Kulturne novice na trgu

Kulturna ali glasbena novica
15. 1. 2014 - 14.10

O tem, kako in zakaj vzpostaviti umetnostni trg, ki ga prenekateri akter slovenske kulturne politike v duhu časa vidi kot rešitev tegob in zagat s financiranje v kulturi, je tekla beseda tudi na včerajšnji prvi letošnji seji Nacionalnega sveta za kulturo, na kateri so kot vabljeni govorci sodelovali Gal GjurinIgor LeonardiJanoš Kern in Tevž Logar. Kot so ugotavljali, bi vzpostavitev umetnostnega trga določen del umetniške produkcije razbremenila odvisnosti od državnega in občinskega financiranja. Kljub temu in kljub tako imenovanemu vdiranju kapitala v umetnost, ki se sicer kaže tudi in predvsem na številne druge načine, pa o umetnostnem trgu v Sloveniji še vedno težko govorimo. Da trg ni nikakršna naravna danost, ki bi se vzpostavila kar sama od sebe ali preprosto padla z neba, priča tudi to, da bi ga morala spodbuditi in vzdrževati politika sama. Govori Tevž Logar, nekdanji umetniški vodja galerije ŠKUC, trenutno pa delujoč v Projektnem prostoru Galerije Gregor Podnar.

* Izjava se nahaja v posnetku

 

Prav umetnost in kapital, predvsem kapital, ki se pretaka po mednarodnih finančnih tokovih, pa sta dve komponenti, ki jih združuje in razdružuje italijanski konceptualni umetnik Paolo Cirio. Ta s projektom Loophole for all izkorišča zakonodajne luknje v delovanju offshore podjetij, lociranih na Kajmanskih otokih. Cirio je namreč shekal vladni register tam registriranih podjetij, katerih lastniki so anonimni, sedaj pa obiskovalcem spletne strani loophole4all.com ponuja možnost nakupa certifikata, s katerim kupec dobesedno ugrabi identiteto teh podjetij in se tudi sam poslužuje rajskih ugodnosti neplačevanja davkov in izmikanja nacionalnim davčnim politikam.

* Izjava se nahaja v posnetku

 

Na ta način projekt, ki bo drevi predstavljen v Aksiomi, s takorekoč umetniškimi postopki demokratizira privilegije offshore podjetij, ki so namenjene velikim korporacijam. Na sami razstavi bo Cirio predstavil delovanje spletne strani in razstavil dokumentacijo, med drugim tudi različne že prodane certifikate.

 

                                                                        

                                  Diagram Loophole for all.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness