Britoff bodočih težav

Aktualno-politična novica
5. 11. 2013 - 10.00
 / BritOFF

0700

Evropska komisarka za sodstvo - Viviane Reding - je v luči vsakodnevnih razkritij o vseobsegajočem prisluškovanju ameriške agencije za nacionalno varnost predlagala tesnejšo kooperacijo med evropskimi obveščevalnimi službami, ki bi skupaj oblikovale protiutež ameriškim tendencam. Prav tako je predlagala, da se do leta 2020 ustanovi skupna evropska obveščevalna služba.

V luči ameriškega prisluškovanja tujim politikom, med katerimi je bila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, se nemško notranje ministrstvo spogleduje z dejstvom, da bi o podrobnostih prisluškovanja Edwarda Snowdena izprašalo kar v Moskvi. Lahko bi ga sicer povabilo na nemška tla, vendar mu ne more ponuditi azila, saj ima z Združenimi državami Amerike podpisan sporazum o izročitvah.

Kolektiv Anonymous po celem svetu organizira proteste, shode in vsesplošno izražanje upora na eni strani, ter brisanje meje med aktivizmom na spletu in ulici na drugi strani. Ne biti torej presenečeni, če na ulici srečate Guy Fawkes maske.

0800

Po večjih ruskih mestih so na letošnji “dan unije”, ko se proslavlja ruske prednike, ki so 4. novembra 1612 izgnali poljsko-lituanske okupatorje iz Moskve, marširali nacionalisti. V Rusiji se pojavlja vedno več sovraštva proti ne-slovanskim migrantom. Tarča so predvsem ljudje iz centralne Azije in bivših sovjetskih republik, ki za vstop v Rusijo ne potrebujejo vize.

Britanske oblasti so opustile načrte, da bi v zameno za britansko vizo od tujcev zahtevale kavcijo v višini 3.000 funtov, oziroma 3.500 evrov, ki bi bila povrnjena ob izstopu iz države. S kavcijo naj bi se poskušalo preprečiti ilegalne migrante, ki v Britaniji ostanejo po preteku vize. Zaradi nesoglasij v vladajoči koaliciji je bil načrt opuščen, kljub temu odraža naprezanja premiera Davida Camerona, da pred naslednjimi volitvami leta 2015 izpade oster do problema ilegalne migracije v Britaniji.

Raziskava britanskega inštituta za fiskalne študije je ugotovila, da se zaradi recesije in manjšanja realnih plač spreminjajo tudi prehranjevalne navade otočanov. Zaradi finančne stiske se vedno več ljudi prehranjuje s procesirano, sladko in mastno hrano. Kljub temu na inštitutu ugotavljajo, da se je znižalo število dnevno zaužitih kalorij.

0900

V bližini problematičnega japonskega reaktorja v Fukušimi se je zgodil že drugi potres v zadnjih dveh dneh, tokrat z magnitudo 4,9. Reaktorji niso utrpeli poškodb, problematičnost pogostih potresov pa je dejstvo, da bodo skrbniki reaktorja sredi meseca odstranjevali 400 ton porabljenega jedrskega goriva. Potres med odstranjevanjem bi bil po mnenju strokovnjakov izjemno neprijeten.

Južno-korejska obveščevalna služba je v poročilu za svoj parlament izpostavila zaskrbljenost nad severno sosedo, ki naj bi s pomočjo ruske tehnike razvijala elektromagnetno orožje. Odlika slednjega leži v dejstvu, da prekine napajanje oziroma uniči električne aparature, s čimer se lahko ustavi komunikacijo celotne države ali kontinenta.

Turški cariniki so na državni meji prisilno ustavili tri tovornjake namenjene v Sirijo na katerih so našli več ton kemikalij. Med slednjimi je bilo žveplo, kakor tudi večje število sodov z drugimi sestavinami. Turške oblasti so sprožile preiskavo saj se sumi, da so bile kemikalije namenjene sirskim upornikom za izdelavo kemičnega orožja.

1000

Brazilske oblasti so priznale, da so med leti 2003 in 2004 prisluškovale predstavnikom Irana, Rusije in Amerike na brazilskem ozemlju. Vladni kabinet za varnost je poudaril, da je bilo prisluškovanje v skladu z ustavo. Predsednica Dilma Rousseff, ki je pred časom zaradi ameriškega prisluškovanja zahtevala spremembe v strukturi internetnega omrežja, pa brazilska dejanja označuje za legitimno proti-vohunsko dejavnost.

Rusija je Varnostni svet Združenih narodov prosila, da zavaruje zalogo “yellowcake” urana - praha uranovega oksida, ki se lahko uporabi za umazane ali jedrske bombe. V Libiji se nahaja okrog 6400 sodov dotičnega urana, Rusija pa pričakuje, da bodo združeni narodi izvajali pritisk na libijske oblasti, da se sodi čim hitreje zavarujejo. Trenutno naj bi bili namreč pod kontrolo lokalnega prekupčevalca z orožjem.

Ruske skrbi lahko tokrat štejemo za upravičene. V libijski prestolnici Tripoli se je odvil večurni spopad med dvema milicama. Podrobnosti še niso znane, situacija v celotni državi pa nakazuje na popolno nemoč centralne oblasti in stanje anarhije na celotnem ozemlju.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness