/kontrovo 

 

*******************************************************************************************

Napovedujemo:

*Festival radikalnih pevskih zborov Z'loGlasne - ob 10. obletnici Feminističnega pevskega zbora Z'borke - 12. 4., 19.30h, Menza pri koritu

Marca letos je minilo eno desetletje od tistega uvodnega sestanka, na katerem se je zbrala skupina pevk z idejo o ustanovitvi feminističnega pevskega zbora. Skupno nam je da s petjem opozarjamo na krivice, neenakosti, diskriminacijo ter slavimo boj za boljši svet za vse.

Nastopili bodo:
Coro Sociale di Trieste (TS), Crystal Queer Choir (LJ), ŽPZ Kombinat (LJ), Horkestar (BG), FPZ Z’borke (LJ)

 

*XXII. Antifa fest: 16.-21.4.Avtonomni kulturni center Metelkova - Skupnostni festival boja za življenje brez sovraštva, zatiranja in revščine.

Izpostavljamo:

★★★ ČETRTEK, 18. 4. 2024 ★★★

★ 20:00 - KONCERT // Jalla Jalla
• LIAD
https://www.youtube.com/watch?v=FACyUprE51A
https://www.youtube.com/watch?v=KUgOXfM-U70

• MATA GRANATA
https://www.youtube.com/watch?v=MBVe152qo9A

★★★ PETEK, 19. 4. 2024 ★★★

★ 19:00 - Diskusija – Infokafana: Palestinian solidarity, anti-colonial and Jewish perspective // [A]Infoshop
https://www.facebook.com/events/282762211542171/?ref=newsfeed

★★★ SOBOTA, 20. 4. 2024 ★★★
★ xx:00 - Basket turnir: Vrzimo fašizem v koš! // Metelkovsko igrišče (pri Hostlu Celica)

★ 15:00 - Punk rock market (tržnica, pridelki, izdelki, second hand, distribucije ...) // dvorišče pred Jalla Jallo

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

"antifa"??? Hmm...kje pa so bili vsi ti antifajevci med sistematikami totalnega koroniziranja beri, zatiranja, sovražiranja in še kako siromašenja domačijskega prebivalstva?? Na anticovid protestih zagotovo ne kajti, smo bili vedno tam antifajevcev pa od nikoder. Seveda. Je toplo v Gospodarjevi ritki, malo zaudarja a se zato bolje. Spi.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.