Hribolazci in filmofili

Kulturna ali glasbena novica
20. 2. 2017 - 15.09

Kulturne novice pričenjamo s pregledom preteklega dogajanja. Včeraj se je s podelitvijo nagrad končal 67. festival Berlinale: zlati medved je letos romal na Madžarsko. Priborila si ga je režiserka Ildiko Enyedi za film On Body and Soul. Slovenske barve je na revialnem delu zastopal Rok Biček s celovečernim dokumentarnim filmom Družina, film V modrino hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, ki je nastal v slovenski koprodukciji, pa je v kategoriji za otroke in mladino dobil častno omembo žirije. Potrebno je omeniti tudi udeležbo slovenskih ustvarjalcev v okviru spremljevalnega programa: slovenske igralske potenciale je predstavljala Maruša Majer, v kategorijo Berlinale Talents pa se je letos uvrstila tudi kritičarka in novinarka ter naša dobra stara znanka Petra Meterc.

 

V Cankarjevem domu se danes začenja 11. Festival gorniškega filma, na katerem si bo mogoče ogledati 44 filmov, povezanih z alpinizmom in gorami. Festival bo postregel tudi s predavanji vrhunskih alpinistov, predstavitvami nove gorniške literature ter fotografijami gora. Filmi bodo na ogled tudi v nekaterih drugih krajih po Sloveniji, njihovo kvaliteto pa bo presojala mednarodna žirija. V njej bo tudi Martina Čufar Potard, nekdanja svetovna prvakinja v plezanju. Vprašali smo jo, kaj se ji kot plezalki zdi najpomembnejše pri dobrem gorniškem filmu. Ena programustetika, čustva, verodostojen prikaz zahtevnosti poti?

 

Izjava

 

O Martini Čufar Potard je bilo posnetih več krajših dokumentarnih filmov, sicer pa so ženske v alpinizmu še vedno nekoliko potisnjene v ozadje. Na vprašanje, kdaj bo Slovenija dobila celovečerec o kakšni slovenski plezalki, naša sogovornica odgovarja:

 

Izjava

 

Društvo slovenskih režiserjev pa bo zvečer v Kinoteki podelilo Štigličevo nagrado za življenjsko delo ter nagrado za najboljše avdiovizualno delo. Prejemnik slednje ostaja skrivnost do podelitve, Štigličeva nagrada pa gre letos v roke Filipu Robarju Dorinu. Poznamo ga kot avtorja knjig Dokumentarni film v kinu ter Resničnost in resnica v dokumentarnem filmu.

Kulturne novice je pripravila Zala Pavšič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Nevem no, men se zdi, da že obstaja:
http://4d.rtvslo.si/arhiv/pozabljeni-slovenci/174354038

mislim pa da tudi ni edini. RTV je včasih ogromno delala na pregledu alpinistk in alpinistov. Čeravno ti pregledi ne trajajo 1h30 ampak "samo" 52min.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness