Prostor, drugič

Kulturna ali glasbena novica
1. 12. 2015 - 15.10

Danes ob sedmih bo Trubarjeva hiša literature s projekcijo filma Ples v dežju otvorila začetek Mednarodne študentske konference primerjalne književnosti. Podobno kot pretekli Filozofski maraton, si je tudi konferenca izbrala za rdečo nit pojem prostora. Vse do petka se bodo predavanja zvrstila pod tremi naslovi: Skupni, namišljeni in odsotni prostor. Program vključuje predavanja domačih in tujih profesorjev. Med nimi so tudi B. A. Novak, Gašper Troha, Louis Armand, David Vichnar in drugi. Predavnja pa so pripravili tudi študenti. Koncept skupnega prostora bodo skušali razumeti kot sfero, kjer se prikrivajo različni teritoriji, točko, kjer se srečujejo raznolike kulturne identitete. Kje v skupnem prostoru pa je mesto literature in kje je v literaturi prostor za kritiko politike, pa smo vprašali soorganizatorko konference, Katarino Ano Rakušček.

*Izjava se nahaj v posnetku oddaje

Ker literaturo lahko razumemo kot fikcijo, njen prostor pa dopušča svobodo domišljiji, se bodo predavanja seveda osredotočila tudi na koncept namišljenega prostora. Zadnji del predavanj pa se bodo ukvarjali z negacijo prostora; pomen ne-prostora in kako le ta nastane. Kako človek izgubi afirmacijo s svojim okoljem, kako se od njega odtuji, ker mu ta ne nudi več intime. Ker problem tujosti sovpada s trenutno begunsko problematiko, smo organizatorja smo vprašali, kako smo v sodobnem času prišli do pojma ne- prostora in ali konferenca opozori tudi na problem tujstva, ki ga občutijo ljudje na mejah. Katarina Ana Rakušček na to pravi:

*Izjava se nahaj v posnetku oddaje

 

Očitno je, da je pojem prostora zelo aktualna tema, saj mu bo danes posvetil večer tudi Center in galerija P74. Tokrat bodo odprli projekt z imenom Totalni globalizem - Taktični mrežni kognitivizem. Projekt je delo mednarodne umetniške skupine Provisional SALTA Ensemble. Uvod v razstavo pa bo naredil Miško Šuvaković z javnim predavanjem Začasna zgodovina, Provisional SALTA Ensemble in nestabilna sodobnost. Omenjena mednarodna umetniška skupina je ustanovljena z dogovorom, da se umetniki, ko ustvarjajo projekt, med seboj ne srečujejo. Vsa komunikacija poteka preko spleta in s pomočjo digitalne tehnologije. Glavni impulz pa ustvarjanje pa prihaja s strani kustosa Miška Šuvakovića. Projekt bo prikazal tri glavne koncepte: Pogled kustosa, nezavedno muzeja in fascinacijo z vodo. Kako so potela faze ustvarjanja tega projekta smo vprašali kustosa Šuvakovića.

*Izjava se nahaj v posnetku oddaje

Miško Šuvaković nam pove še nekaj o nastanku ensambla.

*Izjava se nahaj v posnetku oddaje

Kljub temu, da so umetniki fizično oddaljeni drug od drugega, pa jim uspe uprostoriti svoj projekt. Temu ste lahko priča danse ob osmih v Centu in galeriji P74.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.