Vonj po ženskah

Kulturna ali glasbena novica
6. 3. 2017 - 15.10

Današnje kulturne novice bodo neke vrste ogrevanje za prihajajoči dan žena, ki bo v sredo. Tako je smiselno, da se najprej poklonimo ženskam, ki so se zapisale v svetovno zgodovino: danes namreč osemdeseti rojstni dan praznuje ruska kozmonavtka, generalka in herojinja Sovjetske zveze Valentina Tereškova . Leta 1963 je postala prva ženska, ki je v plovilu Vostok 6 poletela v vesolje.

 

Ob visokem jubileju je Tereškova danes prejela tudi odlikovanje reda zaslug za narod iz rok ruskega predsednika Vladimirja Putina, v Sloveniji pa se bodo njenemu dosežku poklonili v okviru Tedna ruskega filma v Novi Gorici. Poleg otvoritve razstave fotografij, posvečenih ruski astronavtki, bo tam potekalo tudi multimedijsko predavanje o pomembnosti njenega poleta. Vodil ga bo Vojko Kogej, ki je o razsežnostih podviga Tereškove spregovoril tudi za naš radio.

 

Izjava

 

Zanimalo nas je tudi, koliko so ženke sicer prisotne v vesoljskih odpravah.

 

Izjava

 

Od prvega marca naprej za nekatere ne poteka le post, temveč tudi festival 45 dni feminizma. V Trubarjevi hiši literature bo v njegovem okviru potekalo predavanje Mace Jogan o tem, kako pomembna je zgodovina žensk za njihovo samozavest in prizadevanja po večji enakopravnosti.

 

Zvečer bo na istem kraju še začetek cikla o takoimenovani »novi dramatiki«, ki ga organizira kulturno društvo Anarhiv. Prvo predavanje je posvečeno dramatiki in feminizmu. Na njem se bo Pia Brezavšček pogovarjala s Simono Semenič. Slednja se v svojem zadnjem dramskem delu, ki je bilo nominirano za Grumovo nagrado, loteva vprašanja ukalupljenosti ženskih likov, saj so ti pogosto še vedno zvedeni na stereotipne vloge, ki ustrezajo moškemu pogledu. Za bolj natančno obrazložitev pojma »nove dramatike« pa smo poprosili Pio Brezavšček.

 

Izjava

 

Povprašali smo jo tudi, kakšna predavanja nas v zvezi z »novo dramatiko« čakajo vprihodnje.

 

Izjava

 

Kulturne novice je pripravila Zala.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness