Študent, kje pa tebe čevelj žuli?

Oddaja
čevelj žuli
4. 11. 2016 - 12.00

V tokratnem Javnem pismu se bomo v podporo aktualni akciji Študentske organizacije Slovenije - “Študent, študentka, kje pa tebe čevelj žuli?” - tudi sami zastavili isto vprašanje!

 

Študentke in študenti vsak dan v šolskih klopeh pozorno poslušamo vrle profesorice in profesorje, ko nam podrobno razlagajo zanimivo snov, z vpisom na univerzo avtomatično postanemo člani študentske organizacije, ki skrbi za študentsko dobro ter se bori za študentske pravice, in večina od nas si s študentskim delom vsake toliko prisluži kakšen dodaten evro  za potovanje ali kakšno bolj razkošno žurko.

Pa je res tako? So mogoče šolske klopi že razjahane in strohnele? Kot je strohnela snov, ki jo predava odslužena predavateljica ali predavatelj, ki bi moral biti že v pokoju? So študentske organizacije resnično organizacije vseh študentk in študentov in se lahko obrnemo na njih v problematičnih obdobjih našega študentskega življenja ali so v lasti zaprtih krogov? Je študentsko delo ena velika anomalija, tisti, ki delajo v takšnem razmerju pa delajo za osnovno preživetje in morajo pogosto izbirati med delom za preživetje ali študijem? Za nameček pa še pogosto niso plačani, pritožb pa ne upošteva nihče?

 

Študentska organizacija Slovenije

S pripisom: Za nagradno igro "Študent, študentka, kje pa tebe čevelj žuli"

 

Žuli nas vprašanje koriščenje statusa. Zakon, ki to ureja je zelo površno napisan in ne upošteva določenih posebnih okoliščin. Sistem z možnostjo zgolj ali prepis ali ponavljanje ali absolvent je preveč tog.

Nekateri faksi niso dovolj hitro sledili bolonjski reformi. Profesorji so okosteneli in ne čutijo odgovornosti do študentov.

Po bolonjski špegatariji si lačen, še preden poješ do konca. Po gorensk bi blo treba zabelt študij.

Glede študentskega dela bi morale obstajati pogodbe. S strani delodajalcev je preveč izsiljevanja in študent ni z ničemer zaščiten.

Anonimno bi radi povedali še par stvari o odnosu Iskre do nedavnih volitev. Iskra se je volitev lotila skrajno nedemokratično in fašistično. Iskra bi morala dobro razmislit o tem, kaj so in kaj bi morali biti.

Demokracija mora sloneti na opoziciji in poziciji. Iskra mora obstajat, ampak ne na tak način. Večina Iskrašev bo itak živela od socialne podpore, zato nima smisla, da jih z davkoplačevalskim denarjem financiramo že sedaj.

Ko pa si enkrat uspešen podjetnik, tržna konkurenca nima več smisla in je ustvarjanje dobičkov na račun davkoplačevalskega denarja upravičeno.

Z izbiro med fašizmom in slabim podjetništvom vas, v upanju na bon za 125 evrov, pozdravljajo

 

poslušalci RŠ.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.