9. marec - dan žena 2.0

Kulturna ali glasbena novica
9. 3. 2017 - 15.10

Danes, 9. marca, bodo po številnih slovenskih omizjih začele usihati bajne rože ter pojenjati bonbonjere in ostale sladkosti, ki so jih žene prejele včeraj. A vendarle današnji dan ni dan žalosti oziroma le dan po dnevu žena. Ravno obratno, današnji dan skorajda prekaša osmi marec kot dan žena. Prisluhnite, kulturnega udejstvovanja željno poslušalstvo!

Knjižni molji, a vas najeda in črviči vprašanje o romanu 21. stoletja in o mestu le-tega v Sloveniji? Ob 18:00 se zglasite v Kavarni Moderna. Tam boste lahko priča predstavitvi dveh romanesknih prvencev: Glas noči Kazimirja Kolarja in Črvi Andreja Tomažina. Na ŠUM-u so ju opredelili tako edinstveno, da parafraza ni mogoča. Zatorej citat: “Prvi je delirični hibrid psihoze in alienske tehnične kode oziroma kratka zgodovina stalitve, drugi teorija-fikcija ali anonimna tehnologija, ki skoplje luknjo od Argentine do Alt-Grosuplja.” Divje, mar ne?

Ob istem času se bodo na Trgu francoske revolucije šli revolucijo. V Galeriji Vžigalica se prične cikel “Ljubljana se klanja Sloveniji”; razstava “Pozdravi iz Celja” bo zadala prvi udarec kulturni nadvladi prestolnice in predstavila specifiko celjskega umetniškega okolja. Z besedami Matije Plevnika je “projekt presek političnega, družbenega, zgodovinsko domačijskega in osebnega in kot tak pomeni poskus predstavitve lokalne specifike celjskega umetniškega okolja”. Ob 18:00 bo voden ogled razstave celjskih umetnic, ob 19:00 pa v Mestnem muzeju Ljubljana sledi ogled filma !Women Art Revolution.

Če boste po ogledu filma preveč revolucionarno napaljeni, da bi preprosto šli domov, lahko zavijete do Stare elektrarne. Tam se ob 21:00 prične predstava Fizične manifestacije. Snježana Premuš bo v plesni predstavi odpirala vprašanje fenomenologije telesa in zadajala udarec kulturi izlepotičenih teles. Da, 8. marec živi tudi danes.

A vendarle je poglavitni razlog, da se je dan žena de facto prevesil na današnji dan, pričetek 18. mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore. O umestitvi festivala smo vprašali predstavnico za odnose z javnostjo Anjo Kocman.

izjava

Del letošnjega festivala bo tudi dogodek pod pomenljivim naslovom Pljunem na revolucijo. Ali gre za kritiko revolucije ali poziv k revoluciji? Menda ni dvoma – revolucija je potrebna in ženske so potrebne revoluciji.

izjava

Če vas kakopak nismo uspeli prepričati in vam revolucija na daleč smrdi ter vam je bližji pessoevski anarhist, imamo še enega aduta v rokavu. V Novi Gorici se danes začenja sklop petih predavanj pod mamljivim naslovom Kako postati denar? Za pičlih 200 evrov se lahko udeležite petih srečanj in dobite knjigo, ki vas po stotih branjih naredi zmožne prejeti 100 milijonov dolarjev! »Po vsem svetu ljudje poročajo o dinamičnih spremembah pri kreaciji denarja,« so še zapisali v opisu srečanj. No, takrat ne pozabite na Radio Študent, ki vas je o tem obvestil prvi.

Kulturne novice je pripravil Mateo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.