1. 10. 2014 – 14.10

Kultura v središču politike

Audio file

Dobrih štirinajst dni je minilo od imenovanja ministrice za kulturo. Kritik obstoječega kulturnega modela in vizij za delovanje Ministrstva za kulturo, poslanih iz številnih kulturnih organizacij in društev, v zadnjem mesecu ni manjkalo. Pred dnevi je tudi skupina SRČ novi kulturni ministrici Julijani Bizjak Mlakar poslala poziv z izhodišči za reforme v kulturni politiki. Skupino sestavljajo dr. Borut Smrekar, dr. Vesna Čopič in generalni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, ki smo ga povprašali o vsebini poslanega apela:

////Izjava se nahaja v posnetku oddaje////

Nacionalni svet za kulturo Republike Slovenije je na zadnji 31. seji, ko bi ministrica morala predstaviti svoj program, ostal razočaran in zaskrbljen v njeni odsotnosti. O tem smo povprašali predsednika sveta Metoda Pevca:

////Izjava se nahaja v posnetku oddaje////

Pevec je spregovoril tudi o prednostnih nalogah:

////Izjava se nahaja v posnetku oddaje////

Ministrica je trenutno še v fazi izbiranja svojih sodelavcev. Pohvalno sicer je, da v nove vrste svetovalcev na ministrstvo prihajajo tisti, ki so kritični do obstoječega izvajanja kulturne politike. Za državnega sekretarja na ministrstvo kulture prihaja koordinator odbora KOKS – združenja 43 društev, organizacij in ustanov s področja kulture, Igor Koršič, ki je v času pred imenovanjem ministrice pozval k izboljšanju položaja in bil kritičen do preteklega kadrovanja po strankarski pripadnosti. Koršiča smo povprašali o morebitnem konfliktu interesov zaradi opravljanja obeh funkcij:

////Izjava se nahaja v posnetku oddaje////

 

Kraj dogajanja

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.