04042024

Oddaja
4444444444
4. 4. 2024 - 16.30

_1_

glasba in temu podobno

 

.: Metelkova

Jalla Jalla / 19.00 / Đemsešn

maš inštrument, pa nimaš prostora za igranje? Nimaš inštrumenta, pa bi rad poskusil kaj novega? Želiš igrati z drugimi? Imaš zgolj preveč časa v četrtek popoldne? Pridi na jam session v Jalli Jalli, vsak četrtek ob 19:00!

 

Menza pri koritu / 20.00 / Angelus Apartida, Battlecreek

Thrash metal dvojec

Angelus Apatrida ste lahko slišali že večkrat na festivalih v Tolminu, nedavno kot predskupino Death Angel in Sacred Reich ali pa na kar nekaj drugih koncertih v bližnji preteklosti. Gre za neuničljive španske thrasherje, na katere je pač treba vedno it! Varovanci založbe Century Media vas bodo nedvomno vrgli na rit!

Nemški Battlecreek so novinci na naših odrih, ampak le hiter ogled njihovih video spotov nas takoj prepriča, da gre za band, ki bo pričaral nor moshpit in spil vse na šanku.

*25 na dan, 22 v predprodaji

 

 

.: ostalo po podalpski deželi

KMKC Kompleks, Ravne na Koroškem / 20.00 / Elliott Sharp & Saadet Türköz (USA, TUR)

Srečanje različnih kultur, tradicij in ustvarjalnih pristopov, zaznamovano z globokim razumevanjem drug drugega.

Elliott Sharp (USA) – kitara; Saadet Türköz (TUR) – vokal

Ekstravagantni duet Elliot Sharp & Saadet Türköz predstavlja srečanje različnih kultur, tradicij in ustvarjalnih pristopov. Ameriško – turški dvojec je unikat v svetu glasbe, njuno muziciranje pa je zaznamovano z intimnostjo in globokim razumevanjem drug drugega. Pričakujte nepričakovano in se podajte v doslej neznane glasbene svetove.

Koncert v koprodukciji s Cankarjevim domom, program Cankarjevi torki.

 

 

.: Beograd

Dim / 20.00 / SsmKOSK

SsmKOSK (flamencocore/breakcore/glitch, Ljubljana)

SsmKOSK, jugošvabski glitchcore-breakcore eksperimentator iz Ljubljane, u proteklom je desetljeću potpisao pet solo albuma i odrokao više od 50 koncerata u mračnim klubovima i vlažnim podrumima od obala Crnog mora do istočnog ruba danskog otoka Sjælland, zbog čega, kako ćete i vidjeti, pati od dugoročnih posljedica. U DIM-u pretstaviće svoj novi album 610a: notranji petki, koji je izašao 2023. godine kod slovenske izdavačke kuće Zvočni prepihi i na kojim flamenko gitara spaja se speedcorom, breakcorom i glitchem.

Soapscum (noise, Ljubljana)

Ljubljanski brutalizator pjenastih beatova, klijao je svoj muzički izričaj uz ispiranje mozga na 90° i eksperimentima s noiseom, ritmovima i sintesajzerima u isto vreme. Očekujete ekstreman primjer zvučne nehigijene i intenzivne anihilacije preostatka moždanih stanica.

*donacije

 

_2_

odrske deske, otvoritve razstav, idr.

.: Meta

Jalla Jalla / 17.00 / Ustvajallajalla

Likovna delavnica s tekstilom -> Tekstil postane v naših rokah material za slikanje, oblika, barva, tekstura, poteza.. Kar je nekoč bila tvoja srajca, postane na naši sliki oblak, trava, hiša, veter, glava.. Tvoj nekoč priljubljeni pulover naj bo obesek za ključe, torbica ali ena stran vzglavnika. Se vidimo!

 

Klub Tiffany / 18.00 / Roza škis

Vabimo te, da se nam pridružiš na večeru taroka in družabnih iger, vsak prvi četrtek v mesecu. V aprilu vržemo karte in se igramo v četrtek, 4. 4. 2024, ob 18. uri.

Igre ki bodo na voljo so Risk, Descend, Postani partizan, klasične namizne igre, Tarok, Cards Against Humanity in druge, prineseš pa lahko tudi svojo igro!

Zaradi lažje organizacije in izvedbe te prosimo, da se prej prijaviš preko našega FB profila ali maila kulturnicenterq@gmail.com (dovolj je le ime/vzdevek).

 

Galerija Alkatraz / 19.00 / Lealudvik: Drugo od istega

odprtje razstave 𝘿𝙧𝙪𝙜𝙤 𝙤𝙙 𝙞𝙨𝙩𝙚𝙜𝙖 / 𝙏𝙝𝙚 𝙊𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙎𝙖𝙢𝙚 kolektiva 𝐋𝐞𝐚𝐋𝐮𝐝𝐯𝐢𝐤

Alternativni načini zasedanja spola in seksualnosti, alternativne ženskosti (in moškosti) so tisto, kar zanima umetniški kolektiv Lealudvik, na kar se nanaša tudi sam naslov razstave. Lealudvik imata že od samega začetka delovanja prepoznaven in izčiščen likovni jezik ter specifične vsebine: njuno delo označuje eklektičen pristop k preoblikovanju vsebin in podob iz (popularne) okultistične kulture zahodnoevropskega sveta.

4. 4.–26. 4. 2024

𝐋𝐞𝐚𝐋𝐮𝐝𝐯𝐢𝐤 (2013) sta umetniški kolektiv, ki ga sestavljata Lea Jelenko (1986) in Matjaž Komel (1987). Jelenko je diplomirala na oddelku za tekstilstvo in grafiko na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti, smer grafične in interaktivne komunikacije, Komel pa je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer vizualne komunikacije

 

Metelkova 6 / 18.00 / Nina Hoechtl and Julia Wieger (SKGAL): In Archives – Artistic research with Situated Movidas

SKGAL (Sekretariat za duhove, arhivsko politiko in vrzeli) – Nina Hoechtl in Julia Wieger bosta na primerih njunega skupnega dela od leta 2012 razpravljali o “umeščenih 𝘮𝘰𝘷𝘪𝘥𝘢𝘴”, kakor v svojih umetniških raziskavah imenujeta gibanja, manevre.

Njuno zanimanje sproža vprašanje, kako se spopasti s kolonialnimi, kapitalističnimi in patriarhalnimi dinamikami, ki so neločljivo povezane z vizualnimi praksami. Ukvarjanje s to temo izhaja iz zapuščine umetnic_kov, ki prevprašujejo statično in predvsem formalno produkcijo objektov ter se namesto tega osredotočajo na umetnost, usmerjeno v proces, čas in izkustva, in sicer z različnimi formati, kot so transmedijske instalacije, gibljive slike, pisanje in kuriranje, SKGAL za ustvarjanje domiselnih povezav in odzivov združuje povsem različne elemente, zanemarjene materiale in zapletene duhove.

Na predavanju bosta umetnici predstavili, kako umeščeni 𝘮𝘰𝘷𝘪𝘥𝘢𝘴 omogočajo kritično preučevanje prostorsko-časovnih, utelešenih, materialnih in prikaznim podobnih (𝘨𝘩𝘰𝘴𝘵𝘭𝘺) relacij, ki so inherentne določenim mestom, pomembnim za njune projekte.

*đabe, v angleščini

 

 

.: PLAC

12.00 – 14.00 / Odprti termin za cirkuško vadbo

16.00 / Ljudska menza

19.00 / Mu aikido

19.00 – 20.30 / Aerial silk delavnica

21.00 / JazzklubMezzoforteTradicionalneFreestyleKaraoke&Jamsession

 

 

.: SNG Drama

DramaKavarna / 18.00 / Rostandov Cyrano na slovenskih poklicnih odrih

Cikel predavanj in pogovorov SLOGI in Drama

Ko je Cyrano de Bergerac 28. decembra 1897 doživel premiero, je bil deležen neverjetnega navdušenja: od vzklikov je dvorana pariškega Théâtre de la Porte Saint-Martin tako rekoč eksplodirala – česar Edmond Rostand, avtor te »heroične komedije«, gotovo ni predvidel, saj se je bal polomije. Prvi interpret naslovne vloge je bil Coquelin starejši, gledališka zvezda tistega časa; pozneje so Cyranoja igrala še druga velika igralska imena. Tudi na slovenskih poklicnih odrih, kjer je bila igra prvič uprizorjena leta 1924; v ljubljanski Drami jo je postavil režiser Boris Putjata. Kakšen je bil odziv tedanjega občinstva? Kakšne so bile poznejše uprizoritve na tem odru in kakšne na odrih drugih gledališč?

*Brezplačne vstopnice so na voljo pri blagajni Drame (ob delavnikih od 14.00 do 20.00, ob sobotah od 18.00 do 20.00, uro pred predstavo ali drugim dogodkom).

 

Veliki oder / 17.00 / Nebesje

Nebesje se sicer dogaja leta 1759 v majhni vasici v pokrajini Suffolk, kjer porota dvanajstih žena odloča o življenju in smrti Sally Poppy, ki je obtožena, da je ob pomoči svojega ljubimca umorila enajstletnega otroka. Ženska porota mora z demokratičnim glasovanjem odločiti o resničnosti Sallyjine domnevne nosečnosti, ki bi ji lahko prinesla rešitev od že izrečene smrtne kazni z obešenjem.

 

 

.: ostala Ljubljana

LUD Literatura / 18.00 / Na poti v Bologno

Pogovor ob častnem gostovanju Slovenije na Bolonjskem kjižnem sejmu

Aprila se bo v Bologni znova odvil sejem otroške in mladinske literature; letos bo ta za naš literarni prostor še posebej pomemben, saj bo Slovenija nastopila kot častna gostja. Ob tej priložnosti smo marčevsko številko Literature (393) posvetili pomenu sejma ter mladinski in otroški književnosti.

Zato bomo v četrtek, 4. aprila, ob 18. uri gostili Tanjo Komadina, Izarja Lunačka, Katjo Stergar, Petra Svetino in Alenko Urh, pogovor bo vodila Gaja Kos. Gostje se bodo pogovarjali o poziciji in vlogi otroške in mladinske književnosti v slovenskem prostoru, o njenem pisanju in vrednotenju, o ilustracijah, pomenu Bolonjskega sejma in še marsičem. Kot vedno je k debati vljudno vabljena tudi publika.

 

Vegova ulica / 18.00 / Novi Outsider in začetek sezone pri Plečnikovi trafiki

Pomlad spet prihaja v mesto, dnevi se daljšajo in Plečnikova trafika na Vegovi ponovno odpira svoja vrata! Otvoritev nove sezone bo v četrtek, 4. 4. ob 18.00 pri Plečnikovi trafiki na Vegovi ulici v Ljubljani. V dobri družbi boste lahko tudi prelistali novo številko revije Outsider, v kateri se sprašujemo o bistvenem vprašanju: Kaj je arhitektura?

 

FF UL / 18.00 / Matej Zupan: Bilo je poslano [odprtje razstave]

Vabljeni na otvoritev razstave Mateja Zupana z naslovom Bilo je poslano, ki bo v četrtek, 4. aprila 2024, v Galeriji Peti štuk (5. nadstropje Filozofske fakultete). Razstava nudi pogled nazaj v skoraj pozabljeno poštno kulturo. S poštno komunikacijo povezano zbirateljstvo je v dobi digitalne komunikacije izgubilo pomen, znamke so postale pozabljena nuja in pisanje razglednic je dobilo status mrtvega jezika.

 

 

_3_

bioskopi

 

.: Kinodvor

Dvorana / 16.10 / Daaaaaalí!

Quentin Dupieux / Francija / 2023 / 77 min / francoščina

Francoski mojster absurda Quentin Dupieux (Mandibule) se poklanja svojemu idolu v igrivi in nepredvidljivi »ne-biografiji«, ki pokaže, da je bila Dalíjeva največja umetnina njegova osebnost.

 

Mala dvorana / 17.00 / Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna

Maja Weiss / Slovenija / 2023 / 79 min

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.

 

Dvorana / 18.00 / Adamant - Sur l’Adamant

Nicolas Philibert / Francija, Japonska / 2022 / 109 min / francoščina

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

*NAGRADA LUX

Vstop je prost, brezplačne vstopnice so na voljo pri Kinodvorovi blagajni.

 

Mala dvorana / 19.20 / Neskončni spomin - La memoria infinita

Maite Alberdi / Čile, ZDA / 2023 / 85 min / španščina

Srce parajoč in hkrati navdihujoč spomenik neuničljivi moči ljubezni. Film Maite Alberdi (Krt) je nominiran za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec.

 

Dvorana / 20.20 / Radikal – Radical

Christopher Zalla / Mehika / 2023 / 125 min / španščina

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

 

 

.: Kinoteka

Dvorana Silvana Furlana / 14.00 / Študentski kratki filmi 1 [balKam]

https://kinoteka.si/projekcija/studentski-kratki-filmi-1/

Brezplačne vstopnice bodo na voljo uro pred začetkom projekcije.

 

Dvorana Silvana Furlana / 16.00 /  Okrogla miza: Pogoji za delo [balKam]

Vsak ustvarjalec potrebuje za svoje delo pogoje, ki zagotavljajo socialno varnost in možnost varnega in kontinuiranega ustvarjanja. Dobri delovni pogoji so osnova za nastanek dobrega filma. Kakšni so pogoji za ustvarjanje v regiji?

Brezplačne vstopnice bodo na voljo na dan dogodka.

 

Dvorana Silvana Furlana / 18.00 / Praznik dela [balKam]

Celovečerni igrani film

Armin po desetih letih življenja v Nemčiji pozno ponoči prispe v Bosno. Ravno se je poročil in želi presenetiti očeta Fuda za prvomajske praznike. Toda očeta ni doma in sosed mu pove, da so ga aretirali, a nihče ne ve, zakaj. Soseska je vznemirjena. Naj bi bil Fudo zločinec? Armin želi izvedeti resnico, medtem ko želijo sosedje praznovati praznik dela.

 

Dvorana Silvana Furlana / 20.30 / Slike iz življenja udarnika [balKam]

Spremljamo usodo Adema, rudarja iz Bosne, preddelavca udarne peterice, ki lahko v eni sami izmeni izkoplje 102 toni premoga. Požrtvovalna ekipa postane peterokraka medijska zvezda; za nagrado odpotujejo najprej na Bled, nato še v Moskvo, spremljajo jih orkestri in ogromne fotografije komunističnih voditeljev. Slike iz življenja udarnika prinašajo zbirko izjemno lepih tableaux vivant in prikazujejo življenje slavnega proletarskega udarniškega delavca Alije Sirotanovića, prave jugoslovanske različice Alekseja Stahanova, ki razkriva ogromen razkorak med idealizirano ideologijo in brutalno realnostjo gradnje komunistične utopije.

*Odprtje festivala. Brezplačne vstopnice bodo na voljo na dan projekcije.

 

//

Vir slike. 

//

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness