Zajtrk po konopljino
Dan je potrebno pričeti z zajtrkom, pravijo. Pomena prvega obroka oziroma pokonci stoječe polne vreče se zaveda tudi rubrika Vsemogočna travica, ki bo tokrat zaradi tega kulinarično obarvana. Preden pa sedemo za mizo in si privoščimo zajtrk po konopljino, pa nekaj splošnih informacij o konoplji kot hrani.
Vsestranska uporabnost konoplje, ko jo je človek še znal in smel koristiti, je segala tudi v kuhinjo. Kot pojasnjuje predstavnica zavoda Panonia in Društva zeliščarjev Pomurja, ki se ukvarjata s promocijo prehranskih vidikov konoplje, Majda Robić je bila konoplja včasih nepogrešljiva na tradicionalnih slovenskih krožnikih.
Konoplja se počasi vrača tudi v domače kuhinje, gurmanski navdušenci pa njeno kulinarično raznovrstnost odkrivajo znova in znova ter v različnih oblikah. Kot bomo slišali kasneje, se konoplja lahko uporablja tudi kot glavna jed, še vedno pa je najbolj pogosta kot prehranski dodatek oziroma kot sama sestavina pri kuhi. Kuhar Jan Cojhter Komar.
Jan Cojhter Komar konopljino uporabnosti pri kuhi spoznava dobro leto, pri tem pa se je uspešno udeležil tudi več mednarodnih tekmovanj o kuhi s to rastlino. Pred kratkim je denimo s konopljo v živo kuhal na sejmu Cultiva na Dunaju, poleti pa je po mnenju mednarodne komisije najboljšo jed pripravil na kuharskem tekmovanju v okviru World hemp congresa, ki je potekal v Lendavi. Njegov zmagovalni menu nazorno priča o tudi kulinarični mogočnosti konoplje in njeni okusnosti.
Tako, dragi bralci, po tem uvodu in še posebej če ste si zraven privoščili jutranji žbe, se je pri vas gotovo prebudila že tudi lakota. Čas je, da se odpravimo v kuhinjo in si privoščimo zajtrk po konopljino, kakršnega priporoča naš današnji gost.
Dober tek in pozdrav do prihodnjič, ko bomo več povedali tudi o prehranski vrednosti konoplje.
Rubriki pomaga rasti Konopljarna Hannah Biz.
Dodaj komentar
Komentiraj