Kulturni boj za

Kulturna ali glasbena novica
25. 2. 2015 - 15.10

N'toko v Mladini zapiše »po dobrem desetletju aktivnega delovanja na slovenski glasbeni sceni se začenjam počutiti kot Bill Murray v fimu Groundhog Day«, s čimer cilja na ciklično vračanje političnih bojev, ki zadevajo slovenska klubska koncertna prizorišča. Opazno usihanje moči klubske scene, nekontinuirano delovanje in pomanjkanje dialoga z oblikovalci politik - ti bremenijo že tako izžeto sceno z restriktivno politiko - so samo nekatere izmed točk, ki jih bo skušal misliti današnji Posvet o prihodnosti slovenskih klubskih koncertnih prizorišč ob 17. uri na SIGIC-u, Slovenskem glasbenoinformacijskem centru. Pogovarjali smo se s Petrom Barošem iz SIGICa.

*Izjava se nahaja v posnetku

Samoniklo sceno pa ne pestijo le politični boji z oblastniki, marveč tudi boji znotraj polja v katerem delujejo. Simptomatičen primer tega je zagotovo »primer Brecelj«, kjer se je boj s samovoljnim županom MOL Borisom Popovićem dopolnil še z bojem med akterji samimi, kar kaže na to, da »alternativa ni nek zaokrožen pojem, temveč trajno polje boja«, če se poslužimo besed Matjaža Karlovčeca iz teksta na spletnem mestu Odzvena Preo(b)rati alternativne scene v Istri pod Slovenci.

*Izjava se nahaja v posnetku

Posvet, ki je organiziran na način tribune, brez vnaprejšnjih napovedanih panelistov, pa si obeta zlasti širok teritorialni in organizacijaski nabor sodelujočih, kjer naj bi »samonikla prizorišča« spregovorila brez reprezentativnih posrednikov.

 

 

Na spored Kinodvora nocoj ob 21. uri prihaja Ida, v Angliji delujočega poljskega režiserja Pawła Pawlikowskega, sicer pa oskarjevca za najboljši tujejezični film, ki je tokrat glavno igralko našel kar v enem izmed hipsterskih lokalov na Poljskem. Režiser s svojim zgodovinjenjem druge svetovne vojne na Poljskem ni razklal le domače javnosti, marveč razburil tudi Ruse. Ti so z Leviatanom tako prebrisano igrali na note proti Putinovi Rusiji, pa vendar ostali brez kipca na zahodu. Bojda so v užaljenosti celo prepovedali uvoz nekaterih poljskih izdelkov čez mejo.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness