Migriranje valov

Kulturna ali glasbena novica
3. 12. 2014 - 14.10

Na dan Prešernovega rojstva Andrea Knezović ponovno raziskuje hibridnost identitete imigrantov. Kot je zapisano v spremnem tekstu, je stanje imigranta v psihološkem smislu liminalno: prestopil je meje svojega doma, vendar pa ga ni nikoli zares zapustil. Asimilacija, bolj kot zanesljivo vključitev v novo okolje, zahteva ločitev od prejšnjega, zato je imigrant tisti, ki stoji nekje vmes. Ali na pragu. Tako pa je svoj multimedijski projekt poimenovala tudi Andrea Knezović.

Prvič je bil projekt "Na pragu" v obliki performansa predstavljen spomladi v Kinu Šiška, na današnji večer pa lahko njegovo nadgradnjo vidimo v "Projektnem prostoru Aksioma". Tokrat boste obiskovalci priča posnetkom, v katerih se priseljenci izpovedo v angleščini in materinščini, pridana pa jim je še zvočna abstraktnost. Preko sinhronosti vseh treh zvočnih komponent Knezović še dodatno poudari, da je edina konstanta le večno spreminjanje. Navsezadnje je Zagreb, mesto njenega odraščanja, zapustila tudi sama.

Kaj se skriva pod omenjeno zvočno abstrakcijo, ki sledi naraciji v angleščini in materinščini, nam je zaupala Andrea Knezović sama:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Emigriral pa je tudi del razstave turškega trienala sodobne umetnosti "PortIzmir". Glavna kustosinja Saša Nabergoj slovenski javnosti predstavlja delovno skupino umetnikov, oceanologov, biologov, geografov in fotografov, ki pod naslovom "Deep Blue" v "Projektni sobi SCCA" predstavljajo posebno serijo fotografij obalnega področja, vizualne posnetke sezmičnih in soničnih zemljevidov ter mikroskopske in podvodne posnetke Izmirskega zaliva. Njihove izkušnje so posledica lokalnih praks, ki jih kustosinja "Trienala" nikakor ni želela zaobiti. Pričujoča razstava dokazuje, da je sodobna umetnost z vpetostjo v različna raziskovalna področja, pa tudi s pogojenostjo v geo-političnem prostoru, že zdavnaj sestopila s svojega osamelca. Kustosinji se bo pridružila tudi umetnica Robertina Šebjanič, katere delo se nam trenutno predstavlja v "Galeriji Kapelica".

Kulturirala je Katarina.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness