Kemično modro prepletanje

Kulturna ali glasbena novica
22. 12. 2016 - 15.10

Klub Channel Zero in Galerija Channel Zero, za tiste, ki ne veste, da je tudi to, danes ob 20:00 vabi oziroma vabita na otvoritev razstave srbskega umetnika Gorana Stojčetovića z naslovom Modri obrazi. Ta je razstavo zasnoval prav za dotični prostor kluba in galerije. V prostoru je razstava  zasnovana kot terarij, v katerem odsevajo s kemičnim svinčnikom narisani abstrahirani obrazi ljudi, ki so se prelevili v psihološke portrete meščanov.

Goran Stojčetović v svojem intermedijskem ustvarjanju, v katerega vključuje risanje, slikanje, fotografijo in performans, raziskuje asociativne umetnosti v povezavi s človeško podzavestjo. Od leta 2015 Stojčetović v okviru združenja Art Brut Studio VMA na Psihiatrični kliniki vojaške Medicinske akademije v Beogradu vodi slikarske delavnice in raziskuje odnos med psihologijo in umetnostjo tudi na teoretski ravni. Goran Stojčetović je o simbiozi psihologije in umetnosti povedal naslednje.

Izjava

Več je povedal tudi o svojem gostovanju v Sloveniji in o razstavi, ki jo je navdahnil prostor galerije in Slovenije nasploh.

Izjava

Njegovo tehniko zaznamuje risanje s kemičnim svinčnikom. Zakaj ravno kemični svinčnik in kaj se skriva za značilno modro barvo?

Izjava

Intermedijsko povezovanje umetnosti pa se bo danes zgodilo tudi v Mini teatru. Kot napoved povezovalnega projekta Transatlantik, ki ga bo v naslednjem letu v sodelovanju z ameriškim gledališkim režiserjem Richardom Foremanom izvedel Zavod Projekt Atol, bo danes ob 18:00 projekcija dveh eksperimentalnih filmov, ki sta nastala v okviru projekta The Bridge. Richard Foreman velja za kultno osebo ameriškega avantgardnega gledališča. V okviru raziskovanja novih gledaliških praks je leta 1968 ustanovil neprofitno gledališko platformo Ontološko–histerično gledališče. Sodelovanje s slovenskimi gledališkimi ustvarjalci pa ne bo prvo. V letu 2012 je režiser že sodeloval s Slovenskim mladinskim gledališčem in Zavodom Projekt Atol. Več o gledališki poetiki Richarda Foremana nam je povedal Marko Peljhan z Zavoda Projekt Atol.

Izjava

Več nam je sogovornik povedal tudi o Foremanovem sodelovanju s producentko Sophie Haviland in spletu gledališke ter filmske umetnosti.

Izjava

Danes bo pravzaprav prva projekcija projekta The Bridge. Zavrtela se bosta filma Now You See It: Now You Don't in Once Every Day.

Prostor, vržen iz tira, je naslov razstave, ki se bo danes ob 20:00 otvorila v Moderni galeriji. Razstava bo v širšem kontekstu predstavila delo Sreča Dragana, ki velja za enega izmed pionirjev interaktivne in medijske umetnosti. Povezovanje umetnosti se nadaljuje tudi tukaj. Tokrat s tehnologijo, ki je prinesla nove možnosti reprezentacije prostora skozi uporabo različnih vizualnih pristopov.

Umetnost je povezovala vajenka Kaja

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Super, hvala!

Sjajno, hvala! Veliki pozdrav!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.