Lep dan za Kinoteko

Kulturna ali glasbena novica
30. 1. 2015 - 14.15

Petek je, lep dan za Kinoteko. Ob 19. uri bodo v Kinoteki predvajali klasiko Jeana Renoirja iz 1936, Izlet, ki bo svojevrstna napoved prihajajoče retrospektive Françoisa Truffauta. Ta je o filmu Izlet zapisal, da gre za "edini pravi ekvivalent umetnosti kratke zgodbe na filmskem platnu".

Kinotečni večer se bo že ob 20. uri nadaljeval s hip hop ritmi Beat Streeta, filma iz leta 1984 v režiji Stana Lathana. V južnem Bronxu spremljamo brata in skupino njunih prijateljev, ki so vsi tako ali drugače predani različnim elementom zgodnje hip hop kulture. Med njimi so DJ-ji in MC-ji, B-boyi in grafitarji in zgodba filma se ponekod celo naslanja na znameniti dokumentarec o newyorških grafitih, Style Wars. V filmu nastopi cela paleta pionirjev hip hopa, med njimi Grandmaster Melle Mel & the Furious Five, Doug E. Fresh, Afrika Bambaataa, Treacherous Three in drugi, navajajo v napovedi.

Film Beat Street se predvaja v sklopu sekcije Kultivator, ki jo je osmislila Varja Močnik. Sekcija ponuja dela, ki na tak ali drugačen način pišejo zgodovino filma, a v širšem diskurzu morda niso zapisana z velikimi črkami. Gre za filme, na katere nikakor ne smemo pozabiti, ki so pomembni in kličejo po nujnem ogledu in razmisleku. Izjave Varje Močnik o podrobnostih koncepta Kultivatroja nam iz tehničnih razlogov žal ni uspelo zagotoviti.

Če še niste pogledali Betontancove predstave Pista sveta, to lahko storite v nedeljo ob 20. uri v Stari mestni elektrarni. Napovedujejo jo kot "poligon za odvode o pomenu športa, intimnih, medijskih, finančnih, dopinških, ekstremnih poljih športa, ki je danes kot vsa druga področja človekovega delovanja le še ena arena neoliberalne mašinerije, produkcije želja in tesnobe". O predstavi Pista sveta smo sicer že govorili septembra v oddaji Teater v eter.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness