Ženske in informacijsko komunikacijska tehnologija

Oddaja
28. 5. 2012 - 20.00

Ob svetovnem dnevu informacijske družbe, je na fakulteti za družbene  vede 18. maja potekala okrogla miza Ženske in IKT (informacijsko komunikacijska tehnologija). Letos je namreč Mednarodno Telekomunikacijsko združenje za vodilno temo razglasilo »Ženske in dekleta v IKT«.
Pet najvplivnejših žensk iz poslovnega sveta prihaja ravno iz IKT področja. Na samem vrhu je sicer Indra Nooyi iz Pepsicole, sledita pa ji Sheryl Sandberg iz Facebooka in Irene Rosenfeld iz Kraftswooda. Četrta je Susan Wojcicki iz Googla, ki je odgovorna za kar 96 odstotkov Googlovega prihodka. Sledi ji Cher Wang iz HTC, najbogatejša ženska na Tajvanu. Čeprav imajo ženske na IKT področju pomembno vlogo, pa raziskave kažejo, da se njihov delež v primerjavi z moškimi vidno zmanjšuje, tudi v Sloveniji.
Po podatkih Urada za enake možnosti, ki jih je predstavila moderatorka Jana Petkovšek Štakul, je le v 22 odstotkih podjetij delež moških in žensk uravnotežen. Kar v dveh tretjinah podjetij pa nikoli niso imeli ženske na vodilnih položajih.

Na okrogli mizi, katere pokrovitelj je bilo super ministrstvo, so skušali najti odgovore na vrsto vprašanj, med drugimi, zakaj je med računalniškimi inžinerji delež žensk le 10 odstoten, zakaj je delež žensk na vodilnih položajih še vedno samo okoli 30 odstotkov in kako podjetja skrbijo za uravnoteženost moških in žensk.
Gostje okrogle mize so bile dr. Dunja Mladenič, raziskovalka in projektni vodja na inštitutu Jožefa Štefana, mag. Mija Lorbek, izvršna direktorica podjetja Uniki, mag. Mateja Sajevic, direktorica in vodja podjetja za računalniške storitve RRC, in dr. Maja Bučar, prodekanja in izredna profesorica na katedri za mednarodne odnose, ki se ukvarja tudi z inovacijskimi sistemi v Sloveniji.
Na okrogli mizi smo pogrešali nekoliko več ljudi – udeležba je bila vključno s kamermanom pod dvajset, in nekoliko bolj poglobljeno in kritično razmišljanje.
Prisluhnimo odgovoru mag. Mije Lorbek o pogojih, ki so jo pripeljali na položaj vodje uspešnega IKT podjetja:

.....

Ker pri nas ni veliko priložnosti, kjer bi se odpirale teme povezane z neenakopravnostjo žensk, nas je bilo po okrogli mizi, kar nekaj takih, ki se nismo mogli dovolj načuditi  mnenju udeleženk, da je vzroke za majhno zastopanost žensk v informacijsko komunikacijski tehnologiji treba iskati predvsem v neprivlačni predstavitvi teh smeri na fakultetah.

Okroglo mizo je povzela Simona Jerala.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness