Transspolnost in strip s Sophie Labelle

Oddaja
19. 3. 2016 - 18.00

Intervju s Sophie Labelle.

Assigned Male: http://assignedmale.tumblr.com/post/98875387512/when-did-you-decide-to-be

_______________________________________________

NAPOVEDI:

- 7. 3. -  1. 4. 2016, ponedeljek - petek, od 8.00 do 15.00 ter v času prireditev (Razstavišče Kulturnega centra Laško): Razstava Miki Muster in njegovi stripovski junaki: Miki Muster se je po končanem študiju kiparstva na Likovni akademiji v Ljubljani posvetil svoji mladostni ljubezni, stripu, kasneje pa tudi animiranemu filmu. Njegovi najbolj poznani stripovski junaki, Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik, so nastopili kar v 43 epizodah. Njihove dogodivščine je v letih med 1952 in 1973 objavljal v Slovenskem poročevalcu, kjer je bil zaposlen kot novinar in ilustrator. Pozneje so bile še večkrat ponatisnjene v knjižni obliki. Miki Muster je v letu 2015 prejel Prešernove nagrado za življenjsko delo. (Aleksander Buh)

- 8.3. - 3.4. 2016 Galerija prostor EPEKA, Koroška cesta 8, Maribor: Marjan Amalietti: Razstava erotičnega stripa: Njegov obsežni življenjski opus razen arhitekture obsega tudi slikarstvo, ilustracijo, karikaturo in strip. Opremil je številne knjige (Vojna in mir, Ana Karenina, Dekameron...), največ za mladino (slikanica Maruška potepuška, povest ...). Ilustracije je objavljal v mladinskem periodičnem tisku (Kurirček, Ciciban, Pionirski list...), kot karikaturist je sodeloval pri humorističnih časopisih (Pavliha, Toti list, Ljudska pravica, Mad magazine...), znan je po stripih (Gregor Tisiglavca, Vesele počitnice, Pet očetov Neninega otroka, Pika nogavička, Omara tete Mete ...), bil je tudi avtor lutk in scenograf pri lutkovnih filmih. Je dobitnik številnih nagrad: Tomšičeve nagrade za karikaturo (1956 in 1957), skupinske Prešernove nagrade (1959, kot sodelavec Branka Simčiča pri projektiranju Gospodarskega razstavišča v Ljubljani), prve nagrade Mednarodnega knjižnega sejma v Beogradu za Maruško potepuško (1977), Levstikove nagrade za ilustracije knjig Netočka Nezvanova in Ulenspiegel (1978), tretje nagrade za strip za odrasle 5 očeva Neninog deteta (Beograd 1987), diplome in nagrade za isti strip, ki ga je časopis Polet razglasil za najboljši jugoslovanski strip v letu 1987, in jugoslovanske nagrade Andrija Maurovića (1987) za življenjsko delo na področju stripa. V mladosti je bil tudi športnik in sicer plavalec in vaterpolist, pa tudi navdušen smučar. Umrl je 23. aprila 1988.

- 11.3. - 25.3. 2016 Galerija Medija, Cesta 9. avgusta 4, 1410 Zagorje ob Savi (Weinbergerjeva vila): Dušan Kastelic: Pregledna razstava (Od grdih stripov do nežnih risank): Gre za reprizo razstave, ki smo jo v sodelovanju z društvom DSAF in Balkanimo postavili lanskega oktobra v Beogradu. Meni je zadeva ljuba, ker gre za mojo čisto prvo samostojno razstavo sploh, ki predstavlja nekakšen "obračun" s preteklostjo. Glede na to, da sem bil najbolj (hiper)aktiven pred daljnimi desetletji bodo tisti mlajši na razstavi videli marsikaj novega, starejši pa marsikaj pozabljenega...

- V Vodnikovi domačiji do 27. marca gostijo razstavo Saše Kerkoš in Davida Toffola z naslovom Kurentove dnevne refleksije in Homerjeve izmišljije.
Živel strip! Živela animacija! Kurentove dnevne refleksije Saše Kerkoš tvorijo niz stilsko raznolikih podob Kurenta, zasnovanih kot svojevrstni vizualni dnevniški zapisi, ki z nemalo ironije in humorja zrcalijo aktualno stanje družbe. Avtorica Kurenta, prastaro slovansko mitološko bitje, ki prvotno odganja zimo, postavi iz prvotnega konteksta v avtorsko obarvane vizualne svetove in življenjske situacije. Sodobni kontekst daje nove možnosti starim mitološkim zgodbam in jih tako preoblikuje, medtem ko razširja identiteto Kurentovega lika. Na ta način sodobna pripovednost in utrip trenutnega časa postavljata stare vsebine in zgodbe v nova doživetja in nove kulturne identitete.

- Torek, 19.4.2016 ob 20:00 Stripolis v Komuni Kina Šiška: Ciril Horjak aka. Dr. Horowitz bo predstavil svoje delo v nastajanju - grafični roman narejen s pomočjo crowdfundinga. Predstavitvi bo sledilo predavanje Cirila Horjaka.

 

NATEČAJI:

- Kurja polt in Zavod Stripolis: ŽENSKA JE, RJOVI KOT LEV SHE IS WOMAN, HEAR HER ROAR PETEK 8. 4. / 20:00 / Pritličje (Mestni trg 2, Ljubljana) Stripovski natečaj in festivalsko ogrevanje z Zavodom Stripolis! Zavod Stripolis v sodelovanju s festivalom Kurja polt pripravlja stripovski natečaj in jam session, ki se v tematskem duhu retrospektive Zadnje dekle poklanja markantnim ženskim likom.
PRIJAVA: Na natečaj se lahko prijavite z največ eno stripovsko tablo (ena stripovska stran), ki jo do 1. aprila pošljete na elektronski naslov pia.nikolic@gmail.com ali prinesete osebno v striparno Zavoda Stripolis v baru Pritličje na Mestnem trgu 2 (uradne ure: ponedeljek – petek 13:00 -19:00, sobota 10:00 – 16:00). Tehnika in starost udeležencev nista omejeni. Tema naj se navezuje na letošnjo tematsko retrospektivo festivala Kurja polt.
NAGRADE: Prvi nagrajenec bo prejel festivalsko akreditacijo za ogled vseh filmov, drugi nagrajenec bo prejel brezplačne vstopnice za 5 festivalskih projekcij po lastni izbiri, tretji nagrajenec pa za 3 festivalske projekcije po lastni izbiri. Stripi bodo na festivalu tudi razstavljeni.
Nagrade bomo podelili na festivalskem ogrevanju v petek, 8. 4. ob 20:00 v baru Pritličje. Podelitvi nagrad bo sledil stripovski jam session in celovečerni DJ program! Za sodelovanje na jam sessionu prijave niso potrebne.

- Balkanska strip smotra # 17: Med 24. in 26. junijem se bo v Leskovačkem kulturnem centru in Nacionalnem muzeju v Leskovcu odvil festival. Ponovno razpisujejo natečaje v kategorijah za mlade strip ustvarjalce, ilustratorje, pisce in teoretike stripa na Balkanu, ki bodo prejeli podobe Nikole Mitrović-Kokana, drugi najboljši bojo prejeli diplome. Podarjalo se bo tudi nagrado za najboljšega novinca in nagrado za doprinos h srbskemu stripu, zmagovalec česar bo predsednik tričlanske žirije za otale nagrade. Prejeta dela bodo razstavljena v Leskovački galeriji.  Več o festivalu in natečajih na: http://balkanskasmotra.blogspot.com/, oziroma na: balkanska.smotra.stripa@gmail.com Dela pošljite na:

Leskovacka skola stripa 'Nikola Mitrovic Kokan "

Leskovacki Kulturni Centar

Bulevar Oslobodjenja 101

16000 Leskovac

do prvega junija 2016.

 

DELAVNICA:

- 9.4. ob 11:00 v Pritličju: Vljudno vabljeni vsi otroci stari med 6 in 9 let na delavnico stripa, ki bo potekala v prostorih kavarne Pritličje. Skupaj bomo s pomočjo naše bujne domišljije pomagali Medvedku in Zajčku na njuni zanimivi poti. Ustvarjali bomo s pomočjo kolaž papirja in flumastrov, za katere bo poskrbljeno. Vi pa prinesite s seboj obilico idej in dobre volje.

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.