Kulturna politika in trivialno delo

Kulturna ali glasbena novica
18. 2. 2014 - 14.10

V Galeriji Kapelica bo danes ob 20. uri otvoritev razstave Trivial Motion, avstrijskega umetnika Jochena Zeizerja.

Trivial Motion nas sooča z rutinizirano realnostjo naših življenj, v kateri smo nekatere gibe ponotranjili do te mere, da se jih sploh ne zavedamo več. Avtor razstave predstavlja enostavne stroje, mešanico robotov in gibljivih slik, ki posnemajo naše vsakdanje gibe. Ob tem nastajajo situacije, prežete s humorjem in ironijo, ki sprva dajejo vtis absurdnosti, a povzročijo tudi preizpraševanja našega vsakdanjega življenja, ki ga vse prevečkrat dojemamo kot samoumevnega.

Avtorja razstave smo povprašali o principih, ki jih uporablja pri svojem delu:

** Izjava se nahaja v posnetku.

Nadalje nam je Jochen Zeirzer razložil proces avtomatizacije:

**Izjava se nahaja v posnetku.

Umetnika smo povprašali tudi, če se naše življenje avtomatizira prek ustvarjanja strojev ali tudi zato, ker sami postajamo stroji:

** Izjava se nahaja v posnetku.

 

Radio Študent danes ob 18. uri pripravlja Okroglo mizo o evropski kulturni politiki. Pogovor se bo odvijal v projektni sobi SCCA na Metelkovi v Ljubljani. Dogodek poteka v okviru projekta D.E.P.R.A. 2, ki predstavlja radijsko aktualizacijo dogodkov in odločitev na področju kulturnih politik v Evropskem parlamentu. Le-te so po mnenju organizatorjev okrogle mize v vsesplošni nadvladi debat o finančnih politikah prevečkrat zapostavljene teme.

Pogovor, ki ga bo moderiral Robert Bobnič, se bo, kakor pove že sam naslov, osredotočal na evropske kulturne politike. Govora bo o strateških smernicah te politike, njihovi pravni podlagi in seveda njenih učinkih na kulturno in umetniško produkcijo. V okrogli mizi bodo sodelovali Vesna Čopič, raziskovalka kulturnih politik in docentka na Fakulteti za družbene vede, Maja Breznik, raziskovalka kulturnih politik in raziskovalka na mirovnem inštitutu ter Jurij Krpan, direktor in kurator Galerije Kapelica.

 

Problematika evropskih kulturnih politik je spodbudila tudi vznik spletne platforme za kulturne politike in menedžment, oz. v angleščini The Cultural Policy and Management Platform. Gre za regionalno kulturno platformo, ki jo koordinira Univerza v Beogradu in na/v kateri sodeluje več kot trideset institucij in organizacij. Platforma bo kmalu dostopna v bosanskem, bolgarskem, hrvaškem, makedonskem, črnogorskem, srbskem in slovenskem jeziku in je zasnovana kot spremljanje tako aktualnih kulturnih politik, kot tudi vsakdanjih kulturnih praks.

 

Novice je pripravila Nina ob teženju Nataše.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness